Pegasti badelj poznamo tudi pod imenom marijin osat, bodeča neža ali ostropec in se uvršča med bodičaste rastline. Uspeva na neobdelanih tleh in zraste do dveh metrov visoko. Prepoznamo ga po značilnem rožnato-vijoličnem cvetu in nazobčanih bodičastih listih z belimi žilami.
Pegasti badelj je eno največkrat preučevanih v namen podpori jetrom, njegove pozitivne učinke pa so poznali že v stari Grčiji in Rimu.
Najpomembnejša učinkovina v soku pegastega badlja je vitamin C, ki deluje kot antioksidant in ščiti celice pred prostimi radikali.
Vitamin C:
Priporočen dnevni odmerek: Zaužijte 25 ml soka dvakrat na dan, pol ure pred obrokom. V soku je lahko prisotna naravna usedlina. Pred uporabo dobro pretresite.
Aktivne sestavine | 50 ml soka (PDV) |
---|---|
Sok iz semen pegastega badlja (Silybum marianum L.) | 50 ml |
Vitamin C | 120 mg |
* priporočen dnevni odmerek
Sestavine: sok iz semen pegastega badlja (Silybum marianum L.), L - askorbinska kislina - vir vitamina C.
Neto količina: 500 ml
Opozorilo: Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom.
Nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.
Skladiščenje: Hraniti v tesno zaprti posodi pri sobni temperaturi, ki ne presega 25 ° C, v suhem prostoru, izven dosega otrok. Zaščitite pred vlago in neposredno sončno svetlobo. Po odprtju hranite v hladilniku do 12 dni. Zaradi naravnih sestavin, barva, okus in aroma lahko variirajo glede na serijo. To ne vpliva na kakovost izdelka. Pasteriziran izdelek. Brez konzervansov. Pred uporabo pretresite.