Lipa je simbol slovenstva, lipov čaj pa priljubljena pijača.
Cvetovi lipe so v Sloveniji zelo priljubljeni v različnih čajnih mešanicah, zaradi prijetne arome in okusa. Cenjen pa je tudi čaj le iz lipinih cvetov, še zlasti v zimskem obdobju, ko smo bolj občutljivi na zunanje dejavnike.
Latinsko se rastlina imenuje tilia vulgaris.
Čaj iz cvetov lipe je odličen z dodatkom žličke medu.
Pri zeliščnih čajih je še zlasti pomembna pravilna priprava in odmerjanje. Zlato pravilo je, da se jih vedno pripravi sveže in po navodilih, ki veljajo za posamezno rastlino.
Možni so trije načini priprave zeliščnega čaja.
1. Poparek je najbolj razširjena oblika priprave zeliščnih čajev. Posušene rastline se prelije z vrelo vodo, ki ima 90 stopinj celzija in se jih pusti stati 5-15 minut, nato pa se čaj precedi.
2. Prelivek se pripravlja iz zelišč, ki so zelo občutljiva na toploto. Prelije se jih z vodo sobne temperature in se jih pusti da stojijo čez noč, nato se jih precedi.
3. Prevretek se običajno pripravlja iz korenin, skorje ali semen. Zelišča se v mrzli vodi segreje do vretja, nato se jih kuha 10-20 minut in precedi.
Če čaja ne morete piti brez dodatkov, mu dodajte med ali limono, vendar šele takrat, ko se toliko ohladi, da je mlačen – le tako namreč temperatura ne uniči koristnih snovi medu oz. limone.