Sezamovo olje – vsestransko uporabno v kulinariki in kozmetiki.
Sezamovo olje je podobno oljčnemu, vendar bolj stabilno, zaradi drugačne strukture. Pridobiva se iz indijskega sezama, ki je ena izmed najstarejših kultiviranih rastiln na svetu. Gre za enoletno rastlino s semeni v velikosti dveh milimetrov. Uspeva predvsem na Kitajskem, Burmi, Indiji, ter drugod po Aziji. Uporablja se za kulinarične in kozmetične namene že od rimskih časov dalje. Najbolj kvalitetno je hladno stiskano.
V kulinariki se uporablja za tako za kuhanje, pečenje, dušenje in cvrenje, kot tudi za pripravo vseh vrst hladnih jedi. Sezamovo olje je primerno za jedi z žara in kot začimba v zaključni fazi priprave jedi, še posebej pa je priporočljivo za obogatitev solat in jedi iz voka.
V kozmetiki se uporablja zaradi dobrodejnega vpliva na kožo, saj hrani in varuje kožo ter ima blagodejno delovanje na suho kožo in sicer vlaži suho kožo.
Prednosti sezamovega olja Allgäuer:
- zelo stabilno olje,
- uporablja se lahko v kulinarične, kot tudi v kozmetične namene,
- hladno stiskano,
- iz biološke pridelave,
- daje značilen okus azijskim in orientalskim jedem.
Sezamovo olje Allgäuer je hladno stisnjeno iz nepraženih semen belega sezama biološke pridelave. Uporablja se lahko pri hladnih in toplih jedeh. Ima tipičen okus in se uporablja za azijske jedi in za začinjanje solat.