Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

9. teden nosečnosti

9. teden nosečnosti

Oči ploda so v celoti oblikovane, vendar so veke popolnoma zaprte in se ne bodo odprle vse tja do 27. tedna nosečnosti. Ušesa so čisto majhna in komaj opazna. Spoznajte 9. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

9. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 9. tednu?
Plod je sedaj velik približno toliko kot grozd. Počasi pridobiva človeško podobo, bistveni deli telesa so sedaj že razviti, čeprav se bodo v prihodnjih tednih precej spreminjali. Srce ploda je razdeljeno na 4 predele, pričnejo pa se oblikovati srčne zaklopke, pojavijo se tudi majhni zobki. Embrionalni rep je sedaj popolnoma izginil. Plodovi organi, mišice in živci se sedaj toliko premikajo, da imamo občutek, da plod brca. Zunanji spolni organi so že prisotni, pa vendar še vsaj nekaj tednov ne bomo mogli ločiti, ali gre za fanta ali za dekle. Tudi oči ploda so v celoti oblikovane, vendar so veke popolnoma zaprte in se ne bodo odprle vse tja do 27. tedna nosečnosti. Ušesa so čisto majhna in komaj opazna, medtem ko so usta, nos in nosnice že bolj izrazite. Posteljica je dovolj razvita, da prevzame nalogo proizvodnje hormonov. Osnovna fiziologija je torej na mestu, sedaj pa je čas, da plod prične pridobivati na svoji masi.


Kako se spremeni življenje ženske?
Ženska najverjetneje v 9. tednu še ne bo videti noseča, čeprav simptomi kažejo drugače. Pri nekaterih je v tem obdobju opazna jutranja slabost, pojavijo pa se lahko tudi drugi simptomi vključno z motnjami razpoloženja, ki jih pripisujemo hormonskim spremembam v telesu. Ženske so izmenično navdušene in prestrašene, zlasti tiste, ki so noseče prvič. V drugem trimesečju so nihanja razpoloženja manj pogosta, ponovno pa se pojavijo tik pred porodom.


Kdaj razkriti nosečnost na delovnem mestu?
Nekatere posameznice veselo novico sporočijo takoj, tudi na delovnem mestu. Druge raje počakajo na drugo trimesečje, saj je takrat nosečnost že opazna in se pozna tudi na telesu. Prav tako se v drugem trimesečju zmanjša tveganje za spontani splav. 


V primeru specifičnih težav, ki so se pojavile skupaj z nosečnostjo, je smiselno sodelavce z nosečnostjo seznaniti takoj. Tako se boste zagotovo počutili lažje.


Če se slabost in bruhanje stalno pojavljata, bo seveda veselo novico šefu potrebno sporočiti prej, kot smo nameravali. Razmislimo o tem, kaj pričakujemo od šefa in sodelavcev – sočutje, razumevanje, možnost za počitek, prilagojen delovni čas? 


Ali je delo naporno oziroma nevarno? V tem primeru se je potrebno še pravočasno pogovoriti o zmanjšanem oziroma spremenjenem obsegu delovnih nalog, kar bo precej olajšalo situacijo in povečalo možnosti za rojstvo zdravega otroka.


Vas bodo nadzorni in sodelavci podprli? To je odvisno od odnosov na delovnem mestu. V kolikor ste prepričani, da bo delodajalec profesionalno sprejel razglasitev nosečnosti, potem bo nosečnosti manj stresna in bolj zdrava.


Na žalost so nekateri delodajalci manj prijazni do nosečih zaposlenih. Če ste zaskrbljeni glede odziva delodajalca, raje počakajte še nekaj časa. Morda lahko o reakciji delodajalca govorite s sodelavko, ki se je že srečala z nosečnostjo.


Zavedati se je potrebno tudi pravic, ki nam pripadajo po zakonu. Delodajalci ne smejo odpustiti nosečih zaposlenih, prav tako jih ne smejo izkoriščati v smislu povečanega obsega delovnih nalog. 


Vsak dan se povežite s plodom, ki se razvija v vas
Ni še prezgodaj, da bi se pričeli povezovati z novim družinskim članom, ki je zdaj le majhen fižolček v vas. Takoj ko se zbudite in preden zaspite, položite roke na trebuh in se ga dotikajte, plodu pa nežno prigovarjajte. Osredotočite se na pravilno dihanje in razmišljajte o svojem otroku. Gre za odličen način, s pomočjo katerega se lahko zares osredotočimo na čudež, ki se odvija v nas. Prav tako je sedaj pravi čas, da razmislimo o tem, kakšni starši bomo, si postavimo cilje in jih nato tudi dosegamo.

 

Podobni članki

10. teden nosečnosti

10. teden nosečnosti

Čeprav je plod komaj velikosti kumkvata (drobnoplodne pomaranče) in tehta zelo malo, je v tem obdobj.."

8. teden nosečnosti

8. teden nosečnosti

V tem tednu se dogaja ogromno. Na dlaneh in stopalih se sedaj že razvijajo majceni prstki, veke pa ž.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani