Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Na naši strani trenutno berete

LCHF limonine rezine

LCHF limonine rezine

LCHF limonine rezine
Sestavine: 1 skodelica mandljeve moke, 50 g masla, ¼ skodelice kokosovih kosmičev, 1 jajce, 1 žlica naravnega sladila.   Za polnilo: 4 limone (1 skodelica limoninega soka in lupine), 30 g masla, 4 jajca, 1 žlica naravnega sladila.   Priprava: Zmešamo mandljevo moko, maslo, naravno sladilo in kokosove kosmiče. Dodamo jajce in ponovno premešamo.  Maso razporedimo po pekaču in pečemo pri 180°C približno 20 minut. Vzamemo iz pečice in ohladimo. Stopimo maslo, mu dodamo limonin sok in naravno sladilo. Dodamo jajca in premešamo, da se mešanica zgosti. Prelijemo čez pečeno skorjico in ponovno pečemo, dokler se vrhnja plast ne strdi (10 minut).  

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic

LCHF »rižota« iz cvetače in šitake gobic
Hranilna vrednost:
Ogljikovi hidrati: 7% (16 g)
Vlaknine: 6 g
Maščobe: 82% (76 g)
Beljakovine: 10% (22 g)
Kcal: 831
Sestavine: 1 kg cvetače, 1 + ¾ skodelice sladke smetane, 50 g masla, 1 žlica čebule v prahu, 3 žlice limoninega soka, 80 g parmezana, 10 šitake gob, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, sol in poper.   Za dekoracijo:  3 žlice sesekljanega svežega timijana ali peteršilja, malo parmezana, 2 žlici pinjol, 2 žlici oljčnega olja.   Priprava: Cvetačo operemo in jo osušimo, nakar jo razdelimo na čim manjše delce, če se le da, naj bodo velikosti riževih zrn. V veliko ponev damo smetano, maslo, čebulo v prahu in limonin sok. Dobro premešamo in počakamo, da zavre.  Dodamo cvetačo in med mešanjem kuhamo 10 – 15 minut. Dodamo grobo narezan parmezan in dobro premešamo, nakar dodamo še sol in poper po okusu. Medtem ko v eni ponvi pripravljamo cvetačo, v drugi na maslu popražimo šitake gobe in česen. Solimo in popramo. Postrežemo tako, da na krožnik najprej naložimo cvetačo, na vrh šitake gobe in nato vse skupaj posujemo s svežimi zelišči in z naribanim parmezanom. Dodamo lahko nekaj kapljic oljčnega olja in nekaj orehov.   Nasvet:
S kuhanjem cvetače nikar ne pretiravajte, saj boste sicer dobili kašasto strukturo. Namesto cvetače lahko uporabite brokoli, prav tako lahko šitake gobe nadomestite s katero koli drugi vrsto gob po lastni izbiri. Namesto gob lahko izberete tudi drugi vir beljakovin (izključeni niso niti morski sadeži).  

Vitamin A

Vitamin A

Vitamin A Prednosti uživanja in vloga v telesu: Vitamin A je v maščobi topen vitamin, ki deluje kot antioksidant. Igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega vida, nevroloških funkcijah, ohranjanju zdrave kože in mnogih drugih telesnih funkcijah. Kot vsi drugi antioksidanti, tudi vitamin A sodeluje pri zmanjševanju telesnih vnetij, ki jih povzročajo prosti radikali. Uživanje večjih količin prehrane z antioksidanti nas lahko zaščiti pred prezgodnjim staranjem. Antioksidanti so prav tako odgovorni za  izgradnjo močnih kosti, uravnavanje regulacije genov in podpiranje imunske funkcije. Vitamin A najdemo v dneh oblikah: kot aktivni vitamin A in kot beta karoten. Aktivni vitamin A se nahaja v živilih živalskega izvora in se imenuje retinol, beta karoten pa najdemo predvsem v sadju in zelenjavi. Gre za vrsto karotenoida, ki ga mora naše telo pretvoriti v aktivno obliko, če ga želi uporabiti.   Pomanjkanje in simptomi: Za pomanjkanje vitamina A so najbolj dovzetni ljudje z dolgotrajno malabsorpcijo maščob. Pomanjkanje se lahko pojavi tudi pri posameznikih s preobčutljivostjo na gluten in pri tistih z motnjami v delovanju trebušne slinavke. Tudi alkoholiki imajo večje tveganje za nastanek pomanjkanja vitamina A. Pomanjkanje vitamina A je postalo javnozdravstveni problem v več kot polovici vseh držav, zlasti v Afriki in jugovzhodni Aziji. Pomanjkanje vitamina A pri otrocih lahko povzroči hudo okvaro vida in celo trajno slepoto.   Priporočen dnevni odmerek: Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 0,6 mg. Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 0,7 mg. Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 0,8 mg. Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 0,9 mg. Otroci (13-14 let): deklice potrebujejo dnevno 1,0 mg, dečki pa 1,1 mg. Mladostniki (15-18 let): deklice potrebujejo dnevno 0,9 mg , fantje pa 1,1 mg. Odrasli: ženske potrebujejo dnevno 0,8 mg (nosečnice 1,1 mg, doječe matere 1,5 mg) moški pa 1,0 mg.   Stranski učinki ali predoziranje: Previsoki odmerki vitamina A lahko v našem telesu naredijo več škode, kot koristi. Prekomerno uživanje vitamina A povezujemo z okvarami ob rojstvu, nižjo kostno gostoto in težavami z jetri. Pojavijo se lahko tudi zlatenica, slabost, izguba apetita, razdražljivost, bruhanje in izguba las.   Dober vir hranil: Najboljši viri vitamina A so: Korenje, sladki krompir, špinača, marelice, brokoli, maslo, jajca, sladka rdeča paprika, tuna, mango.   Ali ste vedeli? Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči slepoto. Če se pojavita nočna slepota in izjemno suhe oči, moramo obiskati zdravnika. Ko težave napredujejo, lahko pride tudi do zamegljenega vida in mehčanja roženice. Brez ustreznega zdravljenja lahko pride do okužbe ali raztrganine roženice in posledično do trajne slepote.  

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani