Različni kalkulatorji

Na naši strani trenutno berete

Lecitin (Lecithin)

Lecitin (Lecithin)

Lecitin (Lecithin)
Kaj je lecitin? Lecitin je naravna mešanica digliceridov stearinske, palmitinske in oleinske kisline, ki so povezani s fosforno kislino holin esterofa, katere oblika se spreminja od voskaste mase do gosto tekoče tekočine. Hidrogenirani lecitin je produkt kontroliranega hidrogeniranja (dodajanje vodika). Lecitin in hidrogenirani lecitin se uporabljata pri pripravi velikega števila kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego. Lecitin in hidrogenirani lecitin izboljšata videz suhe ali poškodovane kože s tem, da zmanjšata luščenje in ponovno vzpostavita prožnost. Obe sestavini prav tako pomagata pri tvorbi emulzij z zmanjšanjem površinske napetosti snovi. Lecitin lahko najdemo v vseh živih organizmih, saj je prevladujoča sestavina živčnega tkiva. Lahko ga pridobimo iz soje, koruze in jajčnih rumenjakov. Čeprav lecitin vključuje digliceride stearinske, palmitinske in oleinske kisline, se natančna sestava maščobnih kislin lecitina spreminja glede na vir, iz katerega je bil pridobljen.
Prednosti uporabe lecitina: Izboljša videz suhe ali poškodovane kože. Zmanjša luščenje kože in vzpostavi prožnost.
 

5-dnevna bikini dieta

5-dnevna bikini dieta

5-dnevna bikini dieta
Rezervirali smo dopust in kupili kopalke, a si jih ne upamo nositi. Še imamo nekaj časa, da do dopusta oblikujemo svoje telo. V sklopu diete se moramo odreči živilom, ki: Spodbujajo rast kandide, ki povzroči močno željo po uživanju sladkih živil, povzročajo hipoglikemijo (nizko koncentracijo sladkorja v krvi) in povzročajo željo po uživanju sladkih živil, povzročajo preobčutljivost na hrano.   Pravila 5-dnevne bikini diete: Razen, če je količina določena, lahko uživamo toliko hrane, kot nam ustreza (ne smemo se počutiti lačni). Na dan je potrebno spiti vsaj 1,5 litra vode ali zeliščnega čaja. Mlečni izdelki so v sklopu diete prepovedani. Prepovedano je uživanje žit, vključno s kruhom in testeninami. Uporabimo lahko rjavi riž. Izogibati se je potrebno predelanim živilom, alkoholu, sladkim prigrizkom in sadju, saj naštete skupine živil dvignejo nivo sladkorja v krvi. Uživamo večje količine probiotičnega jogurta. Beljakovinski zajtrk (jajca) pomeni, da bomo do kosila ostali siti. Vsa živila lahko skuhamo, popražimo, jih pripravimo na žaru ali na pari. Uživamo lahko neomejene količine zelenjave, razen krompirja in gob. Če nam določeno živilo ni všeč, ga lahko zamenjamo z drugim. Pazimo le, da iste priloge (riž, kaša) ne uživamo 2× dnevno. Dieta traja 5 dni, kljub temu pa jo lahko izvajamo 15 dni in nato počasi uvajamo v prehranjevalni režim tudi običajna živila, kot so polnozrnati kruh, krompir in testenine. Pazimo le, da jih ne mešamo z maščobami.   1. dan:
Zajtrk: Jajčna omleta s šunko. Pripravimo jo iz 2 - 3 jajc, ½ žličke mešanih začimb, vključno s soljo in poprom in nekaj rezinami šunke. Popečemo jo lahko na manjši količini masla.
Kosilo: Zrezek in solata. Dovoljene so vse vrste mesa in vse velikosti zrezka. Za pripravo solate izberemo zelenjavo po lastni želji.
Večerja: Popečena zelenjava po lastni izbiri in rjavi riž. Kar se tiče zelenjave, so najboljša izbira bučke, korenje, čebula, paprika in zeleni fižol. Dovoljeno je, da jih pripravimo na olivnem olju. 
2. dan:
Zajtrk: Naravni (bio) jogurt.
Kosilo: Solata, pripravljena iz trdo kuhanih jajc, katere koli vrste mesa po lastni izbiri, zelene, čebule, zelene solate, kumar, češnjevega paradižnika in olivnega olja.
Večerja: Jagnječji zrezki z rožmarinom in pražena zelenjava, kot so bučke, paprika in čebula. Jagnjetini lahko dodamo ščepec česna v prahu, pripravimo pa jo na olivnem olju.
3. dan:
Zajtrk: Jajca s slanino, pripravljena na olivnem olju.
Kosilo: Solata, pripravljena iz zelenjave (tokrat lahko uporabimo krompir), ki ji dodamo še jajca in tuno.
Večerja: Polnjene paprike. Paprike napolnimo z rjavim rižem in zelenjavo, dodamo lahko olivno olje. Spečemo jih v pečici.
4. dan:
Zajtrk: Žita za zajtrk, ki vsebujejo samo riž (običajno so v supermarketih na voljo na oddelkih z živili brez glutena).
Kosilo: Solata z rjavega riža. Ko se kuhan rjavi riž ohladi, mu dodamo narezano zelenjavo – fino sesekljane bučke, kumare, čebulo, zeleno in česen. 
Večerja: Piščančje prsi s česnom pečene na žaru ali na olivnem olju, dodamo jim limonin sok, popečeno zelenjavo ali solato.
5. dan:
Zajtrk: Ovsena kaša (najbolje je uporabiti približno 75 g ovsa).
Kosilo: Svinjsko-zelenjavni kebab. Kebaba ne kupimo, temveč si ga pripravimo sami. Od zelenjave lahko dodamo brokoli, papriko, čebulo in paradižnik, meso pa popečemo na olivnem olju. Seveda lahko po želji dodamo katero koli drugo zelenjavo, razen tiste, ki se nahaja na zgornjem »prepovedanem seznamu«.
Večerja: Zrezek iz lososa ali tune. Postrežemo v kombinaciji z zelenjavo po lastni izbiri.

Ginseng (Panax)

Ginseng (Panax)

Ginseng Latinsko ime: Panax Uporabni del: Korenina Druga imena: Ženšen   Splošni opis in zgodovina: Na svetu obstaja 11 vrst ginsenga, vse pa pripadajo rodu Panax iz družine Araliaceae. Botanično ime Panax v grščini pomeni 'vsi zdravi'. Znan je po svoji veliki, mesnati korenini, ki je glavni vir hranilnih snovi. Je trajnica z zelenimi listi ovalne oblike. Izvira iz Severne Koreje in Kitajske, vendar pa ga danes gojijo tudi drugod po svetu. Svetovno znani medicinski strokovnjak za rastline, dr. Stephen Fulder v svoji knjigi “The Ginseng Book, Nature’s Ancient Healer” omenja, da so o ginsengu pisali že v Vedah, starodavnih svetih spisih iz Indije, ki so stari približno 5000 let. Indijanci so ginseng uporabljali pri sestavi mnogih zeliščnih formul. Menili so, da je eno izmed njihovih najbolj svetih zelišč. Uporabljali so ga za lajšanje glavobola, pomirjanje oči, nego ran ter še mnogo več. Zaradi njegove oblike, ki nekoliko spominja na človeško podobo, je ginseng postal simbol božanske harmonije na Zemlji.   Raba v prehrani in uporaba: Ginseng lahko uživamo surov, saj se tako v njem ohranijo vse pomembne hranilne snovi. Korenino lahko tudi rahlo prekuhamo, saj jo bomo tako lažje razrezali ali prežvečili. Če želimo korenino ginsenga pripraviti vnaprej, da bi jo lahko uporabljali dalj časa, moramo prekuhano korenino razrezati na tanjše kolobarje, jih premazati z medom in shraniti v tesno zaprti posodi v hladilniku. Najpogosteje ga pripravimo v obliki čaja, na voljo pa je tudi ginsengovo vino, ki je priljubljeno predvsem na Kitajskem.   Uporaba v zdravstvene namene: Ginseng lahko pomaga pri spodbujanju telesne in duševne aktivnosti med ljudmi, ki so šibki in utrujeni. Študija, izvedena na kliniki Mayo v Ameriki je pokazala, da ima ginseng ugodno vpliva na bolnike z rakom, ki so zaradi bolezni neprestano utrujeni. Ginseng lahko izboljša sposobnost mišljenja. V pomoč nam je lahko pri obvladovanju sladkorne bolezni tipa 2, saj lahko redno uživanje ginsenga izboljša nadzor krvnega sladkorja. Učinkovit je tudi pri preprečevanju debelosti – čaj iz ginsenga deluje kot naravni zaviralec apetita. Z njegovo pomočjo lahko predstavniki moškega spola zanesljivo zmanjšajo simptome erektilne disfunkcije. Mladim ženskam, ki trpijo zaradi menstrualnih krčev, se svetuje pitje ginsengovega čaja.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: Ginseng preprečuje prezgodnje staranje. Primarno se uporablja kot antioksidant, ki lahko prepreči negativne učinke prostih radikalov po celem telesu.

Zadnji nasveti

Grenčine ali grenčice

Grenčine ali grenčice

Grenčine ali grenčice Kaj je grenčina? Grenčina ali grenčica je (kot pove že njeno ime) infuzija, pripravljena iz pretežno grenkih sestavin. Vsebuje lahko katero koli kombinacijo zelišč, korenin, lubja, plodov semen in celo cvetov.  Prvič je bila grenčina uporabljena v 1700-ih letih kot zdravilo za prebavne motnje – zdravilna zelišča so bila konzervirana v alkoholu in so se oglaševala kot zdravilo. Naslednjih nekaj stoletij so imele grenčine zelo širok spekter uporabe. Zahvaljujoč znanosti, ki je tekom raziskav potrdila številne pozitivne učinke grenčin, se le-te danes še vedno uporabljajo za izboljšanje prebavnega zdravja, odpravljanje želje po sladkem, krepitev imunskega sistema in lajšanje stresa.
Zakaj okusimo grenkobo? Ključ do razumevanja odnosa med prebavo in grenčinami je se prične s vprašanjem, zakaj pravzaprav občutimo grenak okus, ki je eden od 7 osnovnih okusov. Človeška sposobnost okušanja grenkobe je posledica obrambnega mehanizma pred strupenimi snovmi. V naravi so namreč grenki in kisli okusi pogosto povezani s škodljivimi rastlinami, čeprav številne zdrave rastline, ki jih uživamo, vsebujejo različne okuse, vključno z grenkobo.  Raziskovalci so nedavno odkrili, da se naravni receptorji za grenki okus ne nahajajo le v ustni votlini, temveč v celotnih prebavilih, dihalnih poteh in na koži. S stimulacijo teh receptorjev spodbujamo prebavo, saj prihaja do povečanega izločanja prebavnih sokov, vse to pa vodi k boljši absorpciji hranilnih snovi, naravnemu razstrupljanju jeter in (zahvaljujoč povezavi med črevesjem in možgani) tudi k odpravljanju stresa.
10 razlogov, zakaj uporabljati grenčine: Zavirajo željo po sladkem. Lajšajo napihnjenost. Lajšajo zgago. Spodbujajo delovanje prebavnih encimov in proizvodnjo žolča. Pomirjajo želodčne motnje in odpravljajo slabost. Izboljšajo absorpcijo vitaminov A, D, E, K, ki so topni v maščobah. Pomagajo ohraniti zdravo raven sladkorja v krvi. Uravnotežijo apetit. Olajšajo zaprtje in uravnavajo črevesno gibanje. Podpirajo delovanje jeter in zdravje kože.
Katerim zeliščem pravimo tudi »grenka zelišča«? Med grenka zelišča prištevamo regrat, repinec, encijan, artičoko, kamilico, pegasti badelj, srčnico, kanadski zlati koren, angeliko, tavžentrožo, pelin in številna druga.  Ker grenka zelišča v naravi veljajo za "hladna", jih pogosto kombiniramo s »segrevalnimi« zelišči, kot so cimet, kardamom in ingver, da uravnotežijo formulo.
Kako uživamo grenčine?
Grenčine je z namenom podpore prebavi najbolje zaužiti tik pred obroki. V primeru zgage pričnemo z zelo majhnim odmerkom, ki ga počasi zvišamo. 
Zanimivosti
Znanstveniki v zadnjem času ugotavljajo vlogo grenčin ob nanosu na kožo pri obnavljanju poškodovane zaščitne bariere, kar bi lahko pomagalo pri zelo suhi koži in kožnih vnetjih.
 

Kaj je menstrualna skodelica?

Kaj je menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica   Kaj je menstrualna skodelica? Menstrualna skodelica je vrsta ženskega higienskega pripomočka za večkratno uporabo. Je majhna, prožna skodelica v obliki lijaka iz gume ali silikona, ki jo vstavimo v nožnico z namenom, da zbira menstrualno kri. Ker lahko zadrži veliko več menstrualni krvi kot tampon in ker je izdelana iz telesu prijaznih materialov, se uporablja kot odlična alternativa tamponu in drugim higienskim pripomočkom. 
Kako izbrati primerno velikost menstrualne skodelice? O uporabi menstrualne skodelice se lahko posvetujete s svojim ginekologom, sicer pa morate ugotoviti le, katera velikost je primerna za vas. Pri izbiri velikosti se upoštevajo starost, moč menstruacije, moč mišic medeničnega dna in število porodov. Manjše menstrualne skodelice se običajno priporočajo ženskam, mlajšim od 30 let in tistim, ki niso imele vaginalnega poroda, medtem ko so večje velikosti primernejše za ženske, starejše od 30 let in vse tiste, ki so rodile po običajnem postopku.
Kako uporabljam menstrualno skodelico? V kolikor ste že navajeni na vstavljanje tampona v nožnico, ne boste imeli težav pri vstavljanju menstrualne skodelice. Pomembno je, da si pred uporabo temeljito operete roke. Nato skodelico zložite (upoštevajte priložena navodila) in jo vstavite v nožnico. Če ste jo pravilno vstavili, je ne bi smeli čutiti. Ko se skodelica napolni, jo s čistimi rokami vzamemo iz nožnice, jo izpraznimo v straniščno školjko, speremo z vodo in ponovno vstavimo.
Kako skrbim za čistočo menstrualne skodelice?
Med praznjenji (tekom menstruacije) skodelico zgolj umijemo z vodo, po končani menstruaciji pa jo razkužimo tako, da jo v vreli vodi »kuhamo« vsaj 5 minut ali pa jo dobro speremo in očistimo z razkužilom.
Katere so prednosti uporabe menstrualne skodelice? Njena uporaba je prijetna (skodelica ni moteča). Ni nam potrebno skrbeti za zalogo higienskih vložkov ali tamponov.   Prihranimo denar, saj lahko menstrualno skodelico uporabljamo več let. Okolju prijazna rešitev.
 

Črno milo (afriško črno milo)

Črno milo (afriško črno milo)

Črno milo (afriško črno milo)   Kaj je črno milo? Afrika je najbolj vroča celina na Zemlji, a kljub temu so afriške ženske znane po svoji gladki in sijoči koži. Ste se kdaj vprašali, kako je to mogoče? Zahvala gre njihovi lepotni rutini, za katero navdih so poiskale v naravi. Lepotne tradicije v Afriki so skrivnosti, ki se prenašajo iz roda v rod in ena takih starodavnih afriških skrivnosti je tudi afriško črno milo, ki je povsem prevzelo lepotni svet.  Znano tudi kot Ose Dudu ali Alata Samina ter Anago milo, afriško črno milo izvira iz zahodne Afrike (zlasti Gane). Plemena zahodne Afrike izdelujejo to milo iz rastlinskih delcev. Tradicionalni recept za izdelavo afriškega črnega mila je skrbno varovana skrivnost, zato se recepti od regije do regije precej razlikujejo, kljub temu pa imajo nekaj skupnih sestavin. 
Katere sestavine vsebuje črno milo? V Zahodni Afriki za izdelavo črnega mila uporabljajo sestavine, kot so kokosovo olje, surovo afriško karitejevo maslo ali karitejevo lubje, listi bananovca, kakavovi stroki in med. Proces saponifikacije poteka tako: rastlinski deli se naberejo in nato posušijo na soncu, nakar jih pražijo, dokler se ne spremenijo v pepel. Vanj se dodajo različne vrste maščob kot so kokosovo olje, karitejevo maslo, kakavovo maslo in druge maščobe, mešanica pa se nato meša na vročini vsaj 24 ur, dokler se ne strdi. Ko se milo strdi, mora pred prvo uporabo počivati še vsaj 2 tedna. 
Kako afriško milo koristi koži? Kožo ščiti pred staranjem. Antioksidanti v črnem milu ščitijo kožo pred poškodbami prostih radikalov, ki so pogosto vzrok za prezgodnje staranje kože. Izboljša ton kože. Milo izboljšuje teksturo kože ter poskrbi za bolj prožno in sijočo kožo. Odpravlja lise s površine kože. Črno milo spodbuja bledenje kožnih peg / lis. Zmanjšuje vnetje in draženje kože. Pomirja suho in razdraženo kožo, v pomoč nam je lahko tudi pri izpuščajih. Poskrbi za globinsko čiščenje. Ker ima antibakterijske in protiglivične lastnosti, je odlično za globinsko čiščenje por. Učinkovito je tudi pri odstranjevanju ličil. Odlična izbira za piling. Pepel v črnem milu deluje kot piling (odstranjuje odmrle kožne celice s površine kože).  
Afriško črno milo je polno esencialnih hranil, ki so namenjena izboljšanju zdravja kože in nam pomagajo sijati od znotraj navzven. Za doseganje najboljših rezultatov se priporoča uporaba mila zjutraj in zvečer.  Zaradi svoje naravne čistosti sodi afriško črno milo med najbolj zdravilna mila, ki prispevajo k mehki in gladki koži ter so primerna za nego vseh tipov kože. 
 

Copyright © 2012 - 2023 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani