Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Na naši strani trenutno berete

Evgenol (Eugenol)

Evgenol (Eugenol)

Evgenol (Eugenol)
Kaj je evgenol? Evgenol je bistra do bledo rumena tekočina, ki ima aromo, podobno nageljnovim žbicam, le da je malce bolj pikantna. Je naravno prisoten v mnogih rastlinah, zlasti v nageljnovih žbicah (klinčkih) in se uporablja za izdelavo dišav ter okusov. V kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego se uporablja predvsem pri pripravi losjonov po britju, izdelkov za kopanje, kopeli, dišav, izdelkov za nego las, vlažilcev, šamponov in izdelkov za nego kože. Dodan je tudi izdelkom za nego ustne votline, saj lajša bolečine v primeru zobobola. Ima namreč antiseptične, analgetične in protivnetne lastnosti.  Je netopen v vodi, topen pa je v alkoholu in v maščobah. 
Prednosti uporabe evgenola: Je naravno prisoten v nageljnovih žbicah in nekaterih drugih rastlinah. Izdelkom dodaja prijeten vonj in aromo. Lajša bolečine in ima dolgo zgodovino uporabe na področju zobozdravstva. Lajša vnetja, zlasti tista, ki se pojavijo v ustni votlini. 
 

32. teden nosečnosti

32. teden nosečnosti

  32. teden nosečnosti
Kaj se dogaja v 32. tednu?
V naslednjih 7. tednih bo plod zrasel in pridobil na teži, saj se sedaj že pripravlja na prehod v novi svet. Zdaj že ima prave nohte in lase, koža pa postaja gladka, mehka in ni več tako nagubana, zahvaljujoč podkožni maščobi.
Kako se spremeni življenje ženske?
Krvni pritisk se sedaj poveča za 40 – 50 %. Povečana maternica povzroči občutek napihnjenosti v želodcu, zato se lahko ponovno pojavi zgaga. Neugodje zaradi zgage lahko olajšamo tako, da uživamo več manjših obrokov dnevno.
Med nosečnostjo lahko pride do bolečin v spodnjem delu hrbta. V tem primeru je takoj potrebno obvestiti zdravnika, saj lahko gre za resnejše težave. Če se bolečine v hrbtu niso pojavile v prejšnjem trimesečju, so lahko znak prezgodnjega poroda. Pogosto se zgodi, da nosečnica za bolečine v spodnjem delu hrbta krivi povečano maternico, ki pritiska na ostale organe, zato je mnogokrat ukrepanje prepozno. 
Kdo vse naj bo prisoten pri porodu?
Sedaj je pravi čas za razmišljanje o tem, koga povabiti v porodno sobo. Porod je posebno doživetje, odločitev ženske pa je, ali bodo lahko pri njem prisotni partner oziroma kateri izmed ostalih družinskih članov, ali pa bo raje rodila zgolj ob prisotnosti babice. Mnoge nosečnice si želijo ob sebi partnerja, redkeje se nosečnice odločajo, da bo porodu prisostvoval družinski član ali prijatelj. O tem je potrebno povprašati tudi moža oziroma partnerja. Je pripravljen na prisostvovanje porodu? Bolnišnico je potrebno obvestiti o lastnih željah. Če ste pod pritiskom matere, ki si želi biti prisotna med porodom njenega vnuka, potem ne poslušajte želja nikogar, razen lastnih želja. Prav tako razmislite o tem, ali boste dovolili prisotnost študentov. Ti bodo porod samo tiho opazovali. Če njihove prisotnosti ne želite, to pisno izrazite na dokumentu, ki ga boste morali izpolniti pred porodom. 
Organizirajte skrb za vaš dom in hišne ljubljenčke, medtem ko boste v porodnišnici
Poprosite najbližje, da poskrbijo za vašega hišnega ljubljenčka ali otroke, ki bodo morali na prihod novega družinskega člana počakati doma.   

Proso (Panicum miliaceum)

Proso (Panicum miliaceum)

Proso Latinsko ime: Panicum miliaceum Uporabni del: Zrnje Druga imena: /   Splošni opis in zgodovina: Proso uvrščamo med kulturne rastline. Njegovi predniki in lokacija prvotne pridelave niso znani. Rastlina je odlično prilagojena različnim podnebnim razmeram, uspeva pa tudi v različnih vrstah prsti. Ima izjemno kratko rastno sezono in ne potrebuje dosti vode. Je odličen pridelek, ki ga lahko gojimo tudi v suhih pokrajinah. Rastlina zraste v višino enega metra, semena pa so velika približno 2-3 milimetre, lahko so rumene, rjave ali oranžno-rdečkaste barve. Poznali so ga že v kameni in bronasti dobi. V malhi Ötzija iz 3.tisočletja naj bi našli proseno zrnje, kar nakazuje na njegovo zgodnjo uporabo. V preteklosti je proso simboliziralo predvsem plodnost, od koder izvira tudi običaj, da si je nevesta tik pred poroko proseno zrnje posula v čevlje. Kot danes mladoporočenca obmetujemo z rižem, so to v preteklosti na enak način počeli s prosenimi zrni. Dokaze o gojenju prosa so raziskovalci našli tudi v ostankih mesta Nimrud (Irak). V 4. in 5. stoletju naj bi se proso pojavilo tudi v Gruziji, od koder se je njegova uporaba razširila na Italijo, Grčijo in Iran.   Raba v prehrani in uporaba: Proso se pogosto uporablja za pripravo prosene kaše, ki je bila v starejših časih pogosta in izjemno priljubljena jed, uporaba pa se je obdržala vse do današnjega dne. Kaša ima sladek okus in ne vsebuje glutena, zaradi česar jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo. Proseno kašo lahko pripravimo kot juho, odlično pa se ujema tudi s fižolom, mesom in krompirjem.   Uporaba v zdravstvene namene: Proso je eno izmed najboljših zrn, ki jih dodamo v svojo prehrano, če želimo zaščititi svoje srce. Proso je bogat vir magnezija, ki je pomemben mineral za zmanjšanje krvnega tlaka in zmanjševanje tveganja srčnih napadov (kapi), zlasti v primeru ateroskleroze. Je tudi bogat vir kalija, ki ohranja nizek krvni tlak, saj deluje kot vazodilatator. Diabetes je bolezen, s katero se soočajo  milijoni ljudi po vsem svetu. Je koristno živilo v številnih državah v razvoju, tudi zato, ker zmanjšuje verjetnost za sladkorno bolezen tipa 2, zahvaljujoč pomembnim deležem magnezija. Magnezij velja za enega najpomembnejših mineralov za povečanje učinkovitosti insulina in glukoznih receptorjev v telesu, s čimer preprečuje razvoj diabetesa.   Ali ste vedeli? Novejša dognanja: V nedavnih raziskavah so odkrili, da so vlaknine eden izmed najboljših in najpreprostejših načinov za preprečevanje nastanka raka dojk pri ženskah. Ženske lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka dojk za več kot 50% tako, da vsak dan zaužijejo več kot 30 gramov vlaknin. Vsebuje jih tudi proso.    

Zadnji nasveti

Že poznate vse vrste soli?

Že poznate vse vrste soli?

Sol se že tisoče let uporablja kot naravna aroma in je ključnega pomena za naš obstoj. Dejstvo je, da ni vsaka sol »dobra sol«. Obstaja namreč velika razlika med predelano jedilno soljo in morsko soljo.   Jedilno sol pridobivamo s procesom segrevanja naravne soli, med katerim pride do spremembe kemijske sestave – v tem primeru so vse pozitivne lastnosti soli izničene. Ob koncu predelave vsebuje jedilna sol 97,5% natrijevega klorida in 2,5% naslednjih sestavin: kemikalije, ki preprečujejo strjevanje, jod, MSG in/ali beli sladkor za stabilizacijo joda, aluminijevi derivati. Gre torej za nekakšen »ponaredek« soli, ki predstavlja tveganje za nastanek srčno-žilnih in kroničnih bolezni. Ker je sol jodirana, lahko povzroči nenormalno povečane žleze ščitnice.   Popolno nasprotje predelane soli je naravna morska sol, ki vsebuje: 60 mineralov, ki skrbijo za to, da ostanemo hidrirani, zadostne ravni natrija, ki pomagajo uravnotežiti razmerje med kalijem in natrijem, močne elektrolite, kot je magnezij, elemente v sledeh, ki so potrebni za pravilno delovanje nadledvične žleze, imunskega sistema in ščitnice, ojačevalce prebavnih encimov, ki telesu pomagajo absorbirati več hranilnih snovi iz hrane, ki jo uživamo.   Himalajska sol Himalajska sol je ena najčistejših soli na našem planetu. Domneva se, da je sestavljena iz posušenih ostankov prvinskega morja. Znana je pod imenom »rožnato zlato«, saj je čudovite prosojno rožnate barve. Vsebuje vseh 84 elementov, ki jih najdemo tudi v telesu, v pomoč pa nam je lahko pri številnih zdravstvenih težavah: uravnava krvni tlak, skrbi za zdravo ožilje, povečuje libido, izboljšuje spanec, izboljšuje moč kosti, preprečuje nastanek mišičnih krčev, spodbuja zdravje sinusov, podpira zdravje dihal, pomaga pri proizvodnji hidroenergije v telesnih celicah, zmanjšuje pojav znakov staranja, spodbuja zdravo pH ravnovesje v telesnih celicah, uravnava vsebnost vode v telesu.   Keltska sol Keltska sol je primerljiva s himalajsko soljo. Je sivkaste barve. Pridobivajo jo s pomočjo 2.000 let stare keltske metode – polja soli so obložena z naravno plastjo gline in peska. Obrtniki s spretnim dotikom ročno grabijo kristale soli, da ohranijo ravnovesje elementov. Keltska sol ima številne zdravilne lastnosti: alkalizira telo, ureja nivo krvnega sladkorja, iz telesa odstranjuje sluz, izboljšuje delovanje imunskega sistema, povečuje energijo, izboljšuje delovanje možganov, zagotavlja pravilno ravnovesje elektrolitov, skrbi za zdrav spanec, preprečuje nastanek mišičnih krčev, uravnava srčni utrip in krvni tlak.   

Že poznate propolis?

Že poznate propolis?

Propolis (pro-prej, polis-mesto = obramba mesta), je smolnata snov, ki jo čebele zbirajo iz listnih popkov dreves in iz nekaterih vrst zelenjave. Uporabijo ga za razkužitev panja, za tesnjenje razpok in balzamiranje vsiljivcev, ki bi jih sicer zaradi svoje velikosti težko pregnale.   Zaradi velikega števila aktivnih sestavin se tinktura (alkoholni izvleček) propolisa uporablja za zdravljenje številnih zdravstvenih težav. Stimulativno deluje na obrambni sistem človeškega organizma. Njegovo delovanje je: antioksidativno, protimikrobno, stimulativno, analgetično, anestetično, protivnetno.   Čebele, ki oprašujejo drevesa in pridelke, pri svojem delu ustvarjajo široko paleto uporabnih izdelkov. Poleg propolisa so te zdravilne snovi tudi: med (surov med je močan naravni antibiotik), čebelji vosek, matični mleček, cvetni prah (imenujemo ga tudi superhrana, saj vsebuje skoraj vse hranilne snovi, ki jih telo potrebuje).   Vrnimo se torej k propolisu, ki ima številne terapevtske lastnosti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja že več tisoč let. Propolis preprečuje nastanek zobnih oblog, tako, da zavira aktivnost encimov, ki sintetizirajo glukane iz saharoze.   Med Opomniti vas moramo, da niso vse vrste medu enako zdravilne. V nekaterih vrstah je antibakterijska aktivnost kar stokrat močnejša kot v drugih. Predelan, rafiniran med ni primeren za oskrbo ran – med, ki je na voljo v trgovinah, bo najverjetneje prispeval k nastanku okužbe rane. Prav tako nam v primerjavi z domačim medom ne ponuja zdravilnih lastnosti. Manuka med je posebna vrsta medu, ki je bila odobrena za uporabo v medicinske namene. Če v domači kuhinji nimate kozarca manuka medu, lahko za oskrbo ran in opeklin uporabite doma pridelan med.   Zakaj je med primeren za oskrbo ran? Iz rane črpa tekočine, visoka vsebnost sladkorja zavira rast mikroorganizmov, čebele delavke v nektar izločajo encim, ki oddaja nizke koncentracije vodikovega peroksida, iz rane odstranjuje neprijeten vonj.   V kliničnih raziskavah so ugotovili, da manuka med iz Nove Zelandije učinkovito izkoreninja več kot 250 kliničnih sevov bakterij, vključno z odpornimi vrstami, kot so: MRSA (meticilin odporen Staphylococcus aureus), MSSA (meticilin občutljivi Staphylococcus aureus) VRE (vankomicin odporni enterokoki) Helicobacter Pylori (lahko povzroči želodčne razjede).   Vse od začetka 20. stoletja je bil med edina terapija v boju proti okužbam, kasneje pa ga je zasenčil penicilin. Uporaba surovega medu namesto aktualnih antibiotikov in zdravil proti kašlju je preprost način, da se izognete odvisnosti od zdravil.   Dokler se uporablja propolis v zmernih količinah, surovi med pozitivno vpliva na zdravje. V naslednjih primerih se ga je bolje izogibati: prekomerna telesna teža, visok krvni pritisk, visoke koncentracije holesterola v krvi, diabetes.   Če imate povišano raven inzulina, omejite uporabo medu, saj lahko sladkor še dodatno poviša raven inzulina.  

Aloe vera  v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera v lepotni in prehranski industriji

Aloe vera ni le čudovit kaktus, ki krasi vaš vrt. Njen sok se uporablja v lepotni in prehranski industriji, saj ima neverjetne zdravilne učinke. V članku boste izvedeli katere so prednosti uporabe aloe vere in na kakšne načine jo lahko uporabljamo. Za vse tiste, ki rastline morda še ne poznate, naj povemo, da gre za meter ali dva visok grm z bodičastimi listi grenkega okusa, ki delujejo kot obramba pred živalmi in insekti. Listi vsebujejo prosojni gel, ki je zaradi zdravilnih lastnosti dobro poznan po vsem svetu. Sestavljen je iz približno 96% vode, nekaterih organskih in anorganskih spojin, beljakovine, ki vsebuje 18 od 20 aminokislin, ki jih najdemo v človeškem organizmu ter vitamine A, B, C in E. Aloe vera vsebuje tudi sok. Gre za rumenkasto obarvano tekočino v notranjosti rastline.  Posušen in prečiščen sok aloe vere se uporablja kot odvajalo. Eden izmed najpomembnejših elementov v gelu aloe vere so ogljikovi hidrati, ki jih poznamo pod imenom acemanan. Hranilom omogočajo dostop do celic, jih hranijo in iz njih sproščajo toksine. Ajurveda, tradicionalna indijska medicina, zagovarja oralno uporabo aloe vere. Aloe vera je čudežno zelišče, ki se uporablja za zdravljenje ran, manjših ureznin, suhe kože in hudih opeklin. S pravilno uporabo lahko aloe vera zdravi, obnavlja in konstantno hrani kožo. Po nanosu gela boste občutili hlajenje, koža pa bo takoj pomirjena. Dermatolog dr. Deepali Bhardwaj pravi: «Aloe vera je bogata z vitaminoma C in E ter z beta karotenom, ki ima hranilne in anti-aging lastnosti. Vlaži kožo, ne da bi bila mastna, zaradi česar je primerna tudi za uporabo na mastni koži.« Prav tako svetuje pitje soka aloe vere zjutraj na tešče, kar izboljšuje prebavo in zdravi vse vrste želodčnih težav. Če imamo zdravo notranjost, smo tudi videti zdravi. Aloe vero ali proizvode na njeni osnovi lahko uporabljamo tako v zimskem kot tudi v poletnem času. Velika prednost je, da jo lahko uporabljamo na vseh tipih kože. Eden izmed načinov uporabe je neposredna uporaba gela, ki mu lahko dodamo tudi kakšno sestavino iz kuhinje. Aloe vera za suho kožo Pripravite nekaj gela aloe vere, ščepec kurkume, žličko medu, žličko mleka in nekaj kapljic hidrolata vrtnice. Sestavine mešajte, dokler ne dobite paste. Pasto nanesite na kožo in jo pustite delovati 20 minut. Piling z aloe vero Pripravite pol skodelice svežega gela aloe vere, skodelico sladkorja in dve žlici limoninega soka. Sladkor bo pomagal odstraniti odmrlo kožo, aloe vera bo kožo globinsko očistila, limonin sok pa bo zmanjšal videz brazgotin in strij. Mešanico lahko uporabite tudi za piling obraza. Aloe vera proti aknam Gel aloe vere zmešajte z mletimi orehi in medom. Antioksidanti iz aloe vere in medu bodo poskrbeli za gladko in čisto kožo. Aloe vera za občutljivo kožo Pripravite pasto iz gela aloe vere, soka kumare, jogurta in rožnega olja. Po nanosu pustite pasto delovati 20 minut, nato pa jo sperite. Aloe vera za sijoče lase Aloe vera deluje kot balzam. Spodbuja rast las, preprečuje srbenje lasišča in zmanjšuje prhljaj.   Hujšanje z aloe vero Aloe vera izboljšuje učinkovitost prehrane in povečuje možnost, da shujšamo. Z bogatimi vitamini in minerali izboljšuje absorpcijo in splošno zdravje. Je vir beljakovin, zato pomaga pri razvoju mišic in nam daje energijo. Izboljšuje delovanje imunskega sistema.   Kako iz aloe vere pripravimo sok? Naravni okus rastline je zelo grenak, zato si moramo pri pripravi soka pomagati s sadnimi ali zelenjavnimi sokovi. Gel narežemo na kocke, mu dodamo sladko sadje ali zelenjavo, nato pa vse skupaj zmešamo v multipraktiku. Uporabimo lahko tudi sveže liste rastline. Če je okus kljub dodanemu sadju grenak, soku dodamo med.

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani