Članki in enciklopedije

Težave s holesterolom?

Težave s holesterolom?

Težave s holesterolom?

Živila, ki so živalskega izvora in tiste, ki vsebujejo veliko sladkorja, so lahko dejavnik tveganja za povišanje holesterola v krvi. Preverite več!

Opis

Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki je v človeškem telesu ne-pogrešljiva. Proizvaja nekatere hormone in vitamine. Težave se pojavijo, kadar ga je v telesu preveč.  

 

Telo dobi holesterol na dva načina:

  • 80% holesterola nastaja v jetrih

  • 20% holesterola dobimo s prehrano


Nahaja se v živilih živalskega izvora, kot so meso, sir, perutnina in ribe. Takšna živila vsebujejo tudi tako imenovane »trans maščobe«, ki so škodljive in jih telo ne potrebuje. Živila, ki vsebujejo veliko sladkorja so lahko dejavnik tveganja za povišanje holesterola v krvi.

Holesterol po krvi potuje v obliki lipoproteina, ki ga sestavljata beljakovina in maščoba.

 

Poznamo 4 vrste lipoproteinov, ki prenašajo maščobe po krvi:

  • HDL holesterol (dober holesterol)

  • LDL holesterol (slab, škodljiv holesterol)

  • Lipoproteini zelo nizke gostote

  • Hilomikroni (trigliceridi)

 

Zvišan nivo holesterola v krvi je pogost vzrok za nastanek srčno-žilnih bolezni. Tveganje za razvoj teh bolezni ni odvisno le od povišane vrednosti holesterola v krvi ampak tudi od tega, za kateri holesterol gre. Visok nivo LDL holesterola je povezan z nastankom koronarne srčne bolezni, medtem ko povišan nivo HDL holesterola ne predstavlja tako velikega tveganja.

LDL holesterol se nabira na arterijskih stenah in povzroča otrdelost arterij ali aterosklerozo. Pri ljudeh z aterosklerozo je povišana možnost odpovedi srca, srčne kapi in ostalih bolezni, ki jih povzročajo zamašene žile. Nekateri ljudje imajo povišane vrednosti LDL holesterola in nimajo težav s srcem, nasprotno pa se lahko te težave pojavijo pri tistih, ki nimajo težav s holesterolom.

 

V katerih primerih lahko pride do težav s holesterolom?

Nivo holesterola v krvi se lahko poviša zaradi:

  • diet z visoko vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin, trans maščob in sladkorja

  • debelosti

  • sedečega življenjskega sloga.

 

Ker ne moremo zagotovo reči ali se bo pri nekom, ki ima težave s holesterolom razvila srčna bolezen ali ne je pomembno, da redno preverjate nivo holesterola v krvi. V primerih, ko dieta ni dovolj, se zdravnik odloči predpisati zdravila za zmanjševanje ravni holesterola.

Naslednji dejavnik, o katerem je potrebno razmisliti so trigliceridi (preproste maščobe). Ni povsem jasno ali povišana vrednost trigliceridov predstavlja tveganje za razvoj srčnih bolezni, pogosto pa je ob povišanju vrednosti trigliceridov povišan tudi nivo LDL holesterola oziroma znižan nivo HDL holesterola.

Znižan nivo holesterola v krvi ne predstavlja večje težave, v nekaterih primerih pa je lahko znak drugih bolezni, ki zahtevajo zdravljenje (hipertiroidizem, podhranjenost, slabokrvnost ali sepsa).

 

Kaj povzroča težave s holesterolom?

Težave s holesterolom so lahko povezane z genetsko predispozicijo, kar pomeni, da se v nekaterih družinah pojavljajo in tudi dedujejo ne glede na zdrav način življenja in zdravo prehrano. Tudi stres je dejavnik, ki lahko poviša nivo holesterola v krvi, predvsem takrat, kadar zaradi stresa razvijemo slabe prehranjevalne navade.

Povišan nivo HDL holesterola imajo lahko  tudi profesionalni športniki. Ženske pred menopavzo imajo pogosto višji nivo HDL holesterola, kot moški njihove starosti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.