Članki in enciklopedije

Aditivi in emulgatorji

Aditivi in emulgatorji

Aditivi in emulgatorji

Aditivi in emulgatorji vključujejo na tisoče sestavin, ki se uporabljajo v proizvodnji in pri shranjevanju živil. Preverite odličen seznam vseh aditivov in emulgatorjev spodaj.

Opis

Že stoletja so številne sestavine služile različnim funkcijam pri shranjevanju živil. Naši predniki so za konzerviranje rib in mesa uporabljali sol, za izboljšanje okusa hrane pa so živilom dodajali začimbe. Danes lahko uživamo v prehrani, ki je aromatična, hranljiva, varna za uživanje, priročna, barvita in cenovno dostopna. Vse to omogočajo aditivi in emulgatorji v kombinaciji s tehnološkimi napredki.

Aditivi in emulgatorji vključujejo na tisoče sestavin, ki se uporabljajo v proizvodnji in pri shranjevanju živil. Kljub temu imajo številni potrošniki pomisleke glede omenjenih dodatkov, saj jih pogosto zmedejo dolga, neznana imena, ki spominjajo na zapletene kemične spojine. Pravzaprav je vsaka hrana, ki jo uživamo, sestavljena iz kemičnih spojin, ki skrbijo za okus, barvo, teksturo in hranilno vrednost. Vse aditive za živila skrbno urejajo in nadzorujejo različne mednarodne organizacije, ki zagotavljajo, da so živila varna za uživanje in da so natančno označena.

 

Zakaj so aditivi in emulgatorji dodani v prehrano?

Prehranski aditivi in emulgatorji opravljajo v živilih številne pomembne funkcije, ki jih potrošniki pogosto vzamemo kot samoumevne.

Ohranjanje ali izboljšanje varnosti in svežine

Konzervansi lahko živila zaščitijo pred plesnimi, zrakom, bakterijami, glivami in kvasovkami. Poleg ohranjanja kakovosti prehrane pomagajo nadzorovati kontaminacijo z omenjenimi dejavniki tveganja. Skupina konzervansov, imenovana antioksidanti, preprečuje nastanek oksidacije (na sadju se ob izpostavljenosti zraku pojavijo rjavi madeži).

Ohranjanje ali izboljšanje hranilne vrednosti

Vitamini in minerali so hrani pogosto dodani z namenom, da bi povečali njeno hranilno vrednost. Postopek imenujemo obogatitev živil. Vsi izdelki, ki so obogateni z vitamini in minerali, morajo biti ustrezno označeni.

Izboljšanje okusa, teksture in videza

Za izboljšanje okusa hrani dodajamo začimbe, naravne in umetne arome ter sladila. Barvila poskrbijo za privlačnejši videz. Emulgatorji, stabilizatorji in sredstva za zgoščevanje dajejo živilom ustrezno teksturo. Nekateri aditivi pomagajo nadzirati kislost in alkalnost živil, medtem ko druge sestavine pomagajo ohraniti okus živil.

 

Kaj sploh so aditivi in emulgatorji?

Aditiv je vsaka snov, ki je z določenim namenom dodana posameznemu živilu. Izraz se torej nanaša na katerokoli snov, ki postane sestavni del izbranega živila, s čimer vpliva na njegove lastnosti. Aditivi in emulgatorji se uporabljajo v proizvodnji, predelavi, obdelavi, pakiranju, prevozu ali skladiščenju živil.

Neposredni aditivi za živila so tisti, ki so dodani hrani z določenim namenom, na primer ksantanski gumi, ki se uporablja v solatnih prelivih, čokoladnem mleku, pekovskih izdelkih, pudingih in drugih živilih. Njegov namen je dodajanje teksture.

Posredni aditivi za živila so tisti, ki postanejo del živila v sledovih in sicer zaradi embalaže, skladiščenja ali drugih načinov ravnanja z živilom. Minimalne količine snovi iz embalaže lahko namreč prehajajo tudi v živila. Proizvajalci embalaže morajo dokazati, da so vsi materiali, ki prihajajo v stik s hrano, varni za uživanje.

 

Kaj so barvila oziroma barvni aditivi?

Barvni aditivi so barvila, pigmenti oziroma snovi, ki obarvajo živila ali kozmetične pripravke. Barvni aditivi se nahajajo v živilih iz različnih razlogov. Koristni so namreč v primeru izgube barve zaradi izpostavljenosti svetlobi, zraku, ekstremnim temperaturam in vlagi. Omogočajo popravilo naravnih razlik v barvi, uporabljajo pa se tudi za ojačenje naravnih barv živil. Brez uporabe barvnih aditivov kola ne bi bila rjava, margarina ne bi bila rumena, metin sladoled pa ne bi bil zelen. Barvni dodatki so torej zelo pomemben del praktično vseh živil, ki jih uživamo.

 

Ali je dovoljena uporaba vseh aditivov?

Danes se aditivi pred začetkom uporabe natančno proučijo, zaradi česar je njihova uporaba nadzorovana bolj, kot je bila kadarkoli v zgodovini. Upoštevajo se predvsem sestava in lastnosti aditiva, količina, ki je potrebna za ustvarjanje želenega učinka, takojšnji in dolgoročni vplivi na zdravje in različni drugi varnostni dejavniki. Če je določen aditiv odobren s strani Agencije za hrano in zdravila, se lahko uporablja kot aditiv v živilu, vendar mora biti njegova prisotnost zabeležena na embalaži. Uporaba nekaterih vrst aditivov je v določenih državah prepovedana, medtem, ko je v drugih državah dovoljena. Prav tako je bila uporaba nekaterih aditivov prepovedana že v 19. stoletju.

 

Kako prepoznamo aditive v živilih?

Aditivi v živilih so označeni s črko E, ki jo spremlja določeno število. Tako poznamo več vrst aditivov, ki jih prepoznamo po številu:

  • Barvila (E100-E181),
  • konzervansi (E200-E290),
  • kisline, antioksidanti in mineralne snovi (E296-E385),
  • emulgatorji, stabilizatorji in gostila (E400-E495),
  • sredstva proti zgoščevanju (E500-E585),
  • ojačevalci arome (E620-E640),
  • ostalo (E1000-1599).

 

Ali so vsi aditivi v živilih škodljivi?

Vsekakor ne. Drži, da se je nekaterim aditivom bolje izogibati, saj lahko imajo negativen vpliv na naše zdravje, zagotovo pa obstajajo tudi aditivi, katerih uporaba ni škodljiva. V večini primerov gre za aditive, ki so naravnega izvora. Posebno pozornost je treba nameniti aditivom, za katere se meni, da so rakotvorni. Najbolje je, da sestavine na embalaži primerjamo s tabelo aditivov in tako ugotovimo, ali je določen aditiv varen za uporabo, ali pa se mu je bolje izogibati.

Aditivi so nedvomno pomemben del naše prehrane, saj brez njihove prisotnosti določena živila sploh ne bi bila primerna za uživanje. Nekateri aditivi so manj varni od drugih, zato je pri uživanju živil z vsebnostjo aditivov potrebna izjemna mera previdnosti.

 

SEZNAM VSEH ADITIVOV IN EMULGATORJEV

Aditivi in emulgatorji so napisani od najmanjšega do največjega števila. V kolikor želite hitreje najti določenega, vpišite v iskalnik na desni strani (nad seznamom) ključno besedo ali število in seznam se bo glede na vpisano skrajšal.

 

 

Število

Kemijsko ime

Angleško ime

Kategorija

Nevarnost

Pridobitev

Uporaba

Opis

E100

Kurkumin

Curcumin

Barvilo

V raziskavi.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kurkumin je začimba in varna za uživanje. V večini se uporablja kot rumeno - oranžno barvilo v raznovrstnih jedeh. Aktivna snov kurkumin spodbuja izločanje žolča, bilirubina in holesterola.

E101

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2)

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Riboflavin je vitamin, ki se uporablja kot naravno barvilo v prehrambnih izdelkih. Živilom daje rumeno barvo. Je bistvenega pomena za proizvodnjo protiteles in za nastanek rdečih krvnih celic.

E101a

Riboflavin 5'-fosfat

Riboflavin-5'-Phosphate

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Riboflavin 5'-fosfat je dražja, vendar bolj topna oblika riboflavina. Dodan je živilom, kot so marmelade, mlečni izdelki in sladki proizvodi. Najverjetneje gre za gensko spremenjen aditiv.

E102

Tartrazin

Tartrazine

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Tartrazin se uporablja kot sintetično barvilo v prehrambnih izdelkih. Izdelkom daje rumeno barvo. Njegova uporaba je prepovedana v Avstriji in na Norveškem. Pri ljudeh povzroča migrene in draženje kože.

E103

Krizoin resorcinol

Chrysoine Resorcinol

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Krizoin resorcinol je bil zaradi strupenosti prepovedan že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Gre za barvilo, pridobljeno z izvlečkom rastlin, ki se nahajajo na jugu Francije.

E104

Kinolinsko rumeno

Quinoline Yellow WS

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kinolinsko rumeno se uporablja v prehranskih izdelkih in v kozmetiki. Povzroča dermatitis (vnetje kože). Njegova uporaba je prepovedana v Avstraliji, na Norveškem in v ZDA.

E105

Rumeno AB

Fast Yellow AB

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljeno.

Ni dovoljeno.

Rumeno AB je barvilo rumene barve, ki se je nekoč uporabljalo za barvanje hrane. V Evropi in ZDA je njegova uporaba prepovedana, saj gre za škodljivo barvilo. Povzroči lahko nastanek astme.

E106

Natrijev riboflavin 5'-fosfat

Riboflavin-5-Sodium Phosphate

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev riboflavin 5'- fosfat je bil najden v nekaterih prehrambnih izdelkih na Norveškem. Gre za rumeno-zeleno barvilo. Je izjemno občutljiv na svetlobo.

E107

Rumeno 7G

Yellow 2G

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Rumeno 7G je barvilo rumene barve. Povzroča nastanek alergij, hiperaktivnosti in astme. Strokovnjaki predvidevajo, da bo njegova uporaba v prihodnosti prepovedana. V Avstriji je uporaba že prepovedana.

E110

Sončno rumeno FCF

Sunset Yellow FCF

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sončno rumeno FCF je barvilo rumene barve. Uporablja se v fermentiranih živilih, ki jih je treba toplotno obdelati. Povzroči lahko želodčne težave, koprivnico in drisko.

E111

Oranžno GGN

Orange GGN

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Oranžno GGN je barvilo, ki izhaja iz dinatrijeve soli. Pogosto je bilo dodano sladoledom, konzerviranemu grahu in ustekleničenim živilskim izdelkom. Njegova uporaba je prepovedana vse od leta 1978.

E120

Karminska kislina

Cochineal (Carminic acid, Carmine)

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Karminska kislina je barvilo rdeče barve. Pridobiva se iz insektov, ki se hranijo s kaktusi. Najdemo ga v sirih, žvečilnih gumijih in sladoledu. Povzroči lahko anafilaktično reakcijo pri ljudeh, ki so nanj alergični.

E121

Orcein

Orcein, Orchil

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Orcein je sintetično barvilo oranžno-rumene barve. Pogosto je bilo dodano sladicam, omakam in grahu. V ZDA je barvilo odobreno in sicer za barvanje lupine pomaranč.

E122

Azorubin

Azorubine (Carmoisine)

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Azorubin je barvilo rdeče barve. Gre za enega najstarejših in najbolj razširjenih barvil. Najdemo ga v sladicah in nekaterih alkoholnih pijačah. Povzroči lahko koprivnico in otekanje kože.

E123

Amarant

Amaranth, FDC Red 2

Barvilo

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Amarant je barvilo rdeče do vijoličaste barve. Pridobiva se iz istoimenske rastline. V ZDA je prepovedan že od leta 1976. Je sumljiva, morda rakotvorna snov, ki lahko okrepi simptome astme.

E124

Rdeče 4R

Ponceau 4R

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Rdeče 4R je sintetično barvilo rdeče barve. Najdemo ga v pivu, sojinih omakah in slaščicah. V nekaterih državah se šteje kot rakotvoren. Lahko okrepi simptome astme.

E125

Škrlatno GN

Scarlet GN

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Škrlatno GN je sintetično pridobljeno barvilo rdeče barve. Uporabljalo se je kot dodatek v brezalkoholnih pijačah. Pri občutljivih posameznikih lahko povzroči alergične reakcije. Njegova uporaba je v EU prepovedana od leta 1978.

E126

Ponceaur 6R, košenilno rdeče A

Ponceau 6R

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljeno.

Ni dovoljeno.

Ponceaur 6R, košenilno rdeče A je sintetično barvilo rdeče barve. Je topno v vodi in rahlo topno v etanolu. Njegova uporaba je bila v EU prepovedana leta 1978.

E127

Eritrozin

Erythrosine, FDC Red 3

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Eritrozin je barvilo rdeče barve. Raziskave kažejo, da v visokih odmerkih povzroča raka. Vpliva lahko na žlezo ščitnico in povzroči hipertiroidivnost. Uporaba je prepovedana v ZDA in na Norveškem.

E128

Rdeče 2G

Red 2G

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Rdeče 2G je sintetično barvilo rdeče barve. Nedavno opravljene študije kažejo, da spodbuja nastanek raka. Iz prehrane ga je treba odstraniti (predvsem iz prehrane otrok).

E129

Alura rdeče AC

Allura Red AC (FD&C Red 40)

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Alura rdeče AC je barvilo rdeče barve. Uporablja se za barvanje nekaterih prehrambnih izdelkov. Lahko okrepi simptome astme. Njegova uporaba je prepovedana v Švici.

E130

Antrakinon modro

Anthraqunone blue

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Antrakinon modro je sintetično pridobljeno barvilo. Njegova uporaba je v EU prepovedana že vse od leta 1978.

E131

Patentno modro V

Patent Blue V

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Patentno modro V je sintetično barvilo vijolično-modre barve. Najdemo ga v čokoladnih kolačih, mleku, sirih in jogurtu. Povzroči lahko alergične reakcije.

E132

Indigotin

Indigo carmine (Indigotine, FD&C Blue 2)

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Indigotin je sintetično barvilo z izrazito modro barvo. Povzroči lahko alergične reakcije. Na Norveškem je prepovedan, saj naj bi bil karcinogen.

E133

Briljantno modro FCF

Brilliant Blue FCF (FD&C Blue 1)

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Briljantno modro FCF je sintetično barvilo. Pridobiva se iz premogovega katrana. Pri otrocih lahko povzroči hiperaktivnost. Pri nekaterih ljudeh povzroči alergične reakcije.

E140

Klorofil

Chlorophylls (Clorophyllins)

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Klorofil je zeleni pigment, ki ga vsebujejo skoraj vse rastline, alge in cianobakterije. V čisti obliki ga ni enostavno dobiti. Najdemo ga v koprivah, špinači in travi. Stranski učinki niso znani.

E141

Bakrov kompleks klorofila

Copper complexes of chlorophylls and clorophyllins

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Bakrov kompleks klorofila je pridelan iz klorofila. Škodljivi učinki barvila niso znani. Če barvilo segrevamo, se iz njega sprošča baker. Koncentracije bakra iz tega barvila ne dosežejo toksične ravni.

E142

Zeleno S

Green S

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljeno.

Dovoljeno.

Zeleno S je sintetično barvilo zelene barve. Ni priporočljiv za dodajanje prehrani otrok. Povzroči lahko alergične reakcije. V Kanadi, ZDA, na Japonskem in na Norveškem je njegova uporaba prepovedana.

E143

Zeleno FCF

Fast green FCF

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Zeleno FCF je nevaren aditiv, ki naj bi vplival na razvoj tumorjev. Njegova uporaba je v EU in nekaterih drugih državah prepovedana.

E150a

Karamel

Plain caramel

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Karamel je najpogosteje dodan alkoholnim pijačam, predvsem viskiju. Pogosto se uporablja tudi kot dodatek k živilom, ki vsebujejo laktozo in škrob. Gre za najbolj razširjeno skupino barvil.

E150b

Alkalno sulfitni karamel

Caustic sulphite caramel

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Alkalno sulfitni karamel je najpogosteje dodan konjaku. Nahaja se tudi v proizvodih z laktozo in škrobom. Ljudje, ki so alergični na laktozo ali škrob, naj se alkalno sulfitnemu karamelu izogibajo.

E150c

Amonijev karamel

Ammonia caramel

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Amonijev karamel najdemo v pivu, omakah in slaščičarskih izdelkih. Gre za barvilo rjave barve. Po zaužitju velikih količin se lahko pojavijo prebavne motnje.

E150d

Amonijev sulfitni karamel

Sulphite ammonia caramel

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Amonijev sulfitni karamel je sintetično barvilo rjave barve. Po zaužitju velikih količin se lahko pojavijo prebavne težave, predvsem pri posameznikih, ki ne prenašajo laktoze.

E151

Briljantno črno BN

Brilliant Black BN

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Briljantno črno BN je sintetično barvilo vijolično-črne barve. Lahko okrepi simptome astme, saj zavira delovanje histamina. V kombinaciji z benzoati povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E152

Črno 7984

Black 7984

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Črno 7984 je barvilo rjave barve. Njegova uporaba je v EU in ZDA prepovedana že od leta 1984. Barvilo se je uporabljalo tudi pri pripravi kozmetike.

E153

Rastlinsko oglje

Vegetable carbon

Barvilo

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Rastlinsko oglje je barvilo črne barve. Uporablja se kot sredstvo za odpravljanje driske. Raziskave kažejo, da bi barvilo lahko bilo rakotvorno.

E154

Rjava FK

Brown FK, Kipper brown

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Rjava FK je barvilo rjave ali črne barve. Njegova uporaba je v EU prepovedana. Barvilo lahko okrepi simptome astme, v kombinaciji z benzoati pa povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E155

Rjava HT (čokolada)

Brown HT, chocolate brown HT

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Rjava HT je barvilo rjave barve. Lahko okrepi simptome astme. Uporaba je prepovedana v Avstriji, Belgiji, na Danskem, v Franciji, Nemčiji, ZDA, na Norveškem, v Švici in na Švedskem.

E160a

Karoten

Carotene

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Karoten je naravno barvilo oranžne barve. Pridobiva se predvsem iz korenja. Dejanska sestava je odvisna od rastlinske vrste. Visoke koncentracije karotena v prehrani lahko povzročijo oranžno obarvanje kože.

E160b

Anato

Annatto (Bixin, Norbixin)

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Anato je naravno barvilo oranžne barve. Prideluje se iz semen drevesa, imenovanega Bixa orellana. Povzroči lahko pojav alergije in ekcema. Ni znano, katera komponenta v zmesi povzroča neželene učinke.

E160c

Izvleček paprike

Paprika extract (Capsanthin, Capsorubin, Oleoresin)

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Izvleček paprike je naravno barvilo rdeče barve. Izolirano je iz paprike, Capsicum annum. Neželeni stranski učinki izvlečka paprike niso znani.

E160d

Likopen

Lycopene

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Likopen je naravno barvilo. Prisoten je v številnih rumenih in rdečih rastlinah ter v sadju. Komercialno je izoliran iz paradižnika. V velikih količinah lahko povzroči drisko.

E160e

Beta-apo-8'-karotenal

Beta-apo-8'-carotenal

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Beta-apo-8'-karotenal je naravno barvilo rdeče-rumeno-oranžne barve. Prisoten je v številnih rastlinah. V živilih je prisoten v majhnih koncentracijah, zato stranski učinki niso znani. Morda je rakotvoren.

E160f

Etil ester beta-apo-8'-karotenal (C30)

Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic
acid (C 30)

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Etil ester beta-apo-8'-karotenal (C30) je naravno barvilo oranžne barve, ki je prisotno v številnih rastlinah. Stranski učinki barvila niso znani.

E161a

Flavoksantin

Flavoxanthin

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Ni dovoljeno.

Flavoksantin je naravni ksantofilni pigment z zlato-rumeno barvo. Uporablja se kot sestavina živilskih proizvodov v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Sintetično se pridobiva iz E160, naravno pa je izoliran iz rastlin.

E161b

Lutein

Lutein

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Lutein je naravno barvilo rdeče-rumeno-oranžne barve. Najdemo ga v zeleni listnati zelenjavi, ognjiču in jajčnem rumenjaku. Tradicionalno se pripravlja iz koprive. Ni znanih neželenih učinkov.

E161c

Kriptoksantin

Cryptoxanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Kriptoksantin je naravno barvilo, pridobljeno iz številnih rastlin. Vsebuje vitamin A. Stranski učinki barvila niso znani. V EU in ZDA je njegova uporaba prepovedana. Uporablja se predvsem v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

E161d

Rubiksantin

Rubixanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Rubiksantin je naravni ksantofilni pigment, ki ga najdemo v vrtnicah. Je barvilo rdeče-oranžne barve. Njegova uporaba je odobrena v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

E161e

Violaksantin

Violaxanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Ni dovoljeno.

Violaksantin je naravni pigment oranžne barve. Stranski učinki barvila niso znani. Pridobivamo ga lahko tudi iz zeaksantina. Njegova uporaba je odobrena v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

E161f

Rodoksantin

Rhodoxanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Rodoksantin je ksantofilni pigment vijolične barve. V majhnih količinah se nahaja v številnih rastlinah. Nahaja se tudi v perju nekaterih ptic. Stranski učinki barvila niso znani.

E161g

Kantaksantin

Canthaxanthin

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kantaksantin je naravno barvilo, ki se pridobiva iz gob, rakov in rib. Komercialno se pridobiva sintetično iz karotena. Pogost neželeni stranski učinek so težave z očmi.

E161h

Zeaksantin

Zeaxanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Zeaksantin je naravna barva, prisotna v mnogih rastlinah. Komercialno se pridobiva iz posušenih rastlin. Daje rumeno barvo.

E161i

Citranaksantin

Citranaxanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Citranaksantin je naravno barvilo, prisotno v številnih rastlinah. Komercialno se pridobiva iz posušenih rastlinskih vrst. Je rumene barve.

E161j

Astaksantin

Astaxanthin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Ni dovoljeno.

Astaksantin je naravna barva. Najdemo ga v kvasu, rakih, postrvih, ptičjem perju, komercialno pa se prideluje iz sintetičnih virov.

E162

Betalain

Beetroot Red (Betanin)

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Betalain je naravno barvilo rdeče barve. Uporablja se predvsem kot dodatek v zamrznjenih živilih. Najdemo ga v umetno sladkanih konzervah in v želeju. Ni znanih stranskih učinkov.

E163

Antocianin

Anthocyanins

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Antocianini so velika skupina naravnih barvil, pridobljenih iz številnih vrst sadja, jagodičja in cvetja. Komercialno se pridobivajo iz rdečega zelja. Ni znanih stranskih učinkov.

E164

Žafran

Saffron

Barvilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Žafran je rastlinsko barvilo, katerega uporaba ni škodljiva. Je rumene barve. Uporaba kot aditiv ni dovoljena.

E170

Kalcijev karbonat

Calcium carbonate (Chalk)

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev karbonat je naraven mineral bele barve. Je najpogostejša oblika apnenca. Najdemo ga tudi v marmorju in koralah. V prehrani se uporablja kot sredstvo proti strjevanju.

E171

Titanov dioksid

Titanium dioxide

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Titanov oksid je naravni mineral bele barve. Zaradi svoje svetlosti je najbolj razširjen beli pigment. Pogosto je dodan kremam za sončenje, dodaja pa se tudi k številnim živilom.

E172

Železov oksid

Iron oxides (Iron hydroxides)

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Železov oksid je naravni mineral. Komercialno se pridobiva iz železa v prahu. Je rumene, rdeče, oranžne, rjave ali črne barve. Uporablja se le za površinsko zaščito. V telesu se ne absorbira.

E173

Aluminij

Aluminium

Barvilo

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Aluminij je naravna kovina srebrno-bele barve. Kot aditiv za živila se uporablja izključno za zunanjo dekoracijo slaščic in tablet. Kopičenje aluminija v telesnih celicah je strupeno. V visokih ravneh je bil najden v možganih ljudi z Alzheimerjevo boleznijo.

E174

Srebro

Silver

Barvilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Srebro je naraven material, ki je pridobljen z drobljenjem srebrove rude. Uporablja se le za površinsko zaščito. Uživanje srebra lahko povzroči okvaro ledvic in modro-sivo obarvanje kože.

E175

Zlato

Gold

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Zlato je plemenita kamnina rumene barve, ki se pridobiva z drobljenjem kamnin. Najdemo ga v mlečnih izdelkih, predelanih sadežih, žitih za zajtrk in vnaprej pripravljenih testeninah. Ni škodljivo, vendar ga naše telo ne potrebuje.

E180

Litolrubin BK

Pigment Rubine (Lithol Rubine BK)

Barvilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Litolrubin BK je sintetično barvilo rdečkaste barve. Dodan je številnim izdelkom, kot so želeji, jogurti, sir in tablete za hujšanje. Pogosto se nahaja v embalaži za sir, ki je ne zaužijemo. V nekaterih državah je njegova uporaba prepovedana.

E181

Tanin

Tannin

Barvilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Tanin je barvilo naravnega izvora. Je rumene ali bele barve. Z izjemo čaja se ne priporoča dolgotrajna uporaba zelišč, ki vsebujejo tanin. Ne razvrščamo ga med aditive, temveč med sestavine živil (zato njegova uporaba v obliki aditiva v EU ni dovoljena).

E200

Sorbinska kislina

Sorbic acid

Konzervans

V raziskavi.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Sorbinska kislina je konzervans, ki je pogosto pridobljen iz jagod. Sintetično se pridobiva s sintezo iz ketena. Po okusu je rahlo kisla. Edini znani stranski učinek so težave s kožo.

E201

Natrijev sorbat

Sodium sorbate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Ni dovoljeno.

Natrijev sorbat je natrijeva sol sorbinske kisline. Za razliko od drugih soli sorbinske kisline uporaba natrijevega sorbata v EU ni dovoljena zaradi genotoksičnih učinkov. Najden je bil v Jupi soku, ki ga proizvaja Radenska.

E202

Kalijev sorbat

Potassium sorbate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev sorbat je sredstvo, ki se uporablja za konzerviranje živil. Gre za kalijevo sol sorbinske kisline. Stranski učinki uporabe niso znani.

E203

Kalcijev sorbat

Calcium sorbate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev sorbat se uporablja za konzerviranje živil. Gre za kalcijevo sol sorbinske kisline oziroma večkrat nenasičeno sol maščobne kisline. Stranski učinki uporabe niso znani.

E209

Heptil parahidroksi benzoat

Heptyl p-hidroxybenzoate

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetčno pridobljen.

Ni dovoljeno.

Heptil parahidroksi benzoat se uporablja kot konzervans, ki zavira rast kvasovk, gliv in bakterij. Sintetično je izdelan iz toluena.

E210

Benzojska kislina

Benzoic acid

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Benzojska kislina je pogosto dodana k alkoholnim pijačam, sirom in slaščicam. Naravno prisotna je v sadju in medu. Pri osebah z astmo lahko povzroči alergične reakcije. Pogosto se uporablja tudi v kozmetiki.

E211

Natrijev benzoat

Sodium benzoate

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev benzoat se pridobiva s sintezo iz benzojske kisline. Kljub temu, da stranski učinki niso znani, njegovo uživanje ni priporočljivo. Pogosto se uporablja kot razkuževalno sredstvo.

E212

Kalijev benzoat

Potassium benzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev benzoat je kalijeva sol benzojske kisline. Deluje protiglivično in protibakterijsko. Najdemo ga v kislih kumarah, ananasovem soku in oljki. Otroci naj se ga izogibajo.

E213

Kalcijev benzoat

Calcium benzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalcijev benzoat je kalcijeva sol benzojske kisline. Pridobiva se s sintezo benzojske kisline. Stranski učinki niso znani, kljub temu pa se je njegovi uporabi bolje izogniti.

E214

Etilparahidroksibenzoat

Ethyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Etilparahidroksibenzoat je sredstvo za konzerviranje, ki se pridobiva sintetično. Najdemo ga v alkoholnih pijačah, začimbah, pecivih, solatnih prelivih in zdravilih. Njegova uporaba je prepovedana v Franciji in Avstraliji.

E215

Natrijev etilparahidroksibenzoat

Sodium ethyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev etilparahidroksibenzoat uvrščamo med parabene. Ima protiglivično delovanje, uporablja pa se kot konzervans. Njegova uporaba je prepovedana v Franciji in Avstraliji. Otroci naj se ga izogibajo.

E216

Propilparahidroksibenzoat

Propyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Propilparahidroksibenzoat najdemo v številnih rastlinah in v nekaterih žuželkah. Je konzervans, ki se nahaja tudi v kozmetičnih izdelkih. Otroci naj se njegovi uporabi izognejo.

E217

Natrijev propilparahidroksibenzoat

Sodium propyl
parahydroxybenzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev propilparahidroksibenzoat se v nekaterih državah ne sme uporabljati. Sredstvo lahko pri otrocih povzroči alergične reakcije.

E218

Metilparahidroksibenzoat

Methyl parahydroxybenzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Metilparahidroksibenzoat uvrščamo med parabene. Pogosto je dodan kozmetičnim in farmacevtskim proizvodom. Na koži lahko povzroči alergične reakcije.

E219

Natrijev metilparahidroksibenzoat

Sodium methyl
parahydroxybenzoate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev metilparahidroksibenzoat je pridobljen s sintezo benzojske kisline. Njegova uporaba ni priporočljiva pri otrocih. Povzroča hiperaktivnost in vedenjske motnje.

E220

Žveplov dioksid

Sulfur dioxide

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Žveplov dioksid se pridobiva iz premogovega katrana. Znano je, da povzroča napade astme, hkrati pa uničuje vitamina B1 in E. Nahaja se v pivu, brezalkoholnih pijačah, suhem sadju in sokovih.

E221

Natrijev sulfit

Sodium sulfite

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev sulfit se uporablja kot sredstvo za dekontaminacijo v svežem pomarančnem soku. Pogosto se uporablja tudi v postopku rafiniranja sladkorja. Lahko okrepi simptome astme ter uniči vitamina B1 in E.

E222

Natrijev hidrogensulfit

Sodium hydrogen sulfite

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev hidrogensulfit je, tako kot vse ostale snovi, ki vsebujejo žveplo, zdravju nevaren. Pri nekaterih ljudeh lahko povzroči alergijsko reakcijo. Uniči vitamina B1 in E.

E223

Natrijev metabisulfit

Sodium metabisulfite

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev metabisulfit je konzervans, ki lahko povzroči alergijske reakcije. Pogosto se pojavijo draženje kože, draženje želodca in astma. Otroci naj se ga izogibajo.

E224

Kalijev metabisulfit

Potassium metabisulfite

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalijev metabisulfit je konzervans, ki lahko povzroči nastanek astme, cianoze, omedlevico in celo nezavest. Proizvaja se z zgorevanjem žvepla ali sadre. Najdemo ga tudi v brezalkoholnih pijačah.

E225

Kalijev sulfit

Potassium sulfite

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalijev sulfit povzroča napade astme in je težko prebavljiv za ljudi s poškodbami ledvic. Je konzervans ki lahko povzroči alergične reakcije. Otroci se ga morajo nujno izogibati.

E226

Kalcijev sulfit

Calcium sulfite

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalcijev sulfit je konzervans, ki lahko sproži astmatične napade in draži želodec. Uničuje vitamine B in E. Njegova uporaba je prepovedana v Avstraliji.

E227

Kalcijev hidrogensulfit

Calcium hydrogen sulfite

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalcijev hidrogensulfit je umetno pridobljen konzervans, ki je hkrati tudi antioksidant. Povzroči lahko alergične reakcije, zato njegova uporaba ni priporočljiva. V Avstraliji je njegova uporaba prepovedana.

E228

Kalijev hidrogensulfit

Potassium hydrogen sulfite

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalijev hidrogensulfit je konzervans, ki se uporablja pri proizvodnji alkoholnih pijač. Nastane z reakcijo med žveplovim dioksidom in kalijevim karbonatom. Uporaba kalijevega hidrogensulfita sicer ni priporočljiva.

E230

Bifenil, difenil

Biphenyl, diphenyl

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Bifenil, difenil je konzervans, ki ga prepoznamo kot v vodi netopen prašek bele barve. Uporablja se za razkuževanje posod in impregniranje ovoja agrumov. Ljudje, ki so vsakodnevno v stiku z velikimi količinami agrumov (ladje, tovornjaki), lahko imajo težave z ledvicami.

E231

Ortofenilfenol

Orthophenyl phenol

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Ortofenilfenol je fungicid, ki ga lahko uporabimo le na citrusih po obiranju. Uporablja se izključno v poljedelske namene. V nekaterih državah je njegova uporaba prepovedana.

E232

Natrijev ortofenilfenolat

Sodium orthophenyl phenol

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev ortofenilfenolat je snov, ki se uporablja za preprečevanje nastanka bolezni po žetvi pridelkov. Pogosto se uporablja tudi med zorenjem in skladiščenjem oziroma prevozom. V Avstraliji je njegova uporaba prepovedana.

E233

Tiabendazol

Thiabendazole

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Tiabendazol je fungicid, ki se uporablja za preprečevanje bolezni sadja in zelenjave. V živinoreji se uporablja za zdravljenje okužb s paraziti. V nekaterih državah je njegova uporaba prepovedana.

E234

Nizin

Nisin

Konzervans

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Nizin je naravni antibiotik, pridobljen s fermentacijo bakterij Streptococcus lactis, ki se nahajajo v mleku. Najdemo ga v pivu in predelanih sirih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E235

Natamicin

Natamycin, Pimaracin

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natamicin je antimikotični aditiv za živila. Uporablja se za zaščito sira pred plesnijo in kvasom. V nekaterih primerih se uporablja za zdravljenje kandidaze. Povzroči lahko navzeo, bruhanje, anoreksijo, drisko in draženje kože.

E236

Mravljična kislina

Formic acid

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Mravljična kislina je konzervans, pridobljen iz obrambnega mehanizma mravelj in os. Uporablja se kot topilo za parfume in kot dodatek v živalski krmi. Njena uporaba je prepovedana v Franciji in Avstraliji.

E237

Natrijev formiat

Sodium formiate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev formiat je konzervans, ki deluje kot diuretik. Uporablja se tudi pri barvanju, tiskanju tkanin, v papirni industriji in kot stabilizator encimov v detergentih. Povzroči lahko otekline in bolečine v trebuhu.

E238

Kalcijev formiat

Calcium formiate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcijev formiat je kalcijeva sol mravljične kisline. Komercialno je kemično proizveden. Pogosto se uporablja kot dodatek v gaziranih in negaziranih pijačah. Dodan je tudi k piščančji krmi za preprečevanje bakterijske rasti v želodcu.

E239

Heksametilen-tetramin, metenamin

Hexamethylene tetramine,
Hexamine

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Heksametilen-tetramin, metenamin je konzervans, ki se uporablja za uničevanje gliv v prehrambnih izdelkih, kot so kaviar, sir in konzervirane ribe. Otroci naj se mu izogibajo.

E240

Formaldehid

Formaldehyde

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Formaldehid se uporablja v proizvodnji industrijskih smol (iverne plošče in premazi). Zaradi široke uporabe, toksičnosti in nestabilnosti predstavlja veliko nevarnost za ljudi. Je rakotvoren.

E242

Dimetildikarbonat

Dimethyl dicarbonate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Dimetildikarbonat je umetno sredstvo za konzerviranje. V zelo nizkih koncentracijah v kratkem času uniči mikroorganizme. Stranski učinki uporabe niso znani, kljub temu pa se mu je bolje izogniti.

E249

Kalijev nitrit

Potassium nitrite

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev nitrit je pogosto dodan mesnim proizvodom. Je potencialno kancerogen in škodljiv pri zaužitju. Povzroči draženje, slabost in izgubo zavesti.

E250

Natrijev nitrit

Sodium nitrite

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev nitrit je aditiv za živila, kot so šunka, slanina, hrenovke in prekajene ribe. Povzroči razdražljivost, izgubo energije in bruhanje. Poškodba možganov lahko povzroči smrt.

E251

Natrijev nitrat

Sodium nitrate

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev nitrat je sol, ki se uporablja kot konzervans v mesnih izdelkih, kot so klobase in slanina. Nitrati sami po sebi niso strupeni, vendar se pri dodajanju mesa spremenijo v nitrite. Uporabljajo se tudi kot gnojila.

E252

Kalijev nitrat

Potassium nitrate

Konzervans

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev nitrat se uporablja pri konzerviranju mesnih izdelkov, kot so sušene mesnine, slanina, šunka in podobno. Pogosto je v uporabi tudi kot gnojilo za pridelke, kot sta paradižnik in krompir. Je eden izmed najučinkovitejših in najstarejših konzervansov za ohranjanje mesa.

E260

Ocetna kislina

Acetic acid

Konzervans

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Ocetna kislina je kot konzervans znana že it antičnih časov. V živilih se uporablja zaradi svoje antibakterijske lastnosti, kot stabilizator kislosti in za preprečevanje rasti plesni v kruhu. Uporablja se tudi v pivovarstvu. Naravno prisotna je v telesnih tekočinah.

E261

Kalijev acetat

Potassium acetate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalijev acetat je kalijeva sol ocetne kisline, prisoten pa je v večini sadežev. Acetati se uporabljajo kot konzervansi in pufri. Najdemo jih v pripravljenih omakah in kislih kumarah. Uporablja se tudi pri proizvodnji penicilina.

E262

Natrijev acetat

Sodium acetate, Sodium hydrogen acetate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev acetat se lahko dodaja k hrani kot začimba. Uporablja se tudi kot dodatek za izboljšanje okusa v mesu in mesnih izdelkih. Pogosto je dodan čipsu.

E263

Kalcijev acetat

Calcium acetate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev acetat je regulator kislosti. Uporablja se v proizvodnji ocetne kisline (kis), za nadzorovanje kislosti živil med predelavo in kot zgoščevalno sredstvo v sladicah. Pogosto je dodan tudi hrani za hišne živali.

E264

Amonijev acetat

Ammonium acetate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Amonijev acetat je amonijeva sol ocetne kisline. Zavira in preprečuje rast bakterij, gliv in drugih mikroorganizmov. Uporablja se tudi kot ojačevalec okusa. Lahko povzroči navzejo in bruhanje.

E265

Dehidroocetna kislina

Dehydroacetic acid

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Dehidroocetna kislina je pironski derivat, ki se uporablja kot fungicid in baktericid. Uporablja se tudi kot konzervans v prehrani. Pogosto jo najdemo v zobnih pastah.

E266

Natrijev dehidroacetat

Sodium dehydroacetate

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev dehidroacetat je natrijeva sol, ki se pogosto uporablja namesto dehidroocetne kisline zaradi večje topnosti v vodi. Stranski učinki uporabe niso znani.

E270

Mlečna kislina

Lactic acid

Konzervans

V raziskavi.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Mlečna kislina je naravno prisotna v človeškem telesu. Pojavlja se tudi v kislem mleku. Ima antioksidativne lastnosti, zaradi katerih se uporablja kot aditiv za živila. Je najpogostejša kisla sestavina fermentiranih mlečnih izdelkov.

E280

Propionska kislina

Propionic acid

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Propionska kislina je regulator kislosti. Pojavlja se v fermentiranih živilih. Običajno se uporablja v izdelkih iz moke. Propionate povezujemo z glavoboli in migrenami.

E281

Natrijev propionat

Sodium propionate

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev propionat je pogost dodatek proizvodom, ki so narejeni iz moke. Uporablja se kot inhibitor plesni in sredstvo za zmanjšanje vsebnosti kvasa v kruhu. Povezujemo ga z nastankom migren in glavobolov.

E282

Kalcijev propionat

Calcium propionate

Konzervans

V raziskavi.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev propionat je pogosta sestavina moke. Zavira rast plesni. Gre za kalcijevo sol propionske kisline, ki se uporablja tudi za regulacijo kislosti živil.

E283

Kalijev propionat

Potassium propionate

Konzervans

V raziskavi.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev propionat je dodan k proizvodom iz moke, saj se uporablja kot zaviralec plesni. Povzroči lahko glavobol ali migreno.

E284

Borova kislina

Boric acid

Konzervans

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Borova kislina je regulator kislosti. Znana je kot antiseptik, ki se uporablja tudi v kremah in mazilih. Zaužitje je lahko zelo škodljivo in tudi usodno. Vdihavanje borove kisline je zdravju škodljivo.

E285

Boraks

Sodium tetraborate (borax)

Konzervans

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Boraks je regulator kislosti, ki se v nekaterih državah uporablja kot aditiv za živila. Hrani doda trdno, gumasto strukturo. Draži oči in kožo. Pri zaužitju je zdravju škodljiv.

E290

Ogljikov dioksid

Carbon dioxide

Konzervans

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Ogljikov dioksid je naravno prisoten v zraku. Proizveden je pri zgorevanju, fermentaciji in presnovi živali. Najdemo ga v gaziranih pijačah, sadnih sokovih in v vinu.

E296

Jabolčna kislina

Malic acid

Konzervans

V raziskavi.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Jabolčna kislina je regulator kislosti in sredstvo za dodajanje arome. Vsebujejo jo jabolka, marelice, breskve, slive in drugo sadje, pa tudi nekatera zelenjava. Za komercialno uporabo se pridobiva s sintezo. Najdemo jo v brezalkoholnih pijačah, žvečilnih gumijih, želatinah in pudingih.

E297

Fumarna kislina

Fumaric acid

Konzervans

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Fumarna kislina je naravna kislina, prisotna v številnih vrstah sadja in zelenjave. Živilom je dodana kot regulator kislosti in aromatično sredstvo. Najdemo jo v kruhu, sadnih napitkih, perutnini, vinu in marmeladah.

E300

Askorbinska kislina

Ascorbic acid (Vitamin C)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Askorbinsko kislino poznamo tudi pod imenom vitamin C. Uporablja se kot antioksidant v pivovarski industriji, kjer podaljša rok trajanja, konzervans v mesni proizvodnji, izboljševalec okusa v pekarski proizvodnji in za preprečevanje razbarvanja sadja in sokov.

E301

Natrijev askorbat

Sodium ascorbate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev askorbat je sintetično pridobljen aditiv. Gre za natrijevo sol askorbinske kisline, ki se uporablja kot antioksidant. Najdemo ga v zamrznjenih ribah, v klobasah, konzerviranem mesu in v žitih za zajtrk.

E302

Kalcijev askorbat

Calcium ascorbate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalcijev askorbat je antioksidant, ki ga najdemo v mnogih živilskih izdelkih. Nastane iz vitamina C, ki je naravno prisoten v sadju in zelenjavi. Izogibajo naj se ga tisti, ki so nagnjeni k pojavu ledvičnih kamnov.

E303

Kalijev askorbat

Potassium ascorbate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalijev askorbat je kalijeva sol askorbinske kisline. Deluje kot konzervans in antioksidant. Najdemo ga v kondenziranem mleku, predelanem siru, v sladoledih na mlečni osnovi, v konzervah in žitih za zajtrk.

E304

Estri askorbinske kisline z maščobnimi kislinami: Askorbilpalmitat, askorbilstearat

Fatty acid esters of ascorbic acid: Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Estri askorbinske kisline z maščobnimi kislinami se nahajajo v mlečnih formulah za dojenčke, v kokošjih kockah, salamah in konzervirani otroški hrani. Izdelani so na osnovi vitamina C, ki je ključnega pomena za zdravo rast.

E305

Askorbil stearat

Ascorbyl stearate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Askorbil stearat je ester, pridobljen iz askorbinske kisline in stearinske kisline. Stranski učinki uporabe aditiva niso znani.

E306

Izvleček, bogat s tokoferolom

Tocopherol-rich extract (natural)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Tokoferol je antioksidant, ki ga poznamo tudi pod imenom vitamin E. Komercialno se pridobiva iz riževih kalčkov, sojinega olja, pšeničnih kalčkov in iz bombaževca. Pogosto ga najdemo v kombinaciji z E304.

E307

α-tokoferol (sintetični)

Alpha-tocopherol (synthetic)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

α-tokoferol (sintetični) je antioksidant, ki je pogosto dodan vitaminskim dodatkom in mesnim proizvodom. Pridobivamo ga iz vitamina E, ki je ključnega pomena za življenje rdečih krvnih celic. Druga hranila v živilih ščiti pred oksidacijo.

E308

γ-tokoferol (sintetični)

Gamma-tocopherol (synthetic)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

γ-tokoferol (sintetični) je antioksidant, proizveden s sintezo iz tokoferola. Uporablja se v ekološki proizvodnji živil. Najdemo ga v živilih, kot so žita, jajčni rumenjak, meso in mleko.

E309

δ-tokoferol (sintetični)

Delta-tocopherol (synthetic)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

δ-tokoferol (sintetični) je antioksidant, ki se proizvaja iz vitamina E. Pogosto ga najdemo v margarini in solatnih prelivih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E310

Propilgalat

Propyl gallate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Propilgalat je antioksidant, ki se uporablja za preprečevanje žarkosti v oljnatih snoveh. Povzroči lahko draženje želodca ali kože. Prepovedana je uporaba v hrani za dojenčke in majhne otroke.

E311

Oktilgalat

Octyl gallate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Oktilgalat je ester oktanola in galinske kisline. Najdemo ga v oljih, margarinah in solatnih prelivih. Galinska kislina lahko povzroči nastanek ekcema, želodčne težave in hiperaktivnost.

E312

Dodecilgalat

Dodecyl gallate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Dodecilgalat je umetni antioksidant, ki se proizvaja s sintezo estra galinske kisline. Uživanje dodecilgalata ni priporočljivo, saj se v črevesju razgradi v galinsko kislino, ki povzroča nastanek ekcema in prebavnih motenj.

E313

Etil galat

Ethyl gallate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Etil galat je sintetični antioksidant, ki se proizvaja kot ester. Je bele ali svetlo rjave barve. Ima rahlo grenak okus. Vsebujejo ga živila, bogata z olji ali maščobami.

E314

Guaiac smola

Guaiac resin

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Guaiac smola je naravni izdelek, ki se pridobiva iz drevesa, običajno s kuhanjem. Gre za prašek svetlo sive barve. V hrano se dodaja kot antioksidant.

E315

Eritorbinska kislina (izoaskorbinska kislina)

Erythorbic acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Eritorbinska kislina je pridobljena iz saharoze. Uporablja se kot antioksidant v predelanih živilih. Najdemo jo v pijačah, pripravljenih na osnovi mleka, v konzervirani zelenjavi, žitih za zajtrk, sladilih, kisu in gorčici.

E316

Natrijev eritorbat (natrijev izoaskorbat)

Sodium erythorbate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev eritorbat se proizvaja iz sladkorjev, pridobljenih iz različnih virov, kot so pesa, sladkorni trs in koruza. Stranski učinki uporabe niso znani. V kombinaciji z natrijevim nitritom E251 preprečuje rast sevov Bacillus cereus.

E318

Natrijev eritorbin

Sodium erythorbin

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev eritorbin je natrijeva sol eritorbinske kisline. Pridobljen je iz rastlinskih virov. Uporablja se predvsem v mesnih proizvodih.

E319

Butilhidrokinon, terc-butilhidrokinon

Butylhydroxinon

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Butilhidrokinon je derivat nafte, ki ga v živilih pogosto najdemo v kombinaciji z E320. Stabilizira rastlinska olja in maščobe živalskega izvora. Stranski učinki niso znani, smatra pa se, da prispeva k nastanku tumorjev.

E320

Butilhidroksianizol, terc-butilhidroksianizol

Butylated hydroxyanisole (BHA)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Butilhidroksianizol je naftni derivat oziroma sintetično pridobljena aromatska organska spojina. Preprečuje kvarjenje hranil zaradi oksidacije v živilih. Najdemo ga v oljih, žvečilnih gumijih, margarini, oreških in instant krompirjevih izdelkih.

E321

Butilhidroksitoluen, terc-butilhidroksitoluen

Butylated hydroxytoluene (BHT)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Butilhidroksitoluen je bil patentiran leta 1947. Najdemo ga v rastlinskih oljih, maščobah, margarini, gaziranih pijačah in sirnih namazih. EU je zaradi neželenih stranskih učinkov omejila njegovo uporabo.

E322

Lecitin

Lecithin

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Lecitin je rumeno-rjava maščobna snov, ki je bila izolirana leta 1845. Najdemo ga v soji, jajcih, mleku, morskih sadežih in sončnicah. Uporablja se kot aditiv za živila in kot prehranski dodatek.

E322a

Lecitin (sončnični)

Lecithin (sunflower)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Lecitin (sončnični) je emulgator in stabilizator v mešanicah voda-olje/maščoba. Lahko je živalskega izvora. Najdemo ga v številnih živilskih proizvodih, kot so slaščice in pekovski izdelki.

E323

Anoksomer

Anoxomer

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Anoksomer je neabsorptivni antioksidant, ki se pridobiva s kondenzacijo različnih fenolnih spojin z divinilbenzenom. Naše telo ga ne more prebaviti.

E324

Etoksikvin

Ethoxyquin

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Etoksikvin je aromatska organska spojina. Gre za brezbarvno tekočino z močnim vonjem, ki se uporablja kot antioksidant. Najdemo ga v hrani za hišne ljubljenčke.

E325

Natrijev laktat

Sodium lactate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev laktat se proizvaja iz mlečne kisline. Uporablja se tudi kot regulator kislosti. Najdemo ga v konzervirani zelenjavi, pekovskih izdelkih in slaščicah. Stranski učinki uporabe niso znani.

E326

Kalijev laktat

Potassium lactate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalijev laktat je kalijeva sol mlečne kisline, ki se fermentira iz vira sladkorja. Nastane z nevtraliziranjem mlečne kisline. Uporablja se v mesu in mesnih izdelkih, saj ima protimikrobni učinek.

E327

Kalcijev laktat

Calcium lactate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev laktat je kalcijeva sol mlečne kisline. Najdemo ga v konzerviranem sadju in zelenjavi, saj zaradi vsebnosti pektina zavira razbarvanje. Najdemo ga tudi v džemih, želejih in marmeladah.

E328

Amonijev laktat

Ammonium lactate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Amonijev laktat je amonijeva sol mlečne kisline. Je pogosta sestavina losjonov za kožo, zato se pogosto uporablja za zdravljenje suhe in občutljive kože. Kožo sicer naredi občutljvo na sončno svetlobo.

E329

Magnezijev laktat

Magnesium lactate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Magnezijev laktat je magnezijeva sol mlečne kisline. Deluje kot konzervans, regulator kislosti in protimikrobno sredstvo. Učinkovit je proti bakterijam, glivam in kvasovkam.

E330

Citronska kislina

Citric acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Citronska kislina se pridobiva iz limon, nahaja pa se tudi v drugih vrstah sadja. Najdemo jo v skuti, maščobah za kuhanje, v mešanem mletem mesu in drugih živilih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E331

Natrijevi citrati

Sodium citrates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev citrat je natrijeva sol citronske kisline. Pogosto se uporablja v ekološki proizvodnji hrane. Stranski učinki uporabe niso znani.

E332

Kalijevi citrati

Potassium citrates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev citrat je kalijeva sol citronske kisline. Uporablja se kot antioksidant in regulator kislosti. Stranski učinki uporabe niso znani.

E333

Kalcijevi citrati

Calcium citrates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev citrat je kalcijeva sol citronske kisline. Uporablja se kot konzervans, pa tudi za dodajanje okusa. Najdemo ga tudi v prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo kalcij.

E334

Vinska kislina

Tartaric acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Vinska kislina je rastlinska kislina z močnim okusom. Gre za brezbarvno snov, ki je topna v vodi. Najdemo jo v slaščicah, pijačah, džemih, konzervah in vinu.

E335

Natrijev tartrat

Sodium tartrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev tartat je naravno sredstvo, ki deluje kot antioksidant in regulator kislosti. Gre za natrijevo sol vinske kisline. Stranski učinki uporabe niso znani.

E336

Kalijev tartrat

Potassium tartrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev tartrat je kalijeva sol vinske kisline. Najdemo jih v pekovskih izdelkih, praških za pripravo pudinga, majonezi, margarini in v instant čajih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E337

Natrijev kalijev tartrat

Sodium potassium tartrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev kalijev tartrat je natrijevo kalijeva sol vinske kisline. Najdemo ga v koncentriranih juhah in omakah, v začimbah in brezalkoholnih osvežujočih napitkih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E338

Fosforjeva kislina

Orthophosphoric acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljeno.

Dovoljeno.

Fosforjeva kislina lahko v velikih količinah onemogoči absorpcijo kalcija, magnezija in železa v telesu. Prav tako lahko velike količine fosforjeve kisline povzročijo hiperaktivnost pri otrocih.

E339

Natrijevi fosfati

Sodium phosphates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev fosfat je mineralna sol. V prevelikih količinah lahko onemogoči absorpcijo drugih mineralov v telesu. Pogosto se uporablja v procesu barvanja tkanin.

E340

Kalijevi fosfati

Potassium phosphates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalijev fosfat je kalijeva sol fosforjeve kisline. Lahko je tudi živalskega izvora. Prevelik vnos lahko onemogoči absorpcijo drugih mineralov v telesu.

E341

Kalcijevi fosfati

Calcium phosphates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalcijev fosfat je mineralna sol, ki se pogosto uporablja kot polirno sredstvo za steklovino. Najdemo ga v kamnih in kosteh.

E342

Amonijev fosfat

Ammonium phosphate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Amonijev fosfat je amonijeva sol fosforjeve kisline. Uporablja se podobno kot aditiv E338.

E343

Magnezijevi fosfati

Magnesium phosphates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

V raziskavi.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Magnezijev fosfat je mineral, ki se uporablja tudi kot sredstvo proti strjevanju. Gre za magnezijevo sol fosforne kisline. Lahko je živalskega izvora.

E344

Lecitin citrat

Lecitin citrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Lecitin citrat se uporablja kot konzervans. Preprečuje kvarjenje hrane. Deluje tudi kot regulator kislosti.

E345

Magnezijev citrat

Magnesium citrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Magnezijev citrat je magnezijev pripravek v solni obliki s citronsko kislino v razmerju 1:1. Uporablja se kot laksativ (odvajalo) in kot dodatek k prehranskemu dopolniku z vsebnostjo magnezija.

E349

Amonijev malat

Ammonium malate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Amonijev malat je amonijeva sol jabolčne kisline. Za komercialno uporabo je sintetično pridobljen. Deluje kot regulator kislosti.

E350

Natrijevi malati

Sodium malates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev malat je natrijeva sol jabolčne kisline. Najdemo ga v džemu, želeju, marmeladi, v prelivih za peciva in v drugih živilih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E351

Kalijev malat

Potassium malate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalijev malat je kalijeva sol jabolčne kisline. Pogosto je dodan prelivom za sladkarije, instant čajem in vodam z okusom. Stranski učinki uporabe niso znani.

E352

Kalcijevi malati

Calcium malates

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijevi malati so naravni antioksidanti. Uporabljajo se kot sredstva za uravnavanje kislosti. Gre za kalcijeve soli jabolčne kisline. Stranski učinki uporabe niso znani.

E353

Metatartarska ali metavinska kislina

Metatartaric acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Metatartarska ali metavinska kislina se pogosto uporablja za stabiliziranje vina. Pridobiva se iz vinske kisline. Stranski učinki uporabe niso znani.

E354

Kalcijev tartrat

Calcium tartrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev tartrat je naravno sredstvo. Gre za kalcijevo sol vinske kisline. Pogosto je dodan začimbam. Stranski učinki uporabe niso znani.

E355

Adipinska kislina

Adipic acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Adipinska kislina se nahaja v sladkorni repi. Za komercialno uporabo se pridobiva sintetično. Dodana je proizvodom v obliki prahu, ki imajo zelo dolgi rok trajanja.

E356

Natrijev adipat

Sodium adipate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev adipat je natrijeva sol adipinske kisline. Je pogosta zamenjava za kuhinjsko sol. Je slanega okusa. Pogosta uporaba ni priporočljiva.

E357

Kalijev adipat

Potassium adipate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalijev adipat je kalijeva sol adipinske kisline. Je slanega okusa. Pogosta uporaba ni priporočljiva. Kljub temu stranski učinki uživanja niso znani.

E359

Amonijev adipat

Ammonium adipate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Amonijev adipat je amonijeva sol adipinske kisline. Gre za naravno organsko kislino, ki jo najdemo v pesnem in sladkornem trsu. Aditiv se uporablja kot regulator kislosti.

E363

Sukcinojska (jantarna) kislina

Succinic acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sukcinojska ali jantarna kislina je naravno prisotna v glivah, fosilih in lišajih. Komercialno je pripravljena iz ocetne kisline. Prevelike odmerke povezujemo z želodčnimi težavami. Njena uporaba je prepovedana v Avstraliji.

E365

Natrijev fumarat

Sodium fumarate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev fumarat je natrijeva sol fumarne kisline. Uporablja se kot dodatek v predelanih živilih. Je brez vonja in topen v vodi.

E366

Kalijev fumarat

Potassium fumarate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalijev fumarat je kalijeva sol fumarne kisline. Uporablja se kot regulator kislosti. Stranski učinki uporabe niso znani.

E367

Kalcijev fumarat

Calcium fumarate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcijev fumarat je kalcijeva sol fumarne kisline. Uporablja se kot regulator kislosti. Stranski učinki uporabe niso znani.

E368

Amonijev fumarat

Ammonium fumarate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Amonijev fumarat je amonijeva sol fumarne kisline. Za več informacij glejte pod E297.

E370

1,4-heptonolakton

1,4-Heptonolactone

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

1,4-heptonolakton je gama lakton, pridobljen iz hidroksikarboksilne kisline. Uporablja se kot regulator kislosti in umetna aromatična snov.

E375

Nikotinska kislina, niacin

Nicotinic acid, vitamin B3

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Nikotinsko kislino ali niacin najdemo v zelenjavi, mleku, jajcih in mesu. V prekomernih količinah lahko poškoduje jetra. Povzroči lahko tudi gastritis ali vnetje želodca. Uporaba kot aditiv za živila v EU ni dovoljena.

E380

Triamonijev citrat

Triammonium citrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Triamonijev citrat je amonijeva sol citronske kisline. Visoke koncentracije lahko povzročijo kislost telesnih tekočin. Pogosto se pojavijo želodčne težave, težave s trebušno slinavko in z jetri.

E381

Amonijev železov citrat

Ammoniumferrocitrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Amonijev železov citrat je amonijevo železova sol citronske kisline. Pridobiva se iz citronske kisline. Pogosto ga najdemo v izdelkih, ki so namenjeni hujšanju.

E383

Kalcij glicerilfosfat

Calcium glycerylphosphate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcij glicerilfosfat se uporablja kot mineralno dopolnilo. Uporablja se tudi kot regulator kislosti v živilih. Najdemo ga v mlečnih izdelkih.

E384

Izopropil citrat

Isopropyl citrate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Izopropil citrat se proizvaja iz citronske kisline. Gre za viskozen in brezbarven sirup, ki je topen v oljih. Uporablja se kot regulator kislosti in antioksidant.

E385

Dinatrijev kalcijev edetat

Calcium disodium ethylene
diamine tetra-acetate (Calcium
disodium EDTA)

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Dinatrijev kalcijev edetat je v nekaterih državah prepovedan. Izzove lahko alergične reakcije, deluje pa tudi citotoksično in genotoksično. Negativen vpliv ima lahko na reproduktivni razvoj.

E386

Dinatrijev etilen diamin tetraacetat

Disodium ethylene diamine tetraacetate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Dinatrijev etilen diamin tetraacetat je znan tudi kot EDTA. Gre za brezbarvno, vodotopno snov, ki se uporablja kot antioksidant, konzervans in stabilizator.

E387

Oksistearin

Oxystearin

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Oksistearin je mešanica gliceridov stearinskih in drugih maščobnih kislin. Uporablja se kot inhibitor kristalizacije v rastlinskih oljih in solatnih prelivih. Telo ga obravnava kot maščobo.

E388

Tiodipropionska kislina

Thiodipropionic acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Tiodipropionska kislina je belo obarvan kristalni prah. Ima značilen vonj in je topna v vroči vodi, acetonu in alkoholu. Stranski učinki uporabe niso znani.

E389

Dilauril tiodipropionat

Dilauryl thyodipropionate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Dilauril tiodipropionat je belo obarvan kristalni prašek. Ima sladki vonj in je netopen v vodi. Topen je v večini organskih topil. Uporablja se v maščobah in oljih.

E390

Distearil tiodipropionat

Distearyl thiodipropionate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Distearil tiodipropionat je bel kristalni prašek z značilnim sladkim vonjem. Uporablja se kot antioksidant, ki preprečuje oksidacijo maščob in olj.

E391

Fitična kislina

Phytic acid

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Ni dovoljeno.

Fitična kislina se izolira iz rastlin, ki sodijo v skupino organskih fosfatov. Najdemo jo v pšeničnih otrobih in v lanenem semenu. Uporablja se kot antioksidant v živilih in v vinu.

E392

Izvlečki rožmarina

Extracts of rosemary

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Izvlečki rožmarina izboljšajo rok trajanja in toplotno stabilnost olj, ki so nagnjeni k žarkosti. Lahko oslabijo absorpcijo železa. Posamezniki z anemijo naj se aditiva izogibajo.

E399

Kalcijev laktobionat

Calcium lactobionate

Antioksidant/kislina/mineralna sol

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcijev laktobionat je kalcijeva sol laktobionske kisline. Je sivobel prah brez vonja, ki se v vodi raztopi. Uporablja se kot antioksidant (sredstvo proti oksidaciji).

E400

Alginska kislina

Alginic acid

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Alginska kislina je zgoščevalec. Gre za rastlinsko smolo, ki jo najdemo v marmeladah, želejih, džemih, majonezi, bombonih in drugih živilih. Ni znanih stranskih učinkov uporabe.

E401

Natrijev alginat

Sodium alginate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev alginat je natrijeva sol alginske kisline. Pridobiva se iz rjavih morskih alg. Uporablja se kot stabilizator v sladoledih, jogurtih, smetanah in sirih. Deluje kot zgoščevalec in emulgator v pudingih, marmeladah in konzerviranih izdelkih.

E402

Kalijev alginat

Potassium alginate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalijev alginat je kalijeva sol alginske kisline. Uporablja se kot sredstvo za želiranje in zgoščevanje. Stranski učinki uporabe niso znani.

E403

Amonijev alginat

Ammonium alginate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Amonijev alginat je sredstvo za zgoščevanje in želiranje. Pridobiva se iz morske trave. V manjših količinah ne povzroča nobenih stranskih učinkov.

E404

Kalcijev alginat

Calcium alginate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev alginat je kalcijeva sol alginske kisline. Pridobiva se iz morske trave. Najdemo ga predvsem v džemih, marmeladah in želejih. Stranski učinki uporabe niso znani.

E405

Propilen glikol alginat

Propan-1,2-diol alginate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Propilen glikol alginat je umetno sredstvo za zgoščevanje. Pridobiva se iz nafte. V telesu lahko onemogoči absorpcijo mineralov. Redno uživanje ni priporočljivo.

E406

Agar

Agar

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Agar se pridobiva iz morskih alg. V hrani se uporablja kot želirno sredstvo, čeprav je koagulacija zelo krhka. Ne predstavlja tveganja za zdravje.

E407

Karagenan

Carrageenan

Emulgator/stabilizator/gostilo

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Karagenan se pridobiva iz rdečih morskih alg. V prehrambeni industriji se uporablja zaradi želirnih in zgoščevalnih lastnosti. Povzroči lahko nastanek razjede na prebavilih.

E407a

Predelana morska alga eucheuma

Processed eucheuma seaweed

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Predelana morska alga eucheuma se pridobiva z ekstrakcijo iz prečiščene morske alge Eucheume. Po kemijski sestavi je polisaharid. Njeni uporabi se je bolje izogibati.

E408

Pekovski kvas glikan

Bakers yeast glycan

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Pekovski kvas glikan je aditiv naravnega izvora, ki se uporablja v pekarski industriji. Stranski učinki uporabe niso znani.

E409

Arabinogalaktan

Arabinogalactan

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Arabinogalaktan je naravni polisaharid, ki se pridobiva iz macesnovega lesa. Uporablja se kot zgoščevalec v živilih. Najdemo ga tudi v zamrznjenih ribah in v gorčici.

E410

Gumi iz zrn rožičevca

Locust bean gum (Carob gum)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Gumi iz zrn rožičevca je brez vonja in brez okusa. Nima energetske vrednosti, ima pa prehransko vrednost. Deluje namreč kot vlaknina, ki olajša delovanje črevesja.

E411

Ovseni gumi

Oat gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Ovseni gumi je naravni polisaharid, ki se proizvaja iz ovsa. Uporablja se kot stabilizator in zgoščevalec v živilih. Visoke koncentracije povzročijo napenjanje.

E412

Guar gumi

Guar gumi

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Guar gumi je učinkovito vezivo in stabilizator. Pogosto se uporablja v pekarnah in predelavi mesa. Ima visoko hranilno vrednost. Povzoči lahko napenjanje in drisko.

E413

Tragakant

Tragacanth

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Tragakant je v vodi topna snov, ki nabrekne in tvori močan gel. Je sestavni del tablet in losjonov za nego rok. Najdemo ga v solatnih prelivih, predelanem siru, kremnem siru, v skutah in sladoledu.

E414

Gumi arabikum

Acacia gum (gum arabic)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Gumi arabikum ali arabski gumi je zgoščevalno sredstvo, stabilizator in emulgator. Najdemo ga v žvečilnih gumijih, sladkarijah, želejih, v pivu in brezalkoholnih pijačah. Pri nekaterih posameznikih povzroči šibko alergično reakcijo.

E415

Ksantan gumi

Xanthan gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Ksantan gumi je naravni ogljikovodik, proizveden s fermentacijo glukoze z ustreznimi mikroorganizmi. Ne vsebuje glutena. Najdemo ga v solatnih prelivih, v krmi za živali in v industrijskih izdelkih.

E416

Karajski gumi

Karaya gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Karajski gumi je rastlinski gumi, ki se je prvotno uporabljal kot stabilizator v stepeni smetani. Podaljšuje rok trajanja kruha in izboljšuje toleranco testa na prekomerno mešanje.

E417

Tara gumi

Tara gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Tara gumi je endosperma semen tare. Vsebuje približno 25 % galaktoze in je delno topen v hladni vodi. V kombinaciji s ksantanom povečuje želirne lastnosti agarja.

E418

Gelanski gumi

Gellan gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Gelanski gumi je naravni polisaharid, ki ga proizvaja bakterija Pseudomonas elodea iz škroba. Ni znanih stranskih učinkov, kadar se uporablja v običajnih odmerkih. Visoke koncentracije povzročijo napenjanje in napihnjenost.

E419

Ghatti gumi

Gum ghatti

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Ghatti gumi je naravni polisaharid. Je bele ali oranžne barve in ni popolnoma topen v vodi. Je odlično emulgirno sredstvo.

E420

Sorbitol

Sorbitol

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Sorbitol je sredstvo za zadrževanje vlage in emulgator. Pridobiva se z ekstrakcijo iz sadja. Najdemo ga v zamrznjenih sladicah, džemih, želejih in marmeladah.

E421

Manitol

Mannitol

Emulgator/stabilizator/gostilo

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Manitol je sladilo, ki se pridobiva iz več vrst sadja. Ker ne zvišuje ravni glukoze v krvi ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Znani so primeri, ko je manitol sprožil nastanek alergične reakcije.

E422

Glicerol

Glycerol

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetičnega izvora.

Dovoljeno.

Glicerol je stabilizator, sredstvo za zadrževanje vlage in zgoščevalec. Ne vpliva na povišanje ravni glukoze v krvi. V živilski proizvodnji se uporablja kot premaz za mesne izdelke in sire.

E423

Gumi arabikum, modificiran z oktenil sukcinsko kislino

Modified accacia gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Gumi arabikum, modificiran z oktenil sukcinsko kislino je škodljiv aditiv, zato se njegovi uporabi raje izogibajmo. Za več informacij preverite aditiv E414.

E424

Kurdlan

Curdlan

Emulgator/stabilizator/gostilo

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kurdlan je naravni polisaharid. Je brez okusa. Uporablja se za izboljšanje teksture predelane hrane in se uporablja kot sredstvo za utrjevanje in želirno sredstvo.

E425

Konjak

Konjac gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Konjak se izdeluje iz gomolja rastline, ki izvira iz Azije. Pogosto se uporablja v kombinaciji z E412 in E415. Večje količine konjaka lahko povzročijo draženje želodca.

E426

Hemiceluloza iz soje

Soybean hemicellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Hemiceluloza iz soje je stabilizator, ki se pridobiva iz soje s pomočjo vroče vode. Ker je soja alergen, lahko E426 sproži nastanek alergične reakcije. Drugi stranski učinki uporabe niso znani.

E427

Gumi kasijevca

Cassia gum

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Gumi kasijevca se uporablja kot zgoščevalec in želirno sredstvo. Uporablja se predvsem kot dodatek v hrani za hišne ljubljenčke.

E429

Peptoni

Peptones

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Peptoni so mešanica polipeptidov, oligopeptidov in aminokislin. Pridobivajo se z uporabo encimov ali kislin. Najdemo jih zlasti v pijačah.

E430

Makrogol stearat 400

Polyoxyethylene (8) stearate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Makrogol stearat 400 je sintetična spojina, pridobljena iz etilenoksida in stearinske kisline. Je emulgator, ki ga najdemo v že pripravljenih omakah in v kozmetičnih sredstvih.

E431

Makrogol stearat 2000

Polyoxyethylene (40) stearate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Makrogol stearat 2000 je emulgator, ki ga najdemo predvsem v kozmetičnih izdelkih. Pojavlja se kot bela, voskasta snov. Vsebuje stearinsko kislino.

E432

Polisorbat 20

Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate (polysorbate 20)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Polisorbat 20 se pogosto uporablja v kombinaciji z drugimi emulgatorji. Najdemo ga v mnogih živilih, kot so pekovski izdelki, pa tudi v kozmetičnih pripravkih. Večje količine lahko povzročijo napenjanje.

E433

Polisorbat 80

Polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate (polysorbate 80)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Polisorbat 80 se pogosto uporablja za čiščenje eteričnih olj in vitaminov. V pekovskih izdelkih je njegova funkcija zgoščevalna. Najdemo ga tudi v kozmetičnih pripravkih.

E434

Polisorbat 40

Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate (polysorbate 40)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Polisorbat 40 je sintetična spojina, proizvedena iz etilenoksida, sorbitola in palmitinske kisline, ki je naravna maščobna kislina. Uporablja se kot sredstvo proti penjenju. Najdemo ga v sladicah.

E435

Polisorbat 60

Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate (polysorbate 60)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Polisorbat 60 najdemo v številnih živilih in prehranskih dopolnilih. Uvrščamo ga med emulgatorje. Pogosto se uporablja v kombinaciji z drugimi emulgatorji.

E436

Polisorbat 65

Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate (polysorbate 65)

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Polisorbat 65 se primarno uporablja kot emulgator. Uporabimo ga lahko tudi kot stabilizator in površinsko aktivno sredstvo. Najdemo ga v sladicah in zamrznjenih kremah.

E440

Pektini

Pectins

Emulgator/stabilizator/gostilo

V raziskavi.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Pektini se nahajajo v zrelem sadju, kot so jabolka in slive. Večinoma se pridobivajo iz lupine citrusov. Uporabljajo se kot želirno sredstvo, vezivo za vodo in stabilizator.

E440a

Pektin

Pectin

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Pektin je heteropolisaharid, ki se pridobiva z izvlečkom iz jabolk in citrusov. Njegova uporaba je pogosta v farmaciji, vključen pa je tudi v kozmetično in prehrambeno industrijo.

E440b

Amidiran pektin

Amidated Pectin

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Amidiran pektin je aditiv, ki se pridobiva iz običajnega pektina z uporabo amonijaka. Gre za belo obarvan prah, ki je topen v vodi. Uporablja se predvsem v proizvodnji marmelade.

E441

Želatina

Gelatine

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Želatina je brezbarvna snov živalskega izvora. Uporablja se kot želirno sredstvo v hrani, farmacevtskih zdravilih, vitaminskih kapsulah in v kozmetični proizvodnji. Je sestavina gumijastih sladkarij.

E442

Amonijevi fosfatidi

Ammonium phosphatides

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Amonijevi fosfatidi so emulgatorji, ki zmanjšujejo površinsko napetost vode. Najdemo jih v kakavovih in čokoladnih izdelkih. Lahko so živalskega ali rastlinskega izvora.

E443

Bromirano rastlinsko olje

brominated vegetable oil

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Bromirano rastlinsko olje se uporablja kot emulgator, ki pomaga ohraniti naravne in umetne arome citrusov. Najdemo ga lahko tudi v pasteriziranih izdelkih.

E444

Saharozni acetat izobutirat

Sucrose acetate isobutyrate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Saharozni acetat izobutirat je sintetična spojina, ki se pridobiva iz sladkornega trsa. Uporablja se v pijačah, najdemo pa ga tudi v kozmetičnih izdelkih. Je pogosta sestavina izdelkov za nego las.

E445

Glicerolni estri lesnih smol

Glycerol esters of wood rosin

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Glicerolni estri lesnih smol so pridobljeni z ekstrakcijo s topilom iz čistega lesa. Visoke vrednosti lahko povzročijo spremembe na jetrih. Zelo visok odmerek je lahko tudi usoden.

E446

Sukcistearin

Succistearin

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Sukcistearin se uporablja kot emulgator. Najdemo ga v pekovskih izdelkih. Nahaja se tudi v pijačah, izdelanih na osnovi mleka, v predelanih sirih in maščobnih namazih.

E450

Difosfati

Diphosphates

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Difosfati lahko v velikih količinah otežijo absorbcijo kalcija, magnezija in železa v organizmu. Prav tako lahko pride do zmanjšanja kostne gostote in osteoporoze. Povezujemo jih tudi s hiperaktivnostjo pri otrocih.

E451

Trifosfati

Triphosphates

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Trifosfati so umetna sredstva za reguliranje kislosti. Pridobivajo se s sintezo iz fosforne kisline (kot natrijeve in kalijeve soli). Uživanje ni priporočljivo.

E452

Polifosfati

Polyphosphates

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Polifosfati se uporabljajo na enak način kot trifosfati. Na enak način so tudi pridelani. Ločimo jih na natrijeve, kalijeve, kalcijeve in kalcijevo-natrijeve polifosfate.

E459

β-ciklodekstrin

Beta-cyclodextrine

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

β-ciklodekstrin je oligosaharid, ki se pridobiva s procesom fermentacije iz škroba. Pogosto se uporablja v prehranski industriji. Iz telesa se izloči v prvotni obliki, stranski učinki uporabe pa niso znani.

E460

Celuloza

Cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Celuloza je naravno sredstvo proti strjevanju. V večini primerov je pridelana iz lesne celuloze. Pogosto se nahaja v zdravilnih pripravkih (mikrokristalna celuloza v tabetah).

E461

Metil celuloza

Methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Metilceluloza je pogosto dodana šamponom za lase, zobnim pastam in tekočim milom. Njena naloga je ustvarjanje željene gostote sredstva. V prehranski industriji se pogosto dodaja steriliziranim in pasteriziranim živilom.

E462

Etil celuloza

Ethyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Etilceluloza se pridobiva s sintezo iz naravne celuloze. Njene naloge so zgoščevanje, emulgiranje in stabiliziranje. Stranski učinki uporabe niso znani.

E463

Hidroksipropil celuloza

Hydroxy propyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Hidroksipropil celuloza je prisotna v steriliziranih in pasteriziranih živilih z nizko vsebnostjo maščob. Uporablja se kot odvajalo in dodatek k tobačnim izdelkom. V kozmetiki se uporablja kot vezivno sredstvo.

E464

Hidroksipropilmetilceluloza, hipromeloza

Hydroxy propyl methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Hidroksipropilmetilceluloza, tudi hipromeloza, je spojina, pridobljena iz celuloze. Najdemo jo v steriliziranih in pasteriziranih živilih, v pekovskih izdelkih in proizvodih z zmanjšano vsebnostjo maščob.

E465

Etilmetil celuloza

Ethyl methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Etilmetil celuloza je sredstvo za zgoščevanje, emulgator in prehranska vlaknina. Najdemo jo v številnih živilih, kot so sladoled, namazi, žitarice za zajtrk, pekovski izdelki itd. V velikih koncentracijah povzroči prebavne motnje.

E466

Karboksimetil celuloza

Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Karboksimetil celuloza se pogosto nahaja v sladoledu. Je sestavni del zobnih past, odvajal, dietnih tablet, barv na vodni osnovi, detergentov in drugih izdelkov. Najdemo jo tudi v instant testeninah in omakah.

E467

Etilhidroksietil celuloza

Ethyl hydroxyethyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Etilhidroksietil celuloza je sredstvo za vezavo in zgoščevanje, uporablja pa se tudi kot emulgator. Najdemo jo v tobaku in detergentih. Njena uporaba kot aditiv za živila je prepovedana.

E468

Zamrežena natrijeva karboksilmetil celuloza

Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

V raziskavi.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Zamrežena natrijeva karboksilmetil celuloza je polisaharid, ki se v hrani uporablja kot emulgator. Najdemo jo v pasteriziranih izdelkih, sladoledih, sirih, mlečnih izdelkih, namazih in žitaricah za zajtrk.

E469

Encimsko hidrolizirana karmeloza

Enzymically hydrolysed carboxy methyl cellulose

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Encimsko hidrolizirana karmeloza se je najprej uporabljala kot stabilizator, danes pa se uporablja tudi kot zgoščevalec. Preprečuje razgradnjo emulzij v hrani. Najdemo jo v brezalkoholnih pijačah, smetani, sirih, slaščicah na osnovi mleka in v kavi.

E470

Soli maščobnih kislin

Salts of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Soli maščobnih kislin se uporabljajo kot emulgatorji oziroma kot sredstva proti sprijemanju. Lahko so tudi živalskega izvora. Podatek je pomemben predvsem za vegetarijance.

E470a

Natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli maščobnih kislin

Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli maščobnih kislin so naravne sestavine maščob in olj. V večini primerov so rastlinskega izvora, lahko pa so tudi živalskega izvora. V velikih količinah lahko motijo delovanje črevesja.

E470b

Magnezijeve soli maščobnih kislin

Magnesium salts of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Magnezijeve soli maščobnih kislin so lahko rastlinskega izvora, proizvajajo pa se lahko tudi z uporabo živalskih maščob. Najdemo jih v kolačih in v čipsu. Pogosto se nahajajo tudi v kozmetičnih izdelkih.

E471

Mono- in digliceridi maščobnih kislin

Mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Mono- in digliceridi maščobnih kislin so proizvedeni iz glicerina. Lahko so gensko spremenjeni. Najdemo jih v mešanicah za pripravo vroče čokolade, čipsih, nizkokaloričnih smetanah in pudingih.

E472a

Acetatni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Acetatni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin povečujejo rahlost jedi z visoko vsebnostjo maščob. Uporabljajo se kot premazi za mesne izdelke, oreške in sadje. Izboljšajo izgled živil in podaljšajo rok uporabnosti.

E472b

Laktatni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Laktatni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin se pogosto uporabljajo kot dodatek živilom z visoko vsebnostjo maščob. Najdemo jih v arašidovem maslu, sladoledih, testeninah, rezancih in proizvodih iz krompirja.

E472c

Citratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Citratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin se uporabljajo kot emulgatorji. V številnih primerih se uporabljajo kot nadomestek lecitina. Dovoljena je tudi njihova uporaba v formulah za dojenčke.

E472d

Tartratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin

Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Tartratni estri mono- in digliceridov maščobnih kislin so pridobljeni iz ocetne, mlečne, vinske in citronske kisline. Maščobne kisline so večinoma rastlinskega izvora, lahko pa so tudi živalskega izvora.

E472e

Tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin

Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin so emulgatorji, ki se pogosto uporabljajo pri peki. Najdemo jih v kruhih (predvsem rženih), piškotih in solatnih prelivih. Uproabljajo se za krepitev testa.

E472f

Mešanica acetatnih in tartratnih estrov mono- in digliceridov maščobnih kislin

Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Mešanica acetatnih in tartratnih estrov mono- in digliceridov maščobnih kislin sestoji iz estrov glicerola z maščobnimi kislinami živalskih maščob, ocetne kisline in vinske kisline. Lahko vsebuje majhne količine prostega glicerola. Najdemo jo v predelanih kruhih.

E472g

Sukcinilirani monogliceridi

Succinylated monoglycerides

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Sukcinilirani monogliceridi so mešanica estrov jantarne kisline mono-in digliceridov, pridobljenih s sukcinilacijo proizvoda.

E473

Saharozni estri maščobnih kislin

Sucrose esters of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Saharozni estri maščobnih kislin so proizvedeni iz glicerola in naravnih maščobnih kislin. V večini primerov so rastlinskega izvora. Najdemo jih v margarinah, majonezah, juhah in mlečnih desertih. Uporabljajo se tudi kot premazi za sadje.

E474

Saharozni gliceridi

Sucroglycerides

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Saharozni gliceridi se pogosto nahajajo v napitkih na osnovi mleka in v mlečnih izdelkih. Delujejo kot emulgator, stabilizator in zgoščevalec. Dodani so tudi žganim pijačam.

E475

Poliglicerolni estri maščobnih kislin

Polyglycerol esters of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Poliglicerolni estri maščobnih kislin so kombinacija poliglicerola in naravnih maščob. Pogosto so dodani zdravilom. Zaradi viskoznosti se lahko mešajo z rastlinskimi olji.

E476

Poliglicerol poliricinoleat

Polyglycerol polyricinoleate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Poliglicerol poliricinoleat se pogosto uporablja v kombinaciji z lecitinom. Vegetarijanci morajo upoštevati dejstvo, da E476 pogosto vsebuje tudi živalske maščobe. Uporablja se za izboljšanje lastnosti pretoka tekoče čokolade.

E477

Propilenglikolni estri maščobnih kislin

Propane-1,2-diol esters of fatty acids, propylene glycol esters of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Propilenglikolni estri maščobnih kislin so kombinacija propandiola in naravnih maščob. Večinoma so rastlinskega izvora. Uporabljajo se v pripravi pekovskih izdelkov.

E478

Laktilizirani estri glicerola in propana-1 maščobnih kislin

Lactylated fatty acid esters of glycerol and propane-1

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Laktilizirani estri glicerola in propana-1 maščobnih kislin so običajno rastlinskega izvora, lahko pa so tudi živalskega izvora. Uporabljajo se v pekovskih izdelkih.

E479b

Toplotno oksidirano sojino olje, v interakciji z mono- in digliceridi maščobnih kislin

Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids

Emulgator/stabilizator/gostilo

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Toplotno oksidirano sojino olje, v interakciji z mono- in digliceridi maščobnih kislin je najdeno v margarinah in oljih za cvrtje. Povzroči lahko spremembe na jetrih in ščitnici. Lahko je gensko spremenjeno.

E480

Dioktil natrijev sulfosukcinat

Dioctyl sodium sulphosuccinate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Dioktil natrijev sulfosukcinat je bela, voskasta trdna snov, ki je topna v mnogih tekočinah in se uporablja kot emulgator.

E481

Natrijev stearoil-2-laktilat

Sodium stearoyl-2-lactylate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev stearoil-2-laktilat se največkrat uporablja v kvašenih pekovskih izdelkih. Najdemo ga v kruhih in številnih drugih izdelkih, kot so palačinke, vaflji, žitarice in testenine.

E482

Kalcijev stearoil-2-laktilat

Calcium stearoyl-2-lactylate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev stearoil-2-laktilat najdemo v dehidriranem krompirju (pripravek za pire). Varen je tudi posameznike, ki ne prenašajo mleka. Stranski učinki uporabe niso znani.

E483

Steariltartrat

Stearyl tartrate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Steariltartrat se sodeč po študijah, opravljenih na živalih, v telesu slabo absorbira. Ne kopiči se v tkivih. V Avstraliji je njegova uporaba prepovedana, saj naj bi bil rakotvoren.

E484

Stearil citrat

Stearyl citrate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Stearil citrat je pridobljen iz rastlinske ali živalske maščobe. Je kremna, mastna snov, ki se uporablja kot emulgator. Najdemo ga tudi v mešanicah za peko tort.

E485

Natrijev stearoil fumarat

Sodium stearoyl fumarate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev stearoil fumarat je organska spojina, ki nastane s kombiniranjem stearinske kisline in fumarne kisline z natrijevim hidroksidom. Uporablja se kot emulgator.

E486

Kalcijev stearoil fumarat

Calcium stearoyl fumarate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcijev stearoil fumarat je organska spojina, ki jo prepoznamo kot prah bele ali rahlo rumene barve. Uporablja se kot emulgator in sredstvo za obdelavo moke.

E487

Natrijev lauril sulfat

Sodium laurylsulphate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev lauril sulfat je površinsko aktivna snov, ki je kremaste barve. Gre za gosto tekočino, ki se uporablja kot emulgator. Najdemo ga v sladoledu.

E488

Etoksilirani mono-in digliceridi

Ethoxylated Mono-and Di-Glycerides

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Etoksilirani mono-in digliceridi so površinsko aktivne snovi, topne v maščobah, ki se uporabljajo kot emulgatorji. Najdemo jih v številnih izdelkih.

E489

Metil glukozid, ester kokosovega olja

Methyl-glucoside-coconut oil ester

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Metil glukozid, ester kokosovega olja je organska spojina, pridobljena iz kokosovega olja. Uporablja se kot detergent, emulgator in aromatična snov v živilih.

E491

Sorbitan monostearat

Sorbitan monostearate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Neškodljiv aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sorbitan monostearat je topen v večini organskih topil. Uporablja se v finih pekovskih izdelkih. Lahko deluje dražilno, ostali stranski učinki pa niso znani.

E492

Sorbitan tristearat

Sorbitan tristearate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sorbitan tristearat najdemo v pekovskih izdelkih, prelivih in premazih. Pogosto je sestavina žvečilnih gumijev in čokolade.

E493

Sorbitan monolavrat

Sorbitan monolaurate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sorbitan monolavrat se uporablja za spreminjanje kristalizacije maščob. Najdemo ga v pekovskih izdelkih, prelivih in premazih. Pogosto je dodan sadnim in zeliščnim koncentratom.

E494

Sorbitan monooleat

Sorbitan monooleate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sorbitan monooleat je lipofilno površinsko aktivno sredstvo. Uporablja se kot emulgator v kombinaciji s polisorbati. Najdemo ga v žvečilnih gumijih, koncentriranih tekočih čajih in emulgiranih omakah.

E495

Sorbitan monopalmitat

Sorbitan monopalmitate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Sorbitan monopalmitat je polisorbat, ki se uporablja kot emulgator. Najdemo ga v pekovskih izdelkih in premazih, kot je marmelada. Dodan je tudi beljakovinam, ki se dodajajo v napitke.

E496

Sorbitan trioleat

Sorbitan trioleate

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Sorbitan trioleat se uporablja kot aditiv v predelanih sirih, maščobnih namazih, sladicah, predelanem sadju, posušeni zelenjavi in drugod.

E497

Polioksipropilen polioksietilen polimeri

Polyoxypropylene-polyoxyethylene polymers

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Polioksipropilen polioksietilen polimeri so neionske površinsko aktivne snovi, ki se uporabljajo kot emulgatorji, sredstva za zgoščevanje, sredstva za želiranje in stabilizatorji v živilih.

E498

Delni poliglicerolni estri polikondenziranih maščobnih kislin ricinusovega olja

Partial polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil

Emulgator/stabilizator/gostilo

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Delni poliglicerolni estri polikondenziranih maščobnih kislin ricinusovega olja so kombinacija poliglicerola in ricinusovega olja. Uporabljajo se kot emulgator v čokoladi, dodani pa so tudi k solatnim prelivom.

E500

Natrijevi karbonati

Sodium carbonates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Natrijev karbonat je natrijeva sol ogljikove kisline. Poznamo ga tudi pod imenom pralna soda. Uporablja se pri izdelavi piva, brezalkoholnih pijač, gaziranih pijač in rezancev.

E501

Kalijevi karbonati

Potassium carbonates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalijev karbonat se uporablja v pekovskih izdelkih, brezalkoholnih pijačah, kakavu, medu in vinu. Komercialno se pridobiva z elektrolizo kalijevega klorida. Je regulator kislosti.

E503

Amonijevi karbonati

Ammonium carbonates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Škodljiv aditiv. Ne uživajte.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Amonijev karbonat je znan tudi kot pekovski amoniak. Za komercialno uporabo se proizvaja s segrevanjem mešanice amonijevega klorida in krede. Najdemo ga v sirih, želejih, konzerviranem sadju in zelenjavi.

E504

Magnezijevi karbonati

Magnesium carbonates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Magnezijev karbonat je naravni material, ki se za komercialno uporabo pridobiva sintetično. Najdemo ga v moki, kruhu in drugih pekovskih izdelkih. V visokih koncentracijah deluje kot odvajalo.

E505

Železov karbonat

Ferrous carbonate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Železov karbonat je rjav ali rdečkast prah, ki se uporablja za okrepitev živil, ki vsebujejo železo, pa tudi kot regulator kislosti.

E507

Klorovodikova kislina

Hydrochloric acid

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Klorovodikova kislina se pridobiva z dodajanjem plinastega vodikovega klorida v vodo. Kislina je zelo jedka in močna mineralna kislina. V naravni obliki se nahaja v želodcu, zato jo poznamo tudi kot želodčno kislino.

E508

Kalijev klorid

Potassium chloride

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev klorid je naravna mineralna sol, sestavljena iz klora in kalija. Komercialno se pridobiva iz slane vode. V velikih odmerkih je strupen, saj lahko povzroči srčni zastoj.

E509

Kalcijev klorid

Calcium chloride

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev klorid se lahko pridobiva iz apnenca ali pa iz morske in kamene soli. Uporablja se kot elektrolit v športnih napitkih in pogosto tudi kot konzervans za živila. Najdemo ga tudi v predelanih sirih.

E510

Amonijev klorid

Ammonium chloride, ammonia solution

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Amonijev klorid je naravna mineralna sol. Uporablja se kot regulator kislosti in za dodajanje okusa živilom. Najdemo ga v pivu in v živilih z nizko vsebnostjo soli.

E511

Magnezijev klorid

Magnesium chloride

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Magnezijev klorid je naravna mineralna sol. Komercialno se pridobiva iz morske vode. Uporablja se kot stabilizator in sredstvo za zadrževanje barv v živilih. Lahko deluje kot odvajalo.

E512

Kositrov klorid

Stannous chloride

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kositrov klorid je proizveden iz kalcijevega klorida. Uporablja se kot redukcijsko sredstvo in sredstvo za zadrževanje barve v živilih. Najdemo ga v juhah, želejih, sladoledih, penicah, smetani, mleku, jogurtu in v odvajalih.

E513

Žveplova kislina

Sulfuric acid

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Žveplova kislina je naravna in močna mineralna kislina. Komercialno se pridobiva z oksidacijo žveplovega dioksida v prisotnosti vode. Uporablja se kot regulator kislosti v prehranski industriji. Najdemo jo v pivu.

E514

Natrijevi sulfati

Sodium sulfates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijevi sulfati so natrijeve soli žveplove kisline, ki je močna naravna mineralna kislina. Uporabljajo se kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Najdemo jih v pekarskih izdelkih in v slaščičarstvu.

E515

Kalijevi sulfati

Potassium sulfates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijevi sulfati so mineralne snovi, ki so v naravi redke. Komercialno se proizvajajo z mešanjem kalijevega klorida z žveplovo kislino. Uporabljajo se kot regulator kislosti v pivovarstvu.

E516

Kalcijev sulfat

Calcium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev sulfat je trdna bela snov, ki se nahaja tudi v mavcu. Uporablja se kot hranilo za kvas v kruhu in kot dodatek kalcija. Najdemo ga v mesu, žitih in zelenjavi.

E517

Amonijev sulfat

Ammonium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Amonijev sulfat je anorganska kemična spojina. Prepoznamo ga kot drobne granule, ki so topne v vodi. Najdemo ga v kruhu, pivu in beljakovinah.

E518

Magnezijev sulfat

Magnesium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Magnezijev sulfat je kemična spojina, ki jo prepoznamo kot belo kristalno trdno snov. Poznamo ga kot Epsom sol. Uporablja se v medicinske namene. Uporablja se lahko kot prehranski dodatek.

E519

Bakrov sulfat

Copper sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Ni dovoljeno.

Bakrov sulfat je mineralna sol, ki se naravno nahaja v mesu, žitih in zelenjavi. Uporablja se v kmetijstvu in v živinoreji. Uporablja se lahko tudi kot mineralni dodatek v začetnih formulah za dojenčke.

E520

Aluminijev sulfat

Aluminium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Aluminijev sulfat se uporablja za čiščenje pitne vode in čistilnih naprav in kot regulator kislosti v nekaterih živilih. Najdemo ga v morskih algah, v moki in škrobu. Zavira absorbcijo vitamina B.

E521

Aluminijev natrijev sulfat

Aluminium sodium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Aluminijev natrijev sulfat se pridobiva iz aluminijevega sulfata. Uporablja se kot regulator kislosti in belilno sredstvo v živilih. Najdemo ga v izdelkih s kakavom, v kisli smetani, konzervirani zelenjavi in v džemih. Zavira absorbcijo vitamina B.

E522

Aluminijev kalijev sulfat

Aluminium potassium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Aluminijev kalijev sulfat se uporablja kot regulator kislosti v živilih. Najdemo ga v pecilnem prašku. Zavira absorbcijo vitamina B v telesu. V visokih koncentracijah lahko vpliva na normalno delovanje jeter.

E523

Aluminijev amonijev sulfat

Aluminium ammonium sulfate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Aluminijev amonijev sulfat se pripravlja z reakcijo amonijevega sulfata z aluminijevim sulfatom. Najdemo ga v kisli zelenjavi, morskih algah, sladicah na osnovi jajc in v drugih živilih. Lahko vpliva na delovanje jeter.

E524

Natrijev hidroksid

Sodium hydroxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev hidroksid je bela, trdna snov, ki se v prehrambeni industriji uporablja kot regulator kislosti. Najdemo ga v kakavovih izdelkih, kislih smetanah, džemih, želejih in konzerviranem sadju.

E525

Kalijev hidroksid

Potassium hydroxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalijev hidroksid je trdna, bela snov, ki se komercialno pridobiva z elektrolizo kalijevega klorida. Je močna alkalija, ki se uporablja kot regulator kislosti v živilih. Najdemo ga v sirih.

E526

Kalcijev hidroksid

Calcium hydroxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev hidroksid je bel prah ali brezbarva tekočina. Je močna alkalija, ki se uporablja kot regulator kislosti v živilih. Uporablja se v pekovskih in kakavovih izdelkih.

E527

Amonijev hidroksid

Ammonium hydroxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Amonijev hidroksid je raztopina amoniaka v vodi. Je močna alkalija, ki se v živilih uporablja kot regulator kislosti. Stranski učinki uporabe niso znani.

E528

Magnezijev hidroksid

Magnesium hydroxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Magnezijev hidroksid je anorganska spojina, ki jo prepoznamo kot belo obarvan trdni prah. Je brez vonja in ni topen v vodi. Uporablja se kot regulator kislosti.

E529

Kalcijev oksid

Calcium oxid

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev oksid je regulator kislosti v nekaterih živilih. Najdemo ga v konzerviranih mesnih izdelkih, otroški hrani na osnovi žit, pijačah na osnovi mleka, sadnih sokovih in prehranskih dopolnilih.

E530

Magnezijev oksid

Magnesium oxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Magnezijev oksid se uporablja kot sredstvo proti strjevanju ali kot regulator kislosti. V visokih koncentracijah ima lahko odvajalni učinek. Najdemo ga v pekovskih in mlečnih izdelkih ter v konzerviranem grahu.

E535

Natrijev ferocianid

Sodium ferrocyanide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Natrijev ferocianid se uporablja kot sredstvo proti zgoščevanju. Ima močno rumeno barvo. Uporaba je omejena na do 25 mg/kg telesne mase.

E536

Kalijev ferocianid

Potassium ferrocyanide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

V raziskavi.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalijev ferocianid se uporablja kot sredstvo proti zgoščevanju. Je modre barve. Uporablja se v vinu z namenom odstranjevanja bakra iz grozdja. Sprejemljiv dnevni vnos je do 25 mg/kg telesne teže.

E537

Železov heksacianomanganat

Ferrous hexacyanomanganate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Železov heksacianomanganat se uporablja kot aditiv za živila in sicer kot sredstvo proti strjevanju. Najdemo ga v sladkorju v prahu.

E538

Kalcijev ferocianid

Calcium ferrocyanide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Kalcijev ferocianid je rumene barve. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju. Sprejemljiv dnevni vnos je do 25 mg/kg telesne teže.

E539

Natrijev tiosulfat

Sodium thiosulphate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev tiosulfat se proizvaja iz tekočih odpadnih produktov natrijevega sulfida. Najden je bil v krompirju in krompirjevih izdelkih. Ima veliko neželenih stranskih učinkov.

E540

Dikalcijev difosfat

Dicalcium diphosphate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Dikalcijev difosfat je mineralna sol, ki se uporablja kot stabilizator, regulator kislosti in emulgator. Uporablja se v številnih izdelkih, med drugimi tudi v sojinem mleku.

E541

Aluminijev natrijev fosfat

Sodium aluminium phosphate, acidic

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Dovoljeno.

Aluminijev natrijev fosfat je izdelan iz aluminija, fosforne kisline in natrijevega hidroksida. Lahko zmanjša absorbcijo kalcija in fosforja v telesu. Sprejemljiv dnevni vnos je do 0,6 mg/kg telesne teže.

E542

Kostni fosfat

Bone phosphate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Kostni fosfat je naravna spojina, ki se prideluje iz ostankov kosti. Uporablja se kot vir fosforja v vitaminskih dodatkih. Nahaja se tudi v obliki polnila v tabletah.

E543

Kalcijev natrijev polifosfat

Calcium sodium polyphosphate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcijev natrijev polifosfat je heterogena zmes kalcija in natrijevih soli polifosfornih kislin. Je netopen v vodi, topen pa je v kislem mediju. Nahaja se v sojinem mleku, paštetah, predelanih mesninah, sladoledih in v pivu.

E544

Kalcijev polifosfat

Calcium polyphosphate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalcijev polifosfat je heterogena zmes kalcijevih soli polifosfornih kislin. Je brez vonja, netopen v vodi, topen pa je v kislem mediju. Nahaja se v sojinem mleku, paštetah, pivu in v drugih izdelkih.

E545

Amonijev polifosfat

Ammonium polyphosphate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Amonijev polifosfat je anorganska sol polifosforne kisline in amoniaka. Je netopen v vodi, topen pa je v kislem mediju. Najdemo ga v eteričnih oljih, sladilih in mešanicah za pripravo pudingov.

E550

Natrijevi silikati

Sodium silicates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrijev silikat je brezbarvna spojina ali spojina bele barve. V preteklosti se je uporabljal kot sredstvo za konzerviranje jajc. Jajca je bilo tako mogoče hraniti sveža do pet mesecev.

E551

Silicijev dioksid

Silicon dioxide

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Silicijev dioksid je najbolj bogat mineral v zemeljski skorji. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju. Najdemo ga v pivu in slaščicah.

E552

Kalcijev silikat

Calcium silicate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Kalcijev silikat je kemična spojina, ki nastane z reakcijo kalcijevega oksida in silicijevega dioksida. Prepoznamo ga kot bel prah, ki se uporablja kot sredstvo proti zgoščevanju.

E553a

Magnezijevi silikati

Magnesium silicates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Magnezijev silikat je proizveden iz magnezijevega sulfata in natrijevega silikata. Uporablja se v številnih suhih izdelkih. Najpogosteje se uporablja v kozmetični industriji.

E553b

Smukec

Talc

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Smukec je spojina, ki nastane iz silikatnih soli magnezija. Je eden najmočnejših zemeljskih mineralov. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Najdemo ga tudi v zdravilih.

E554

Aluminijev natrijev silikat

Sodium aluminium silicate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Aluminijev natrijev silikat je naravna spojina, ki je lahko brezbarvna, bela, modra, rumena ali oranžna. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Najdemo ga v izdelkih s sladkorjem.

E555

Aluminijev kalijev silikat

Potassium aluminium silicate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Aluminijev kalijev silikat je naravna spojina, ki lahko vsebuje tudi vodo. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Najdemo ga tudi v soli.

E556

Aluminijev kalcijev silikat

Calcium aluminium silicate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Aluminijev kalcijev silikat je bela ali brezbarvna spojina, ki lahko vsebuje tudi vodo. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Najdemo ga v soli in sladkih izdelkih.

E557

Cinkov silikat

Zinc sillicate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Nevaren aditiv.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Cinkov silikat se uporablja kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Njegova uporaba je zelo omejena. Najpogosteje se dodaja suhim izdelkom.

E558

Bentonit

Bentonite

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Bentonit je nečista glina. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju in kot emulgator v prehrani. Najdemo ga v sladkorju, medu, pivu, vinu in mineralni vodi.

E559

Aluminijev silikat

Aluminium silicate (Kaolin)

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Aluminijev silikat je mineral, ki ga prepoznamo kot belo obarvan prah. Uporablja se kot sredstvo proti zgoščevanju v živilih. Pogosto se uporablja kot antacid.

E560

Kalijev silikat

Potassium silicate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Kalijev silikat je kalijeva sol silicijeve kisline. Je topen v vodi in se uporablja kot sredstvo proti strjevanju v živilih.

E561

Vermikulit

Vermiculite

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Vermikulit je mineral, ki se širi z uporabo toplote. V nekaterih primerih je lahko kontaminiran z azbestom, saj se pridobiva iz rude.

E562

Sepiolit

Sepiolite

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Sepiolit je glinen mineral oz. kompleksen magnezijev silikat. Vsebuje lahko azbest. Tudi če azbest ni prisoten, lahko sepiolit zamenjamo z azbestom.

E563

Sepiolitska glina

Sepiolitic clay

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Sepiolitska glina je hidratiran magnezijev silikat sedimentnega izvora, ki vsebuje vsaj 40 % sepiolita. Stranski učinki uporabe niso znani.

E565

Lignosulfonati

Lignosulphonates

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Lignosulfonat je izdelan iz lesa. Uporablja se kot vezivno sredstvo in koagulant. Stranski učinki uporabe niso znani.

E566

Natrolit-fonolit

Natrolite-phonolite

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.

Ni dovoljeno.

Natrolit-fonolit je naravna mešanica aluminijevih silikatov, alkalij, natrolita in drugih snovi. Uporablja se kot vezivo in koagulant.

E570

Maščobne kisline

Fatty acids

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Dovoljeno.

Maščobne kisline so naravne nasičene maščobne kisline. V prehrani se uporabljajo kot sredstva proti zgoščevanju in penjenju. Najdemo jih tudi v žvečilnih gumijih.

E572

Magnezijev stearat, kalcijev stearat

Magnesium stearate, Calcium stearate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Naravnega izvora.

Ni dovoljeno.

Magnezijev stearat in kalcijev stearat sta magnezijeva in kalcijeva sol stearinske kisline. Uporabljata se kot razredčili pri pripravi zdravil, sredstvo proti zgoščevanju in emulgator. Najdemo ju v kapsulah in tabletah.

E574

Glukonska kislina

Gluconic acid

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Glukonska kislina se naravno pojavlja v sadju, medu in vinu. Ustvarja se z bakterijsko fermentacijo vira ogljikovih hidratov. Sprejemljiv dnevni vnos je do 50 mg/kg telesne mase.

E575

δ-glukonolakton

Glucono-delta-lactone

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

δ-glukonolakton je naravni ester glukonske kisline, ki nastane s fermentacijo glukoze. Uporablja se kot kislinski regulator, prav tako pa se lahko uporablja za dodajanje okusa živilom.

E576

Natrijev glukonat

Sodium gluconate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Natrijev glukonat je natrijeva sol glukonske kisline. Uporablja se tudi kot hranilo za kvas. Sprejemljiv dnevni vnos je do 50 mg/kg telesne mase.

E577

Kalijev glukonat

Potassium gluconate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalijev glukonat je je kalijeva sol glukonske kisline. Najdemo ga v sadju, medu, čaju in vinu. Uporablja se tudi kot dodatek k železu.

E578

Kalcijev glukonat

Calcium gluconate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično in naravno.

Dovoljeno.

Kalcijev glukonat je kalcijeva sol glukonske kisline. Je topen v vodi. Uporablja se kot regulator kislosti, osnova umetnega sladila in dodatek k mineralom v prehrani.

E579

Železov glukonat

Ferrous gluconate

Sredstvo proti zgoščevanju/regulator kislosti.

Za aditiv ni podatkov.

Sintetično pridobljen.