Članki in enciklopedije

GABA

GABA

GABA

Novejše študije kažejo, da bi lahko imela GABA pomembno vlogo pri znižanju visokega krvnega tlaka. Spoznajte GABO in si preberite celoten opis.

Opis

GABA

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

GABA ali γ-aminobutanojska kislina oziroma γ-aminomaslena kislina je nevrotransmiter, ki sodeluje pri prenosu sporočil med možgani in osrednjim živčevjem. Proizvaja se v možganih in sicer iz glutamata. Celoten proces katalizirata aktivna oblika vitamina B6 in encim glutamat dekarboksilaza (GAD). Glavna naloga GABE je zmanjšati aktivnost živčnih celic v živčnem sistemu. Novejše raziskave kažejo, da ima GABA zelo pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj depresije, anksioznosti in stresa. Pogosto se uporablja kot naravni dodatek za spodbujanje spanja, izboljšanje razpoloženja in lajšanje predmenstrualnih simptomov.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Če se soočate s katerim izmed naslednjih simptomov, lahko to pomeni pomakanje GABE v vašem telesu:

  • Pojav anksioznosti, skrbi, napetosti v mišicah in ramenih, nemirnost in nespečnost,
  • pogosto prebujanje ponoči, driska, hipertenzija, tinitus, kronične bolečine in migrene,
  • alergije, pogosto uriniranje, rdečica in znojenje.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Priporočen dnevni odmerek se razlikuje glede na spol, starost in telesno težo. Običajni odmerek za zaščito pred stresom je 700 – 800 mg GABE dnevno, v nekaterih primerih pa zadostuje že jemanje med 250 in 400 mg dnevno. Odmerke lahko enakomerno razporedimo in jih zaužijemo tekom dneva. V primeru uživanja prehranskega dopolnila je potrebno upoštevati priporočen dnevni odmerek, naveden na njegovi embalaži.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

GABA je varna za uživanje v obliki prehranskega dopolnila, kljub temu pa lahko pride do nekaterih stranskih učinkov v primeru predoziranja. Prehranskega dopolnila z vsebnostjo GABE naj se izogibajo nosečnice in doječe matere. Osebe, ki se soočajo z anksioznostjo, depresijo in motnjami razpoloženja, se morajo pred pričetkom jemanja posvetovati z zdravnikom. Zelo visoki odmerki GABE bi lahko imeli ravno nasproten učinek, kot ga ima priporočen dnevni odmerek in bi morda lahko povzročili mravljinčenje, depresivne epizode in težave s kožo.

 

Dober vir hranil:

GABA je metabolni stranski produkt rastlin in mikroorganizmov. Žal ni na voljo v svežih živilih, najdemo pa jo lahko v fermentiranih živilih. Prav tako lahko uživanje nekaterih živil pospeši nastajanje GABE v telesu. Edini prehrambni vir GABE so torej fermentirani izdelki (kefir, kislo zelje, jogurt in drugi).

 

Ali ste vedeli?

Za jemanje prehranskega dopolnila z vsebnostjo GABE se ljudje odločijo iz različnih razlogov. GABA izboljšuje splošno razpoloženje, odpravlja občutek tesnobe, izboljša spanec, lajša simptome predmenstrualnega sindroma, pomaga odpraviti hiperaktivne motnje pri otrocih, odpravlja kronične bolečine, vključno z migreno, povečuje hitrost rasti mišične mase in pospešuje okrevanje po vadbi. Novejše študije kažejo, da bi lahko imela GABA pomembno vlogo pri znižanju visokega krvnega tlaka.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.