Članki in enciklopedije

Glicin

Glicin

Glicin

Glicin je še posebej pomemben pri vzdrževanju zdravega prebavnega sistema in osrednjega živčevja. Spoznajte glicin in si preberite celoten opis.

Opis

Glicin

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Glicin je aminokislina, ki je bistvenega pomena za mišične, kognitivne in presnovne funkcije. Sodeluje pri prenosu in razgradnji hranil, kot sta glikogen in maščoba, ki ju celice uporabljajo kot vir energije, s čimer podpira tudi prebavni, imunski in živčni sistem organizma.

V človeškem organizmu najdemo glicin v visokih koncentracijah predvsem v koži, v vezivnih tkivih sklepov in v mišičnem tkivu. Glicin iz kostnega mozga in drugih virov beljakovin je ena izmed ključnih aminokislin, ki sestavljajo kolagen in želatino.

Naše telo ga proizvaja samo.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje glicina je pri zdravih ljudeh zelo redek pojav, pogosto pa se pojavi pri podhranjenih posameznikih in pri bolnikih z AIDS-om ali rakom. Posamezniki, ki imajo pogosto prebavne motnje ali trpijo zaradi kronične utrujenosti in pomanjkanja energije, se prav tako lahko srečujejo z nizkimi koncentracijami glicina v telesu.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Najnižji odmerek pomeni odmerjanje 1-3 g glicina dnevno. Na splošno je dovoljeno uživanje vse do 45 g glicina dnevno (brez stranskih učinkov), vendar je v primeru uživanja prehranskega dopolnila potrebno upoštevati navodila na embalaži.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Predoziranje z glicinom je skorajda nemogoče, saj ga naše telo uporablja pri večini telesnih funkcij. Varen naj bi bil tudi v primeru jemanja večjih odmerkov, kot je 60 g glicina dnevno. Posebna previdnost je potrebna pri otrocih, nosečnicah, doječih materah in ljudeh z boleznijo jeter ali ledvic.

 

Dober vir hranil:

Glicin najdemo predvsem v živilih, ki so bogata z beljakovinami. Vsebujejo ga tudi:

  • Meso,
  • ribe,
  • mlečni izdelki,
  • soja,
  • špinača,
  • ohrovt,
  • cvetača,
  • zelje,
  • buča,
  • banane,
  • kivi,
  • kumare,
  • fižol.

 

Strokovnjaki ocenjujejo, da dnevno iz virov prehrane v telo vnesemo približno 2 g glicina. Z uživanjem prehranskih dopolnil lahko v telo vnesemo bistveno večje količine glicina.

 

Ali ste vedeli?

Glede na to, da je glicin ena najpogostejših aminokislin, ki sestavljajo človeške beljakovine, ni presenetljivo, da ima ta preprosta spojina tako velik pomen za doseganje boljšega splošnega počutja. Glicin je še posebej pomemben pri vzdrževanju zdravega prebavnega sistema in osrednjega živčevja.

Ker ima pomembno vlogo v proizvodnji rastnega hormona in kreatina, je glicin postal dragocena aminokislina za športnike, ki želijo zgraditi mišično maso in povečati svojo moč.

Povečanje vnosa glicina v telo lahko koristi predvsem bolnikom, ki se soočajo z nevrološkimi motnjami, diabetesom, kronično utrujenostjo in z nekaterimi vrstami raka. Glicin ima torej zelo pomembno vlogo pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj, tudi resnejših.

Ohranjanje zdrave prehrane, vključno z živili, bogatimi z glicinom in ob potrebi tudi jemanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo glicina, nam lahko pomaga ohraniti splošno zdravje.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov