Članki in enciklopedije

Karnitin

Karnitin

Karnitin

Za jemanje prehranskih dopolnil s karnitinom se odločajo predvsem športniki. Dodatki naj bi izboljšali telesno kondicijo pri zdravih odraslih osebah. Spoznajte karnitin in si preberite celoten opis.

Opis

Karnitin

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Karnitin, pridobljen iz aminokislin, se nahaja skoraj v vseh telesnih celicah. Njegovo ime izvira iz latinske besede za meso, saj je bil ob odkritju izoliran prav iz mesa. Karnitin je skupni izraz za različne spojine - L-karnitin, acetil-L-karnitin in propionil-L-karnitin.

Njegova naloga je sodelovanje pri proizvodnji energije. Maščobne kisline z dolgimi verigami prevaža v mitohondrije, kjer se uporabijo kot vir energije. Prav tako odstranjuje toksične spojine, ki nastajajo v celičnih organelih in tako preprečuje njihovo kopičenje. Koncentriran je v tkivih, kot skeletne mišice in srčna mišica, ki uporabljajo maščobne kisline kot prehransko gorivo.

Naše telo samo proizvaja dovolj karnitina. Zaradi medicinskih ali genetskih vzrokov telesa nekaterih posameznikov (nedonošenčki) ne morejo proizvesti dovolj karnitina.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Obstajata dva tipa pomanjkanja karnitina. Primarno pomanjkanje karnitina nastane zaradi genetske motnje. Sekundarno pomanjkanje se lahko pojavi zaradi določenih motenj (kronična ledvična odpoved, uporaba določenih antibiotikov). Pride lahko do pomanjkanja karnitina ali do povečanega izločanja karnitina iz telesa. Simptomi pomanjkanja so odvisni od bolezenskega stanja, ki je povzročilo pomanjkanje karnitina.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Zdravim otrokom in odraslim ljudem ni potrebno uživati ​​karnitina iz prehranskih dodatkov, ker jetra in ledvice proizvajajo zadostne količine karnitina iz aminokislin, imenovanih lizin in metionin. Priporočen dnevni odmerek tako ni določen. V primeru uživanja prehranskega dopolnila, ki vsebuje karnitin, je potrebno upoštevati navodila proizvajalca.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Previsoki odmerki karnitina lahko povzročijo drisko. Prav tako se lahko pojavijo drugi neželeni stranski učinki, ki pa so zelo redki (moteno delovanje ščitnice, pojav kožnih izpuščajev, povečan apetit, neprijeten telesni vonj).

 

Dober vir hranil:

Karnitin najdemo zlasti v mesu:

  • Goveje meso,
  • piščančje prsi,
  • mleko,
  • ribe,
  • sir,
  • sladoled,
  • pšenični kruh,
  • šparglji.

 

Karnitin se pojavlja v dveh oblikah – L in D. V telesu je aktiven samo L-karnitin, ki je tudi oblika, ki jo najdemo v živilih.

 

Ali ste vedeli?

Za jemanje prehranskih dopolnil s karnitinom se odločajo predvsem športniki. Dodatki naj bi izboljšali telesno kondicijo pri zdravih odraslih osebah.

Več študij je pokazalo, da ima karnitin pozitiven učinek na kardiovaskularne bolezni. Preprečil naj bi nastanek srčne ishemije in periferne arterijske bolezni, ki nastane zaradi pomanjkljivega kroženja krvi v nogah.

Prav tako so nekatere raziskave pokazale, da bi lahko imel karnitin pozitiven vpliv na staranje – izboljšal naj bi duševne funkcije, prav tako pa naj bi preprečeval nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence, ki se pogosto pojavi v starosti. Njegova koncentracija v tkivih s starostjo namreč upada.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.