Članki in enciklopedije

Kazein

Kazein

Kazein

Zaradi enostavne prebavljivosti in visoke hranilne vrednosti je kazein ena izmed najboljših beljakovin, ki jih lahko ponudimo našemu organizmu. Spoznajte kazein in si preberite celoten opis.

Opis

Kazein

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Kazein je protein, ki ga najdemo v mleku. Je ključnega pomena za človeško rast in razvoj. Vsebuje vse bistvene aminokisline, ki jih naše telo nujno potrebuje, vendar jih samo ne more sintetizirati. Zaradi enostavne prebavljivosti in visoke hranilne vrednosti je kazein ena izmed najboljših beljakovin, ki jih lahko ponudimo našemu organizmu. Njegova struktura se namreč precej razlikuje od strukture drugih beljakovin. Kot prehranski dodatek je kazein izjemno priljubljen pri športnikih, saj je zelo učinkovit pri povečanju mišične mase. Kazein naj bi povečal sintezo mišičnih proteinov za kar 31 % in sicer takoj po zaužitju, učinek pa naj bi trajal vse do sedmih ur. Mišice bodo pridobivale na moči, če bomo poleg kazeinskega prehranskega dopolnila skrbeli tudi za intenzivne treninge.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Kadar našemu telesu primanjkuje beljakovin, se pojavijo simptomi, kot so utrujenost, zmanjšanje mišične mase, oslabljen imunski sistem, težave s kožo, izpadanje las, krhkost nohtov, motnje razpoloženja in drugi.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Kazein lahko uživamo večkrat dnevno v manjših odmerkih, vzamemo ga lahko tudi pred spanjem. Človeško telo potrebuje 1,5 do 2 grama beljakovin na kilogram telesne teže, zato moramo odmerke kazeina prilagoditi vnosu drugih beljakovin v telo. Pri tem moramo upoštevati navodila proizvajalca.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Neželeni stranski učinki kazeina so podobni kot neželeni stranski učinki drugih beljakovin. Izogibati se mu je potrebno v primeru intolerance na laktozo, mleko ali kazein. Povzroči lahko prebavne težave, kot sta driska in napihnjenost. Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo jemanju prehranskega dopolnila s kazeinom.

 

Dober vir hranil:

Kazein vsebuje kravje mleko in izdelki, kot so jogurt, kisla smetana, sladoled, puding in drugi. Alternative kravjemu mleku, kot so mandljevo, kokosovo in sojino mleko, ne vsebujejo kazeina. Sledove kazeina lahko vsebujejo tudi čokolada, čips z okusom sira, predelani mesni izdelki in maslo ghee.

 

Ali ste vedeli?

Za izgradnjo močnih kosti potrebujemo kalcij in fosfor. Oba se nahajata v kazeinu, zato nam lahko njegov vnos v telo pomaga pri ohranjanju normalne kostne gostote. Z ohranjanjem kostne gostote se lahko izognemo osteoporozi, pri kateri zaradi šibkih kosti prihaja do njihovih zlomov predvsem v primeru udarcev in padcev.

Pomanjkanje aminokislin v našem telesu oslabi imunski sistem. Aminokisline igrajo pomembno vlogo pri aktiviranju limfocitov in drugih celic, ki nas ščitijo pred telesu tujimi organizmi. Kazein je bogat vir aminokislin, ki nam pomagajo pri krepitvi imunskega sistema. Z uživanjem kazeina lahko tako zmanjšamo tveganje za okužbe.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.