Članki in enciklopedije

Lizin

Lizin

Lizin

Športniki pogosto uporabljajo lizin kot beljakovinski dodatek. Nekatere študije kažejo, da lizin pripomore k hitrejšemu okrevanju mišic po telesni vadbi. Spoznajte lizin in si preberite celoten opis.

Opis

Lizin

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Lizin je esencialna aminokislina. Od nekaj sto aminokislin, najdenih v naravi, jih je 20 potrebnih za ustvarjanje in rast beljakovin, le 10 od teh 20 pa jih lahko proizvede človeško telo. Preostalih 10 poznamo kot esencialne aminokisline, ker jih moramo v telo vnesti s pomočjo ustrezne prehrane.

Lizin je zelo pomemben pri ustvarjanju karnitina, ki pretvori maščobne kisline v energijo in znižuje raven holesterola. Zdi se, da lizin igra pomembno vlogo tudi pri absorpciji kalcija in sodeluje pri oblikovanju kolagena, kar pomaga pri rasti in vzdrževanju kosti in vezivnega tkiva (vključno s kožo).

 

Pomanjkanje in simptomi:

Najpogostejši simptomi pomanjkanja lizina so:

  • Izguba apetita,
  • izpadanje ali popolna izguba las,
  • utrujenost,
  • nihanje razpoloženja,
  • ledvični kamni,
  • slabokrvnost,
  • upočasnjena rast,
  • slabost, vrtoglavica,
  • reproduktivne motnje.

 

Priporočen dnevni odmerek:

  • Dojenčki (starosti 3 - 4 mesecev): 103 mg / kg na dan
  • Otroci (2 leti): 64 mg / kg na dan
  • Šolski otroci: 58 mg / kg na dan
  • Odrasli: 30 - 35 mg / kg na dan

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Lizin lahko poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov med nosečnostjo in dojenjem. Nekateri podatki kažejo, da lahko lizin v kombinaciji z vitamini in dodatkom železa pri nosečnicah poveča koncentracijo hemoglobina v krvi. Večja količina hemoglobina v krvi vodi v nastanek prekomerne količine rdečih krvnih celic, zaradi česar se lahko kri zgosti in pričnejo nastajati krvni strdki.

Medtem ko lahko visoki odmerki lizina znižajo ravni arginina v telesu in tako lajšajo izbruh herpesa, je arginin še vedno pomembna aminokislina, ki jo naše telo nujno potrebuje. Če oseba uživa prevelike količine lizina, lahko to privede do pomanjkanja arginina v telesu.

 

Dober vir hranil:

Ker lizina naše telo ne more proizvesti, ga lahko vanj vnesemo z uživanjem ustrezne prehrane. Največ lizina vsebujejo:

  • Govedina in jagnjetina,
  • parmezan,
  • perutnina,
  • svinjina,
  • soja,
  • tuna,
  • bučna semena,
  • jajca,
  • oreščki in semena,
  • alga spirulina.

 

Ali ste vedeli?

Športniki pogosto uporabljajo lizin kot beljakovinski dodatek. Nekatere študije kažejo, da lizin pripomore k hitrejšemu okrevanju mišic po telesni vadbi.

Lizin pomaga telesu, da absorbira kalcij in zmanjša količino kalcija, ki se iz telesa izloča skozi urin. Ker je kalcij ključnega pomena za zdravje kosti, nekateri raziskovalci menijo, da lahko lizin pomaga preprečiti zmanjšanje kostne gostote, povezano z osteoporozo. Laboratorijske študije kažejo, da lizin v kombinaciji z L-argininom (druga aminokislina) naredi kostne celice bolj aktivne in izboljša proizvodnjo kolagena.

Redno jemanje lizina nam lahko pomaga pri preprečevanju nastanka herpesa na ustnicah.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov