Članki in enciklopedije

Teanin

Teanin

Teanin

Nekateri medicinski strokovnjaki menijo, da ima teanin zelo pomembno vlogo pri zaviranju razvoja rakavih obolenj. Spoznajte teanin in si preberite celoten opis.

Opis

Teanin

 

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Teanin je aminokislina, ki je po strukturi zelo podobna glutaminu in obema nevrotransmiterjema, ki jih le-ta proizvaja (GABA in glutamat). Ne najdemo ga v živilih, nahaja pa se v čaju. Teanin je zelo pomemben za pravilno delovanje človeškega organizma, ključno vlogo pa ima pri normalnem delovanju možganov.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje teanina v našem telesu bi lahko povzročilo nastanek depresivnih in anksioznih motenj ter drugih stanj, povezanih z možgani. Teanin ima pomembno vlogo pri sproščanju nevrotransmiterjev, kot sta dopamin in serotonin, ki med drugim vplivata tudi na naš spomin in sposobnost učenja. Prav tako teanin nadzoruje čustva in onesposobi dejavnike, ki motijo hormonsko ravnovesje v telesu. Izboljšuje kakovost spanja ter nam pomaga, da se psihično in fizično sprostimo. V primeru pomanjkanja teanina se lahko tako soočimo s slabšim razpoloženjem, utrujenostjo, nezmožnostjo koncentracije in učenja.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Priporočen dnevni odmerek teanina se giblje med 100 in 200 mg enkrat do dvakrat dnevno. Količina teanina v čaju je odvisna od vrste čaja, ki ga uporabljamo. Strokovnjaki ocenjujejo, da skodelica črnega čaja vsebuje približno 20 mg teanina. Teanin je na voljo tudi v obliki prehranskega dopolnila (kapsul), pri uživanju katerih moramo upoštevati priporočen dnevni odmerek, ki je zabeležen na embalaži. Učinek teanina naj bi se poznal že v roku pol ure po zaužitju.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Preveliki odmerki teanina lahko povzročijo prebavne težave, kot sta driska in napenjanje. Prav tako lahko teanin v prevelikih odmerkih povzroči nespečnost.

 

Dober vir hranil:

Teanin je najbolj učinkovit, če ga uživamo v obliki prehranskega dopolnila, sicer pa ga najdemo samo v čaju. Nekateri proizvajalci ga dodajajo tudi raznim pijačam, vendar kljub temu ostaja čaj edini naravni vir teanina, ki si ga lahko zagotovimo iz prehrane.

 

Ali ste vedeli?

Nedavne študije kažejo, da so listi zelenega čaja bogati s teaninom. Čeprav mnogi ljudje redno uživajo zeleni čaj, ne poznajo njegovega pomena. Je naravno zdravilo, ki lahko izboljša razpoloženje in zmanjša stres.

Teanin lahko izboljša stopnjo odzivnosti posameznika. Ugotovljeno je bilo, da ima pomirjevalne lastnosti in da povečuje vsebnost dopamina v človeškem telesu. Dopamin je kemikalija, ki je naravno prisotna v možganih. Sprosti se takrat, kadar se posameznik sprošča, prehranjuje ali je spolno aktiven.

Raziskave prav tako kažejo, da igra teanin pomembno vlogo pri zmanjševanju ravni holesterola v telesu. Nekateri medicinski strokovnjaki menijo, da ima teanin zelo pomembno vlogo pri zaviranju razvoja rakavih obolenj.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.