Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Arganovo olje (Argania spinosa)

Arganovo olje (Argania spinosa)

Maročani arganovo olje tradicionalno uporabljajo za pripravo kozmetike, saj gre za zelo vlažilno olje, ki nam lahko pomaga pri zdravljenju različnih kožnih bolezni. Spoznajte arganovo olje in si preberite celoten opis...

Arganovo olje

Arganovo olje se pridobiva iz:

Ime rastline:

 Arganija

Latinsko ime rastline:

 Argania spinosa

Druga imena za olje:

 /

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Arganija je drevo, ki raste le na jugozahodu Maroka. Ena izmed posebnosti teh veličastnih dreves je, da lahko 7 let po odmrtju ponovno oživijo. Drevo lahko v višino doseže tudi do 10 metrov, njegova življenjska doba pa se giblje med 150 in 200 leti. Sadež drevesa je neprijetnega okusa, v njegovi sredici pa se nahaja oreh, ki vsebuje z oljem bogata semena.

Arganovo olje je rastlinsko olje, pridobljeno iz jedrc arganovega drevesa. Vsak izmed orehov vsebuje 1-3 z oljem bogatih jedrc, odvisno od metode ekstrakcije pa lahko iz njih pridobimo od 30 do 50 % olja.

Postopek pridelave arganovega olja kombiniran z ročnim delom in uporabo strojev. Da pridejo do jedrc, delavci najprej posušijo arganove plodove in jim odstranijo mesnato celulozo. Nekateri proizvajalci sredico odstranijo tudi mehansko. Na nekaterih območjih v Maroku pa obstaja tradicija, pri kateri kozam dovolijo, da splezajo na drevesa in se hranijo s plodovi drevesa, orehe pa kasneje pridobijo iz kozjih iztrebkov. Oreh zelo trd, v njegovi sredici pa se nahajajo jedrca, ki jih delavci za pridobitev olja hladno stiskajo. Olje po stiskanju prefiltrirajo, usedline pa odstranijo z dvakratno filtracijo. Ker je olje, pridobljeno iz surovih jedrc zelo grenkega okusa, jedrca pred pričetkom obdelave popražijo.

 

Uporaba:

Arganovo olje je primerno za uporabo v kulinariki, pogosto pa se uporablja pri pripravi kruha, kuskusa in solate.

Maročani arganovo olje tradicionalno uporabljajo za pripravo kozmetike, saj gre za zelo vlažilno olje, ki nam lahko pomaga pri zdravljenju različnih kožnih bolezni. Prodaja se tudi v obliki naravnega izdelka za nego kože in las.

 

Recepti:

Solato s prelivom iz arganovega olja si lahko pripravimo na naslednji način. Potrebujemo:

  • 2 paradižnika,
  • 2 kroglici mocarele,
  • 3 inčuni z oljem (po želji),
  • 1 žlička arganovega olja,
  • sol in poper.

 

Paradižnik in mocarelo razrežemo na tanke rezine in jih med seboj dobro premešamo. Če se odločimo za uporabo inčunov, jih z oljem vred prelijemo na vrh solate. Po okusu solimo in popramo, na koncu pa solato prelijemo še z arganovim oljem.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Arganovo olje vsebuje visoko količino maščobnih kislin – sestavljeno je namreč iz kar 80% maščobnih kislin, ki nam lahko pomagajo pri odpravljanju prezgodnjih znakov staranja. Redna uporaba arganovega olja lahko zmanjša opaznost gub, odpravi pa lahko tudi starostne lise, saj obnovi elastičnost kože.

 

Podobni članki

Bučno olje (Cucurbita)

Bučno olje (Cucurbita)

Znano je, da nas bučno olje ščiti pred nastankom raka prostate, vendar pa je odlično tudi za ohranj.."

Avokadovo olje  (Avocado persea americana)

Avokadovo olje (Avocado persea americana)

Študije kažejo, da nam lahko avokadovo olje pomaga pri zdravljenju parodontoze, prav tako pa nas šči.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani