Članki in enciklopedije

Eterično olje muškatne kadulje

Eterično olje muškatne kadulje

Eterično olje muškatne kadulje

Kadar želimo iz svojih misli pregnati negativna občutja in pridobiti pozitiven pogled na svet, uporabimo muškatno kaduljo. Spoznajte eterično olje muškatne kadulje in si preberite celoten opis.

Opis

Eterično olje muškatne kadulje

 

Opis:
Eterično olje muškatne kadulje se ponaša s svojimi neverjetnimi sposobnostmi pri pomirjanju živcev in čustev, katerih nihanja povzroča hormonski ciklus. Nekoč se je imenovalo tudi »žensko olje«. Olje se pridobiva s parno destilacijo iz cvetov dišeče muškatne kadulje, rastline, ki jo že stoletja poznamo kot zdravilno. Deluje pomirjajoče na telo in duha, zato je še posebej primerna za ženske v obdobju menstrualnega ciklusa, ki ga velikokrat spremlja razdraženost. Muškatna kadulja se pogosto uporablja v masažnih oljih in ima izrazit hladilni učinek. Pomaga nam pri občutljivi koži z rdečico, idealna je za lajšanje prebavnih in dihalnih težav in ker odpravlja tesnobo, nam pomaga doseči bolj pozitiven pogled na dogajanje okrog nas samih. Kadar smo pod hudim stresom in potrebujemo sprostitev, posežemo po muškatni kadulji. Pri težavah s spanjem nas bo v miren spanec zazibal prijeten vonj muškatne kadulje, ki s seboj prinaša mir in spokojnost.


Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem bergamotke, brina, bora, bosvelije, sivke, geranije, jasmina, sandalovine in verbene. 


Pridobiva se:
S parno destilacijo cvetočih vršičkov muškatne kadulje (Salvia sclarea).


Vonj:
Močan sladkast, zeliščni vonj.


Nasveti za uporabo:

  • Kadar želimo iz svojih misli pregnati negativna občutja in pridobiti pozitiven pogled na svet, uporabimo muškatno kaduljo v difuzorju ali pa nekaj kapljic olja nanesemo na dlani, jih med seboj podrgnemo in vdihujemo vonj.
  • Eterično olje muškatne kadulje je primerno za nanos na kožo, če ga predhodno redčimo z nosilnim oljem. 
  • Kadar se soočamo z bolečino, na predel bolečine nanesemo 2-3 kapljice eteričnega olja muškatne kadulje, pomešane z nosilnim oljem in jih nežno vmasiramo. 
  • Za olajšanje žalosti, skrbi in stresa, dodamo nekaj kapljic eteričnega olja muškatne kadulje v kopel.
  • Za spodbujanje lepe in zdrave kože ter za pomirjanje občutljive kože lahko nekaj kapljic eteričnega olja muškatne kadulje primešamo kremi za obraz ali losjonu za nego telesa.

 

Opozorilo:
Eterično olje muškatne kadulje ni strupeno in ne draži kože, kadar ga uporabljamo v kombinaciji z nosilnim oljem. Nosečnice naj se pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom. Olje ni primerno za notranjo uporabo.


Zanimivosti:
Eterično olje muškatne kadulje je bilo prvotno namenjeno samo izdelavi parfumov, vendar pa so ljudje zelo hitro ugotovili, da je učinkovito pri lajšanju prebavnih motenj, bolečin med menstruacijo in pri spodbujanju pozitivnih čustev. Uporablja se kot aroma v industriji hrane in pijač, vendar je vse do danes ostal primarni namen uporabe proizvodnja v kozmetične in parfumerijske namene. Muškatna kadulja se prav tako uporablja pri proizvodnji nekaterih vrst vin.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.