Članki in enciklopedije

Eterično olje pomaranče

Eterično olje pomaranče

Eterično olje pomaranče

Eterično olje pomaranče ima izjemen vpliv na duševne sposobnosti človeka in na njegova čustva. Ljudje ga od nekdaj povezujemo s hvaležnostjo. Spoznajte eterično olje pomaranče in si preberite celoten opis.

Opis

Eterično olje pomaranče

 

Opis:
Eterično olje pomaranče ima izjemen vpliv na duševne sposobnosti človeka in na njegova čustva. Ljudje ga od nekdaj povezujemo s hvaležnostjo, v zgodovini pa se je uporabljajo za izboljšanje prebave. V hišo prinaša veselje, hkrati pa pomirja, zato je popolno eterično olje za ustvarjanje prijetnega, sproščujočega vzdušja v vsakem prostoru. Njegov izjemen učinek na um in telo prinaša veselje in korist ljudem vseh starosti. V difuzorju ga lahko uporabimo s številnimi drugimi eteričnimi olji, če pa ga združimo z eteričnim oljem cimeta, dobimo vonj, ki spominja na zimo.


Je zelo enostavno za mešanje, saj se poda k številnim drugim eteričnim oljem. Če ga uporabimo neposredno na koži, spodbuja razstrupljanje telesa in s tem boljše počutje. Če ga vdihujemo, pomirja želodec in lajša prebavne motnje. Pri težavah s kožo ga lahko pomešamo z nosilnim oljem in ga nanesemo nanjo, a ga vedno uporabljamo razredčenega.


Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem limone, nageljnovih žbic, bosvelije, sandalovine, popra, poprove mete, bergamotke in cimeta.


Pridobiva se:
S hladnim stiskanjem lupine pomaranče (Citrus aurantium dulcis).


Vonj:
Nežen, citrusni, sladkast in svež vonj.


Nasveti za uporabo:

  • Spodbujevalen vonj zlahka izkoristimo v vsakem prostoru. Eterično olje lahko dodamo v difuzor skupaj z drugimi kompatibilnimi eteričnimi olji. Pomaga nam olajšati dihanje in sprostiti dihalne poti, zato se pogosto uporablja v zimskih mesecih. Dodamo mu lahko tudi eterični olji žajblja in muškatne kadulje.
  • Olja nikoli ne nanašamo na kožo nerazredčenega, saj draži kožo.
  • Uporabimo ga lahko kot dodatek masažnemu olju. Če ga dodamo losjonu ali kokosovemu olju, si lahko sredstvo za masažo pripravimo kar sami. Zadostuje že nekaj kapljic eteričnega olja, ki je izjemno močno.
  • Z vdihovanjem eteričnega olja pomaranče preženemo negativne misli.
  • Če želimo okrepiti imunski sistem in prečistiti limfni sistem, dodamo nekaj kapljic eteričnega olja v kopel.
  • Če želimo osvežiti zrak, lahko eteričnemu olju pomaranče dodamo še eterično olje poprove mete.

 

Opozorilo:
Eterično olje pomaranče je fototoksično, kar pomeni, da se 12-24 ur po nanosu ne smemo izpostavljati sončnim žarkom. Ni primerno za notranjo uporabo.

 
Zanimivosti:

Svetel, topel vonj tega eteričnega olja je pravi sinonim za veselje, sončno svetlobo in srečo. V preteklosti so ljudje za zdravljenje različnih tegob uporabljali kar lupine pomaranče, ki jih je danes nadomestilo eterično olje. Eterično olje vsebuje visok odstotek limonena, naravne spojine, ki jo poznamo po njeni podpori pri zdravljenju rakavih obolenj. Zelo pogosto se eterično olje pomaranče uporablja pri bolnikih, ki jih je prizadela depresija ali tesnoba.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.