Članki in enciklopedije

Eterično olje timijana

Eterično olje timijana

Eterično olje timijana

Med najbolj močna čistilna olja sodi tudi eterično olje timijana. Gre za pikantno olje, ki čisti telo in krepi delovanje imunskega sistema. Spoznajte eterično olje timijana in si preberite celoten opis.

Opis

Eterično olje timijana

 

Opis:
Med najbolj močna čistilna olja sodi tudi eterično olje timijana. Gre za pikantno olje, ki čisti telo in krepi delovanje imunskega sistema. Prevladujoča hlapna spojina v tem olju je tiol, ki ima močno grelno sposobnost, hkrati pa očisti (razstrupi) organski sistem in izboljšuje odpornost telesa. Visoka vsebnost tiola v timijanovem eteričnem olju ima pozitiven vpliv tudi na dihala, saj prečisti dihalne poti in zmanjšuje izločanje sluzi. Če ga redčimo z nosilnim oljem, ga lahko uporabimo kot masažno sredstvo. Eterično olje timijana spodbuja kroženje krvi po žilah, sprošča mišice po naporni aktivnosti in segreva predel telesa, na katerega ga nanesemo. 


Timijanovo eterično olje lahko uporabimo za izboljšanje razpoloženja in spodbujanje kognitivnih funkcij. V difuzorju ga lahko uporabimo z drugimi kompatibilnimi olji, še posebej z eteričnimi olji iglavcev. Tako bomo okrepili živce, izboljšali delovanje možganov ter izboljšali spomin in koncentracijo.


Dobro se ujema z: 
Eteričnim oljem mirte, bergamotke, sivke, rožmarina, geranije, limone, limonske trave, in grenivke.


Pridobiva se:
S parno destilacijo cvetočih vršičkov timijana (Thymus vulgaris).


Vonj:
Močan, sladkast, zeliščni vonj.


Nasveti za uporabo:

  • Eteričnega olja timijana na koži nikoli ne uporabljamo v nerazredčeni obliki. Lokalno ga lahko uporabljamo le v zelo nizkih koncentracijah, razredčenega z nosilnim oljem. 
  • Za krepitev delovanja imunskega sistema ter spodbujanje splošnega zdravja mišic in sklepov zmešamo 1 kapljico eteričnega olja timijana z nekaj kapljicami eteričnega olja sivke in kamilice v nosilno olje. Vmasiramo po potrebi.
  • Za podporo sečilom zmešamo 2 kapljici eteričnega olja timijana z nosilnim oljem in zmasiramo v spodnji del trebuha. Timijan je odličen v kombinaciji z ricinusovim oljem.
  • Pripravimo si lahko sproščujočo kopel, ki vsebuje kombinacijo eteričnega olja timijana in eteričnega olja rimske kamilice. Tako bomo izboljšali imunsko funkcijo in prispevali k boljšemu zdravju celotnega telesa.
  • Za spodbujanje zdravja dihal vdihujemo paro, za pripravo katere uporabimo kombinacijo eteričnega olja timijana, pomešanega z borom, rožmarinom ali oljem evkaliptusa.

 

Opozorilo:
Timijanovo eterično olje lahko draži kožo, zato ga vedno uporabljamo razredčenega in v nizkih koncentracijah. Nosečnice naj se izogibajo uporabi, enako velja tudi za bolnike z visokim krvnim pritiskom. Eterično olje timijana ni primerno za notranjo uporabo.


Zanimivosti:
V grškem jeziku »timos« pomeni parfum. Ena izmed tradicionalnih uporab eteričnega olja timijana je prav v proizvodnji parfumov. Stari Egipčani so eterično olje timijana uporabljali pri balzamiranju pokojnih, v starodavnih kulturah pa so verjeli, da eterično olje timijana posamezniku vliva moč, energijo in hrabrost, zato so se nad njim navduševali predvsem moški.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.