Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Dišeča lakota (Galium odoratum)

Dišeča lakota (Galium odoratum)

Listi vsebujejo tanine, ki so odlično sredstvo za pospeševanje celjenja ran. Čaj lahko uporabimo kot pomirjevalo, ki nima stranskih učinkov, kot jih imajo običajna zdravila za pomirjanje. Spoznajte dišečo lakoto in si preberite celoten opis...

Dišeča lakota

Latinsko ime:

Galium odoratum

Uporabni del:

Nadzemni deli rastline (listi in cvetovi)

Druga imena:

Prehlajenka, perla, rožna perlica, medenica, bulomajster.

 

Splošni opis in zgodovina:

Dišeča lakota je trajnica, ki izvira iz Evrope, Severne Afrike in zahodne Azije. Ima bele cvetove, ki pričnejo cveteti v aprilu ali maju in svetlo zelene liste. Najpogosteje  jo najdemo v senčnih predelih. Steblo je pokončno in gladko, visoko od 8 do 9 centimetrov. Rastlina ima prijeten vonj, ki je posledica vsebnosti kumarina.

V srednjem veku so se cerkve pripravljale na praznike tako, da so na vrata izobesile dišeč lakoto. V Angliji so iz rastline pletli vence, v Nemčiji pa so jo uporabljali za aromatiziranje vina. Njeno ime v nemškem jeziku (waldmeister) pomeni »gospodar gozda«.

V srednjem veku so jo prav tako uporabljali tudi v zeliščni medicini, saj si je pridobila ugled kot zdravilo za zdravljenje ran, prebavnih motenj in težav z jetri.

Bojevniki iz germanskih plemen so šop rastline namestili na čelade, v prepričanju, da jim bo dišeča lakota prinesla zmage v bitkah.

Gojenje dišeče lakote je postalo priljubljeno z ugotovitvijo, da ima kumarin antikoagulacijske sposobnosti.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Liste rastline uporabljamo za pripravo zeliščnih čajev. V predelovalnih dejavnostih se izvleček rastline uporablja kot aroma za hrano in pijačo. Uporabimo jo lahko tudi za pripravo tonika. V Nemčiji jo pogosto uporabljajo kot dodatek alkoholnim in brezalkoholnim pijačam, saj ima grenak okus, dodajo pa jo tudi sorbetom, kremam, solatam in želejem.

Čaj iz dišeče lakote pripravimo tako, da čajno žličko posušenih ali svežih listov rastline dodamo v skodelico vrele vode. Lahko ga tudi sladkamo, pri čemer uporabimo med ali stevio.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Dišeča lakota se uporablja za zdravljenje bolezni ledvic in jeter, krčev v maternici, težav z menopavzo, živčnosti, krčnih žil, slabe prebave in nepravilnega delovanja srca. Pogosto je dodana drugim zdravilom z namenom izboljšanja njihovega okusa. Danes se pogosto uporablja tudi kot odvajalo. Listi vsebujejo tanine, ki so odlično sredstvo za pospeševanje celjenja ran. Čaj lahko uporabimo kot pomirjevalo, ki nima stranskih učinkov, kot jih imajo običajna zdravila za pomirjanje.

Številni ljudje dišečo lakoto uporabljajo za zdravljenje težav s kožo.

Izjemno priljubljeni so tudi obkladki za čelo, ki zmanjšujejo glavobole.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Raziskave so pokazale, da dišeča lakota vsebuje snovi, ki uničujejo bakterije.

V divji ščetici najdemo  kumarine, tanine, antrakinone in flavonoidi, ki imajo številne prednosti za naše zdravje.

Zaradi njenega aromatičnega vonja jo lahko uporabimo kot osvežilec zraka.

 

Podobni članki

Že poznate vse naravne afrodiziake?

Že poznate vse naravne afrodiziake?

Vsakdo med nami je že slišal za stvari, ki naj bi dvignile spolno moč. Ste jih morda že preizkusili?.."

Kaj je 5-HTP?

Kaj je 5-HTP?

5-HTP najpogosteje uporabljamo kot naravno prehransko dopolnilo in alternativo farmacevtskim antidep.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani