Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Fosfor

Fosfor

Z uživanjem prehranskih dopolnil z vsebnostjo fosforja lahko povečamo željo po spolnosti, odpravimo pa lahko tudi impotenco in motnje spermijev. Spoznajte fosfor in si preberite celoten opis...

Fosfor

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Fosfor je mineral, ki ga najdemo v mnogih živilih, hkrati pa je tudi ena najpogostejših snovi v našem vsakdanjem okolju. V telesu ima pomembno vlogo pri zdravju ledvic, kosti, mišic in krvnih žil.

V kombinaciji s kalcijem skrbi za izgradnjo kosti, pomembno vlogo pa ima tudi pri nukleinskih kislinah in celičnih membranah. Vključen je tudi v proizvodnjo energije v telesu.

Kadar so ravni kalcija v telesu previsoke, telo absorbira manj fosforja in obratno. Za pravilno absorbiranje fosforja prav tako potrebujemo tudi vitamin D.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Pomanjkanje fosforja v telesu imenujemo hipofosfatemija. Pojavi se takrat, kadar je količina fosforja v krvi prenizka, kar povzroči padec ravni energije. Pojavijo se lahko tudi šibkost mišic, utrujenost in nizka toleranca za telesno vadbo. Ker zmanjšana raven fosforja v telesu sovpada tudi z nizko vsebnostjo kalcija in vitamina D, lahko v daljšem časovnem obdobju pride do šibkih in mehkih kosti, kar vodi k nastajanju bolečin v mišicah in sklepih.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 500 mg fosforja.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 600 mg fosforja.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 800 mg fosforja.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 1250 mg fosforja.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 1250 mg fosforja.

Mladostniki (15-18 let) potrebujejo dnevno 1250 mg fosforja, neodvisno od spola.

Odrasli: ženske in moški potrebujejo dnevno 700 mg fosforja. Noseče ženske ga potrebujejo 800 mg dnevno, doječe matere pa 900 mg dnevno.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Visoka koncentracija fosforja v krvi se imenuje hiperfosfatemija. Nekateri simptomi omenjenega stanja so precej podobni simptomov pomanjkanja fosforja. Najpogosteje se namreč pojavijo bolečine v sklepih, mišična bolečina in oslabelost mišic. Ljudje z visoko koncentracijo fosforja v krvi se lahko soočajo s srbenjem in z razdraženimi očmi. Simptomi hujših primerov predoziranja vključujejo tudi hudo zaprtje, slabost, bruhanje in drisko.

 

Dober vir hranil:

Fosfor najdemo v:

  • Svinjini,

  • ribah (trska, losos, tuna),

  • mleku,

  • čokoladi,

  • jogurtu,

  • jajčnem likerju,

  • žitaricah,

  • borovnicah.

 

Ali ste vedeli?

Fosfor nam lahko pomaga pri odpravljanju nekaterih zdravstvenih težav, kot so mišična šibkost, otrplost in podobne bolezni. Normalne ravni fosforja v telesu so odličen način, da ostanemo fit in aktivni. Z uživanjem prehranskih dopolnil z vsebnostjo fosforja lahko povečamo željo po spolnosti, odpravimo pa lahko tudi impotenco in motnje spermijev.

Ustrezne rvani fosforja zagotavljajo normalno delovanje možganov. Mnoge študije povezujejo pomanjkanje fosforja z večjim tveganjem za nastanek kognitivnih motenj in z zgodnjim začetkom nevroloških stanj, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

 

Podobni članki

Folat (folna kislina, vitamin B9)

Folat (folna kislina, vitamin B9)

Folna kislina oziroma folat je nujni prehranski dodatek med nosečnostjo, saj žensko ščiti pred splav.."

Cink

Cink

Pomanjkanje cinka se pogosto pojavi pri ljudeh, ki uživajo prehrano z nizko vsebnostjo beljakovin in.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani