Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Shujšajte z Glukomananom!

Shujšajte z Glukomananom!

Glukomanan je prehranski dodatek, ki lahko reši težavo s hujšanjem, saj z njim v telo vnesemo dovolj vlaken za občutek sitosti. Preverite več.

Glukomanan pridobivamo iz gomolja rastline konjak. Je oblika topne vlaknine, ki lahko izboljša zdravje črevesja, uravnava krvni sladkor in maščobe v krvi ter številna druga bolezenska stanja. Prav tako nam lahko pomaga izgubiti maščobo in postati vitek, saj daje občutek sitosti. 
 
 
Če želimo izgubiti odvečno maščobo, moramo manj jesti. Enostavno. Pa je res?
 
 
Kadar jemo manjše količine hrane, v telo vnesemo manj vlaknin. Pomanjkanje vlaknin nas pripelje do občutka lakote, kar seveda pomeni, da bomo pojedli več hrane. Kaj storiti?
 
 
Glukomanan je prehranski dodatek, ki lahko reši težavo s hujšanjem – z njim boste v telo vnesli dovolj vlaken, hkrati pa boste imeli občutek sitosti. 
 
 
Kaj so topna vlakna?
Topna vlakna so oblika ogljikovih hidratov, ki so topni v vodi. Najdemo jih v živilih, kot so fižol in stročnice, oves, rž, ječmen, nekatere vrste sadja (slive, jagode, hruške, jagode in banane), nekatere vrste zelenjave (čebula) in nekatera semena (Chia).
 
Od gomolja konjaka do glukomanana
Konjak se v vzhodni azijski kuhinji uporablja za pripravo rezancev ali gela. Zaradi svoje želatinaste teksture je izjemno cenjen.
Kot večina gomoljev, tudi gomolj konjaka vsebuje topne vlaknine, ki se uporabljajo za izdelavo glukomanan dodatkov. 
 
 
Kako glukomanan deluje?
Konjak se že vrsto let uporablja na Kitajskem, Japonskem in v jugovzhodni Aziji in sicer kot vir hrane in del tradicionalne medicine.
 
 
Vpija vodo
Glukomanan prah je zelo vpojen in lahko vpije velike količine tekočine. 
 
Daje občutek sitosti
Ker lahko absorbira večje količine vode nam pomaga, da lahko jemo manj, vendar smo dlje časa siti. 

Izboljša vrednosti lipidov v krvi
Vsakodnevno zaužitje 2 – 4 gramov glukomanana izboljša vrednost lipidov v krvi, pomaga pri izgubljanju telesne teže, kontrolira vrednosti sladkorja v krvi in znižuje vrednosti LDL holesterola v krvi.

Pozitiven vpliv na črevesje
Zdravje črevesja vpliva na splošno počutje človeka. Za zdravo črevesje je seveda potrebna zdrava bakterijska flora. Z uživanjem glukomanana se bistveno poveča število koristnih bifidobakterij in laktobacilov. 

Akne
Probiotična živila (kislo zelje) v kombinaciji z glukomananom zmanjšujejo težave z aknami.

Varnost glukomanana
Glukomanan je varen za užitje v različnih oblikah – kot hrana, prašek ali kapsule. Bodite pozorni, da kapsule zaužijete z veliko količino vode. Uživajo ga lahko tako odrasli kot tudi otroci.
Začnite z majhnimi odmerki glukomanana (1-3 g). 

 
Kako ga jemati?
Glukomanan lahko najdete v azijskih trgovinah v obliki rezancev, imenovanih Shirataki. Uporabljate jih lahko za pripravo različnih jedi oziroma z njimi nadomestite klasične rezance. Če ga uživate v obliki kapsul je priporočljivo da jih odprete, vsebino pa pomešate z vodo. V kateri koli obliki uživate glukomanan ne pozabite, da je z njim potrebno popiti veliko vode. 
 

Podobni članki

Indijski trpotec za zdravo prebavo

Indijski trpotec za zdravo prebavo

Indijski trpotec vsebuje zdrave vlaknine, saj je primeren za hujšanje, ki bodo upočasnile prebavo i.."

Maline (Rubus idaeus)

Maline (Rubus idaeus)

Maline niso samo okusne, temveč imajo tudi zdravilne učinke na telo. Priporočajo jih tistim, ki trpi.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani