Članki in enciklopedije

Grenčine ali grenčice

Grenčine ali grenčice

Grenčine ali grenčice

Grenčina je bila prvič uporabljena v 1700-ih letih kot zdravilo za prebavne motnje, danes pa ima zelo širok spekter uporabe. Spoznajte grenčine in si preberite celoten opis...

Opis

Grenčine ali grenčice

Kaj je grenčina?

Grenčina ali grenčica je (kot pove že njeno ime) infuzija, pripravljena iz pretežno grenkih sestavin. Vsebuje lahko katero koli kombinacijo zelišč, korenin, lubja, plodov semen in celo cvetov. 

Prvič je bila grenčina uporabljena v 1700-ih letih kot zdravilo za prebavne motnje – zdravilna zelišča so bila konzervirana v alkoholu in so se oglaševala kot zdravilo. Naslednjih nekaj stoletij so imele grenčine zelo širok spekter uporabe.

Zahvaljujoč znanosti, ki je tekom raziskav potrdila številne pozitivne učinke grenčin, se le-te danes še vedno uporabljajo za izboljšanje prebavnega zdravja, odpravljanje želje po sladkem, krepitev imunskega sistema in lajšanje stresa.


Zakaj okusimo grenkobo?

Ključ do razumevanja odnosa med prebavo in grenčinami je se prične s vprašanjem, zakaj pravzaprav občutimo grenak okus, ki je eden od 7 osnovnih okusov. Človeška sposobnost okušanja grenkobe je posledica obrambnega mehanizma pred strupenimi snovmi. V naravi so namreč grenki in kisli okusi pogosto povezani s škodljivimi rastlinami, čeprav številne zdrave rastline, ki jih uživamo, vsebujejo različne okuse, vključno z grenkobo. 

Raziskovalci so nedavno odkrili, da se naravni receptorji za grenki okus ne nahajajo le v ustni votlini, temveč v celotnih prebavilih, dihalnih poteh in na koži. S stimulacijo teh receptorjev spodbujamo prebavo, saj prihaja do povečanega izločanja prebavnih sokov, vse to pa vodi k boljši absorpciji hranilnih snovi, naravnemu razstrupljanju jeter in (zahvaljujoč povezavi med črevesjem in možgani) tudi k odpravljanju stresa.


10 razlogov, zakaj uporabljati grenčine:

  • Zavirajo željo po sladkem.
  • Lajšajo napihnjenost.
  • Lajšajo zgago.
  • Spodbujajo delovanje prebavnih encimov in proizvodnjo žolča.
  • Pomirjajo želodčne motnje in odpravljajo slabost.
  • Izboljšajo absorpcijo vitaminov A, D, E, K, ki so topni v maščobah.
  • Pomagajo ohraniti zdravo raven sladkorja v krvi.
  • Uravnotežijo apetit.
  • Olajšajo zaprtje in uravnavajo črevesno gibanje.
  • Podpirajo delovanje jeter in zdravje kože.


Katerim zeliščem pravimo tudi »grenka zelišča«?

Med grenka zelišča prištevamo regrat, repinec, encijan, artičoko, kamilico, pegasti badelj, srčnico, kanadski zlati koren, angeliko, tavžentrožo, pelin in številna druga.  Ker grenka zelišča v naravi veljajo za "hladna", jih pogosto kombiniramo s »segrevalnimi« zelišči, kot so cimet, kardamom in ingver, da uravnotežijo formulo.


Kako uživamo grenčine?
Grenčine je z namenom podpore prebavi najbolje zaužiti tik pred obroki. V primeru zgage pričnemo z zelo majhnim odmerkom, ki ga počasi zvišamo. 


Zanimivosti
Znanstveniki v zadnjem času ugotavljajo vlogo grenčin ob nanosu na kožo pri obnavljanju poškodovane zaščitne bariere, kar bi lahko pomagalo pri zelo suhi koži in kožnih vnetjih.
 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.