Članki in enciklopedije

Griffonia (Griffonia simplicifolia)

Griffonia (Griffonia simplicifolia)

Griffonia (Griffonia simplicifolia)

Sodeč po študiji, v kateri je sodelovalo 254 otrok, griffonia zmanjša simptome potovalne slabosti. Spoznajte griffonio in si preberite celoten opis ...

Opis

Griffonia


Latinsko ime:

Griffonia simplicifolia


Uporabni del:

Semena


Druga imena:

Afriški črni fižol


Splošni opis in zgodovina:

Griffonia ali afriški črni fižol je zahodnoafriški grm z zelenimi cvetovi in črnimi stroki, ki lahko v višino zraste do 3 metre. Domorodni prebivalci že dolgo uporabljajo številne dele rastline v različne namene. 

Griffonia je naravni vir 5-HTP (5-hidroksitriptofan), naravne aminokisline in izhodiščne spojine za sintezo serotonina (hormona sreče) v človeškem telesu. 5-HTP se ne nahaja v hrani, zato ga moramo, če želimo na naraven način dvigniti nivo serotonina in s tem izboljšati naše počutje, uživati v obliki prehranskega dopolnila. Kot eden ključnih nevrotransmiterjev za nadzor razpoloženja in spanja lahko serotonin v organizmu ublaži tesnobne misli, spodbudi dobro počutje in izboljša spanec.


Uporaba v zdravstvene namene:

Zaradi vpliva na serotonin mnogi uporabljajo ekstrakt semen grifonije za lajšanje tesnobe. Uporablja se kot naravno sredstvo za izboljšanje razpoloženja, uporabniki pa so opazili tudi, da spodbuja počutje, sproščenost, samozavest in umirjenost. Zagovorniki uporabe griffonije so mnenja, da jim le-ta pomaga sprostiti napetost po delovnem dnevu.

Nekateri uporabljajo 5-HTP za lajšanje bolečin pri stanjih, kot so migrene in fibromialgija. V raziskovalnih študijah je bilo dokazano, da 5-HTP lajša simptome fibromialgije, vključno z jutranjo togostjo in neprespanostjo.

Nekatera poročila uporabnikov kažejo, da lahko ekstrakt semen griffonia nadzira impulzivnost, spet drugi pa ga uporabljajo za zdravljenje ADHD. Vse te prednosti so povezane s povišano stopnjo serotonina v možganih.

5-HTP je učinkovit tudi pri zaviranju apetita. Zaradi višje ravni serotonina se počutimo siti, zato ne čutimo potrebe po zaužitju prevelike količine hrane.


Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Potovalna slabost je tesno povezana s serotoninom. Sodeč po študiji, v kateri je sodelovalo 254 otrok, griffonia zmanjša simptome potovalne slabosti.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.