Članki in enciklopedije

Kobalamin (vitamin B12)

Kobalamin (vitamin B12)

Kobalamin (vitamin B12)

S pomanjkanjem kobalamina se pogosto soočajo posamezniki z vegetarijanskim ali veganskim načinom prehranjevanja, ki bi morali uživati prehranska dopolnila. Spoznajte kobalamin in si preberite celoten opis...

Opis

Kobalamin (vitamin B12)

Prednosti uživanja in vloga v telesu:

Kobalamin ali vitamin B12 je v vodi topen vitamin, ki ga lahko naše telo shrani v jetrih. Kot drugi vitamini iz skupine B, tudi kobalamin sodeluje pri metabolizmu beljakovin. Pomembno vlogo ima tudi pri nastajanju rdečih krvnih celih, imenovanih eritrociti, in vzdrževanju centralnega živčnega sistema.

 

Pomanjkanje in simptomi:

Do pomanjkanja kobalamina pride, ko naše telo ne dobi zadostnih količin vitamina B12 ali pa ga ne more absorbirati. Mnogi ljudje, v starosti nad 50 let, izgubijo zmožnost absorpcije vitamina B12 iz živil. S pomanjkanjem se pogosto soočajo tudi posamezniki z vegetarijanskim ali veganskim načinom prehranjevanja, ki bi morali uživati prehranska dopolnila s kobalaminom. Težave imajo tudi ljudje s prebavnimi težavami, kot sta celiakija in Crohnova bolezen, saj lahko pride do zmanjšanja absorpcije kobalamina.

Nizke ravni kobalamina lahko povzročijo:

  • Anemijo,

  • izgubo ravnotežja,

  • mravljinčenje v rokah in nogah,

  • slabost.

 

Priporočen dnevni odmerek:

Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 1,0 µg.

Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 1,5 µg.

Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 1,8 µg.

Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 2,0 µg.

Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 3,0 µg.

Mladostniki (15-18 let) potrebujejo dnevno 3,0 µg.

Odrasli: ženske potrebujejo dnevno 3,0 µg  (nosečnice 3,5 µg , doječe matere 4,0 µg) moški prav tako 3,0 µg.

 

Stranski učinki ali predoziranje:

Kobalamin je danes zelo dobro raziskan vitamin. Po desetletjih študij še vedno ne poznamo simptomov predoziranja z vitaminom B12. Edina aktivna sestavina, ki morda predstavlja nevarnost, je cianokobalamin, saj v telesu sprošča majhne količine cianida, na katerega lahko določeni posamezniki reagirajo negativno. Gre za zelo majhno vrednost, ki se z medicinskega stališča šteje za nepomembno.

 

Dober vir hranil:

Kobalamin je naravno prisoten v beljakovinah živalskega izvora, rastlinska živila pa ga ne vsebujejo, razen, če so z njim obogatena. V telo ga lahko vnesemo z uživanjem:

  • Živalskih organov (goveja jetra),

  • mesa,  predvsem perutnine,

  • jajc,

  • mleka in drugih mlečnih izdelkov,

  • nekaterih žitaric za zajtrk, ki so obogatene z vitamini.

Naše telo absorbira kobalamin iz živalskih virov precej bolje od beljakovin iz rastlinskih virov.

 

Ali ste vedeli?

Kobalamin koristi našemu metabolizmu, saj je nujno potreben za pretvorbo ogljikovih hidratov v uporabno glukozo. Glukoza, pridobljena iz ogljikovih hidratov, se v telesu uporablja kot vir energije, zaradi česar ljudje s pomanjkanjem vitamina B12 pogosto trpijo zaradi utrujenosti. Z uživanjem zadostnih količin vitamina smo oskrbljeni z energijo, zato gre za preprost način, kako se lahko izognemo kronični utrujenosti.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.