Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Kokosovo olje (Cocos nucifera)

Kokosovo olje (Cocos nucifera)

Kokosovo olje nam pomaga v procesu hujšanja, uničuje bakterije, viruse in glivice, izboljšuje vrednosti zdravega holesterola v krvi in vlaži kožo. Spoznajte kokosovo olje in si preberite celoten opis...

Kokosovo olje

Kokosovo olje se pridobiva iz:

Ime rastline:

 Kokosova palma

Latinsko ime rastline:

 Cocos nucifera

Druga imena za olje:

 V nekaterih državah ga poimenujejo tudi koprino olje.

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Kokosova palma je rastlina, ki lahko v višino doseže tudi do 30 metrov. V tropskem podnebnem pasu jo poznajo kot najpomembnejšo kulturno rastlino, ki lahko dočaka tudi 100 let življenjske dobe. Plod kokosove palme je kokosov oreh, ki lahko tehta do 3 kilograme.

Kokosovo olje je užitno olje, ki je pridobljeno iz jedra ali sredice kokosovih orehov. Pridelamo ga lahko na dva načina – s suho ali mokro obdelavo. Mokra obdelava kokosovega olja ni zelo pogosta, saj zahteva uporabo profesionalne in drage opreme oziroma pripomočkov. Pogostejši način pridelave je suha obdelava kokosovega oreha, pri kateri meso z uporabo toplote odstranimo iz lupine – tako lahko dostopamo do kopre (del kokosovega oreha, ki vsebuje večje količine olja). Na učinkovitost postopka izdelave olja vpliva tudi pravilno obiranje kokosa. Kokosov oreh mora biti star od 2 do 20 mesecev.

Deviško kokosovo olje se lahko prideluje iz svežega kokosovega mleka, sredice ali ostankov. Pridelava iz sveže sredice vključuje mokro mletje ali pa sušenje ostankov. Olje je mogoče pridobiti tudi z ročnim stiskanjem. Deviško kokosovo olje je belo obarvano, medtem ko je prečiščeno olje rumenkaste barve.

Rafinirano kokosovo olje je pridobljeno iz kopre, ki jo stiskajo v segreti hidravlični stiskalnici za pridobivanje olja.

Vsebuje veliko količino maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov.

 

Uporaba olja:

Kokosovo olje je izjemno priljubljeno v kulinariki in sicer kot nadomestek drugih, manj zdravih olj.

Njegova uporaba je pogosta tudi v kozmetične namene, saj iz njega pogosto izdelujejo milo, kot vlažilno sredstvo pa je primerno za nego kože.

Pomaga nam lahko v procesu hujšanja, uničuje bakterije, viruse in glivice, izboljšuje vrednosti zdravega holesterola v krvi, kožo pa vlaži in jo zaščiti pred vdorom mikroorganizmov.

 

Recepti:

Kokosovo olje je kot nalašč za odpravljanje suhe kože rok. Za pripravo kreme za roke s kokosovim oljem in sivko potrebujemo:

  • 4 žlice kokosovega olja,
  • 4 žlice mandljevega olja,
  • 3 žlice čebeljega voska,
  • 6 žlic glicerina,
  • 6 kapljic sivkinega olja.

 

Čebelji vosek združimo s kokosovim in mandljevim oljem, vse skupaj pa damo v skodelico in postavimo v vodno kopel. Ko se sestavine raztopijo, počasi dodajamo glicerin. Odstranimo z ognja in mešamo, da dobimo kremasto teksturo. Vmešamo tudi sivkino olje. Pripravljeno kremo hranimo na hladnem mestu.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Maščobne kisline v kokosovem olju povečujejo koncentracijo ketonov v krvi, s čemer preprečujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok za nastanek demence v svetu, pojavlja pa se predvsem pri starejših ljudeh. 

 

Podobni članki

Kokosovo maslo (Cocos nucifera)

Kokosovo maslo (Cocos nucifera)

Kokosovo maslo je zaradi vsebnosti zdravih maščob primerno za uporabo v kulinariki. Je lahko prebavl.."

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii)

Karitejevo maslo (Butyrospermum parkii)

Karitejevo maslo vsebuje oleinsko kislino (40-60%), stearinsko kislino (20-50%), linolno kislino (3-.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani