Članki in enciklopedije

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander je vedno bolj priljubljen kot sredstvo, ki preprečuje slabost, bruhanje in druge bolezni želodca. Sveži koriandrovi listi so odlična predjed, s pomočjo katere se črevo pripravi na obilen obrok. Spoznajte koriander in si preberite celoten opis ...

Opis

Koriander

 

Latinsko ime:

Coriandrum sativum

Uporabni del:

Listi, semena

Druga imena:

/

 

Splošni opis in zgodovina:

Koriander je enoletnica iz družine Apiaceae. Užitni so vsi deli rastline, vendar se tradicionalno uporabljajo sveži listi in posušena semena. Domuje v regijah, ki segajo od južne Evrope in severne Afrike do jugozahodne Azije. V višino zraste do 50 centimetrov. Listi so spremenljive oblike, na splošno deljeni na dnu rastline. Cvetovi so majhni, bele ali bledo roza barve in so asimetrični. Plod je kroglaste oblike, v premeru pa meri 3–5 milimetrov. Beseda koriander izhaja iz stare francoske besede coriandre, ki prihaja iz latinščine.

Koriander sprva ni bil znan po svojih zdravilnih lastnostih ali uporabi v kulinariki, temveč po močnem vonju, podobnem vonju hrošča.

Hipokrat, zdravnik iz stare Grčije, je priporočal uporabo koriandra kot zdravila. Plinij je omenil, da je najbolj kakovosten koriander prihajal iz Italije, kamor naj bi ga prinesli iz Egipta. Semena koriandra so Egipčani izjemno cenili, saj so jih arheologi odkrili tudi v grobnici 21. dinastije. V srednjeveških in renesančnih obdobjih so menili, da je koriander afrodiziak, zaradi česar so ga dodajali ljubezenskim napojem.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Mlade lističe koriandra lahko dodajamo jedem iz voka, medtem ko lahko s semeni obogatimo tudi kruh. Pogosto je tudi sestavina v curryju. Dodamo ga lahko k solatam, juham, rižotam, omakam, zelenjavi, gobam, paradižniku, pogosto pa je dodan tudi k nekaterim sladicam, kot so medenjaki. Uporabimo ga lahko za dodajanje okusa majonezi ali kremnemu siru, z njim okrasimo meso, ribe ali zelenjavne jedi, ga uporabimo za pripravo mesnih kroglic, zelenjavnih burgerjev ter marinad za meso in ribe.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Koriander ima antiseptične, protiglivične in antioksidativne lastnosti, ki jih lahko izkoristimo pri odpravljanju težav s kožo, kot so ekcem, suha koža in glivice.

Vsebuje oleinsko, linolensko, palmitinsko, stearinsko in askorbinsko kislino (vitamin C), zato je učinkovito sredstvo za zniževanje ravni holesterola v krvi. Zmanjšuje raven slabega (LDL) holesterola in njegovo odlaganje na notranjih stenah arterij in ven, ki lahko privede do resnih srčno-žilnih obolenj, kot so ateroskleroza, srčni infarkt in možganska kap. Še pomembneje je, da koriander pomaga dvigniti raven zdravega holesterola (HDL).

Koriander je vedno bolj priljubljen kot sredstvo, ki preprečuje slabost, bruhanje in druge bolezni želodca. Sveži koriandrovi listi so odlična predjed, s pomočjo katere se črevo pripravi na obilen obrok.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Koriander vsebuje železo, ki pomaga slabokrvnim. Nizka vsebnost železa v krvi lahko povzroči zasoplost, razbijanje srca, izredno utrujenost in zmanjšanje kognitivnih funkcij.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov