Članki in enciklopedije

Krilovo olje (Euphausiacea)

Krilovo olje (Euphausiacea)

Krilovo olje (Euphausiacea)

Krilovo olje so raziskave povezale tudi z nevrološkim razvojem pri dojenčkih. Nosečnice, ki uživajo krilovo olje, naj bi tako pozitivno vplivale na nevrološki razvoj ploda. Spoznajte krilovo olje in si preberite celoten opis...

Opis

Krilovo olje

Krilovo olje se pridobiva iz:

Ime živali:

Kril

Latinsko ime živali:

Euphausiacea

Druga imena za olje:

Olje antarktičnega krila

 

Splošni opis živali in postopek pridelave:

Kril je red višjih rakov iz debla členonožcev, ki živi v oceanu. V red krilov uvrščamo kar 110 različnih vrst rakcev, ki lahko v dolžino merijo največ 15 centimetrov, običajno pa zrastejo le do centimetra ali dveh. Nahaja se na dnu prehranske verige, prehranjuje pa se s fitoplanktonom in ga tako pretvarja v obliko, ki je primerna za prehranjevanje drugih živali iz oceana.

Krilovo olje je izvleček, ki je pripravljen iz antarktičnega krila (latinsko ga poimenujemo Euphausia superba). Dve izmed najpomembnejših sestavin v krilovem olju so omega-3-maščobne kisline, podobne tistim iz ribjega olja in maščobne kisline, pridobljene iz fosfolipidov, predvsem fosfatidiholina, imenovanega tudi morski lecitin.

Pogosto se soočamo s vprašanji o tem, kakšna je sploh razlika med krilovim oljem in ribjim oljem. Oba namreč vsebujeta omega-3-maščobne kisline in nekaj prostih maščobnih kislin. Vendar pa krilovo olje poleg omenjenega vsebuje tudi bogate količine fosfolipidov, med drugim tudi holin. Prav tako vsebuje tudi astaksantin, ki mu daje značilno rdečo barvo.

 

Uporaba olja:

Krilovo olje se uporablja predvsem v zdravstvene namene. Kril je namreč naravni vir omega-3-maščobnih kislin, ki ogromno prispevajo k normalnemu delovanju srca, z njihovo pomočjo pa se lahko celo izognemo boleznim srca in ožilja. Prav tako imajo omega-3-maščobne kisline v krilovem olju večjo absorpcijsko sposobnost kot tiste, ki jih najdemo v ribjem olju.

Znano je, da krilovo olje prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega pritiska in srčnega utripa, k zmanjševanju vnetnih procesov v telesu, zagotavljanju zdravih sklepov in zmanjševanju tveganja za nastanek tromboze.

 

Recepti:

Ker gre za novejše in precej neraziskano področje, trenutno še ne obstajajo recepti, ki bi vsebovali krilovo olje. Priporočen dnevni odmerek krila je med 1000 in 2000 mg dnevno ob katerem koli času, saj ne povzroča zaspanosti ali utrujenosti. Kapsule lahko vzamemo skupaj s hrano ali brez.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Krilovo olje so raziskave povezale tudi z nevrološkim razvojem pri dojenčkih. Nosečnice, ki uživajo krilovo olje, naj bi tako pozitivno vplivale na nevrološki razvoj ploda. Možgani, osrednji živčni sistem in oči nerojenih otrok se pri svojem razvijanju močno zanašajo na prisotnost omega-3-maščobnih kislin, ki jim omogočajo normalen razvoj.

Protivnetne lastnosti krilovega olja vplivajo tudi na zmanjšanje neprijetnih fizičnih simptomov predmenstrualnega sindroma. Znanstveniki še zmeraj niso povsem prepričani, kako in zakaj imajo omega-3-maščobne kisline tako velik učinek na lajšanje PMS.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov