Kalij
Kalija naše telo ne more proizvajati samo, zato je pomembno, da priporočene dnevne potrebe po kaliju..
Ena izmed študij je pokazala, da so prehranski dodatki z vsebnostjo kroma pomagali pri prilagajanju vnosa hrane v telo odraslih žensk s prekomerno telesno težo. Spoznajte krom in si preberite celoten opis...
Opis
Prednosti uživanja in vloga v telesu:
Krom je mineral v sledeh, ki ga naše telo za normalno delovanje potrebuje v majhnih količinah. Odgovoren je za nadzorovanje krvnega sladkorja, zdravja srca, uravnavanje normalne telesne teže in zdravja možganov.
Oblika, ki jo najdemo v telesu, je trivalentni krom (Cr3+). V zadnjih nekaj letih strokovnjaki poudarjajo pomen kroma za diabetike, saj je ta mineral vključen v normalno delovanje inzulina. Inzulin je ključnega pomena za shranjevanje ogljikovih hidratov, lipidov in beljakovin v človeškem telesu.
Pomanjkanje in simptomi:
Pogosti simptomi pomanjkanja kroma vključujejo:
Slabšo kontrolo glukoze v krvi,
šibke kosti,
pomanjkanje energije, utrujenost,
spremembe na koži,
večje tveganje za povišane vrednosti holesterola in težave s srcem,
slabšo koncentracijo in spomin,
spremembe razpoloženja (pojav tesnobe),
spremembe v apetitu,
spremembe v telesni teži,
omejeno rast in razvoj.
Priporočen dnevni odmerek:
Otroci (1-3 let) potrebujejo dnevno 20-60 µg kroma.
Otroci (4-6 let) potrebujejo dnevno 20-80 µg kroma.
Otroci (7-9 let) potrebujejo dnevno 20-100 µg kroma.
Otroci (10-12 let) potrebujejo dnevno 20-100 µg kroma.
Otroci (13-14 let) potrebujejo dnevno 30-100 µg kroma.
Mladostniki (15-18 let): potrebujejo dnevno 30-100 µg kroma, neodvisno od spola.
Odrasli: potrebujejo dnevno 30-100 µg kroma, neodvisno od spola.
Stranski učinki ali predoziranje:
V prevelikih količinah lahko šestvalentni krom, ki ga sicer ne najdemo v živilih, povzroči nastanek prostih radikalov, ki so znani po tem, da povzročajo nastanek raka ali drugih resnih bolezni. Trivalentni krom, ki ga najdemo v živilih, je praktično nestrupen.
Dober vir hranil:
Odličen vir kroma so:
Brokoli,
grozdje,
krompir,
česen,
bazilika,
goveje meso,
pomaranče, tudi pomarančni sok,
zeleni fižol,
rdeče vino,
jabolka,
banane.
Ali ste vedeli?
Krom povezujemo z zmanjšanim tveganjem za nastanek debelosti, pozitivno pa lahko vpliva tudi na vnos hrane v telo. Natančen mehanizem, kako krom vpliva na lakoto in težo, še ni znan. Nekatere študije ugotavljajo, da je večji vnos kroma povezan z zmanjšanjem maščobnega tkiva (kopičenja maščobe na telesu) in boljšim nadzorom nad prehranjevanjem. Ena izmed študij je pokazala, da so prehranski dodatki z vsebnostjo kroma pomagali pri prilagajanju vnosa hrane v telo odraslih žensk s prekomerno telesno težo. Ženske so poročale o manjšem vnosu ogljikovih hidratov in posledično tudi o izgubi odvečnih kilogramov. Pri 42 ženskah, ki so v študiji prejemale placebo, ni prišlo do bistvenih sprememb v telesni teži. Študija je trajala osem tednov.