Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Olje iz lanenih semen

Olje iz lanenih semen

Laneno olje ima bogate zdravilne učinke, povezane s srčno žilnimi obolenji, zatiranju raka, preprečuje neplodnost ter še veliko več.

Lan je letna kulturna rastlina, ki zraste do višine do 150 cm.

Lan je zelo občutljiva, malo razvejana rastlina, ki ima čudovite sinje modre cvetove. Po cvetenju lan nosi kapsulo, ki vsebuje semena.

Prvotno se je lan uporabljal v Egiptu, kjer so ga obdelovali in uporabljali že pred 5000 leti. Lan je eden od najstarejših gojenih rastlin na svetu. Tkanine iz lanu, so našli v egipčanskih grobnicah. Tudi Sveto pismo omenja v Exodus 28, da je veliko judovskih duhovnikov nosilo obleke narejene iz lanu. Sklicevanje o zdravilnih učinkih lanu, je bilo znano že v zgodovini in najdeno v uradnih evidencah antične Grčije, Kitajske, v ajuverdi, arabskih spisih, o njem pa je pisal tudi Paracelsus in Mattioli.

 

Laneno olje se ne sme manjkati v nobeni domači omarici!

Zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje laneno olje? V narejeni analizi so našli podatke, da semena vsebujejo 3 do 10% nevtralnih in kislih polisaharidov, ki hidrolizirajo na 8-10% galaktoze, arabinozo, 9-12% 25-27% ksilozo, 13-29% ramnoze, fukoznih, galakturonsknih kislin, manuronske glukuroncine. Določen olje vsebuje 30-45% trigliceridov, linoleinske, oleinske, stearinske, palmitinske in lavrinske kisline, beljakovine (20-25%), sterole in cianogenime, glikozide 0,1 1,5% linamarin, lotaustralin, fosfate, stearinsko kislino, palmitinsko kislino, encime, vitamine A, B, D, E, F in ostale pozitivne sestavine.

Precej edinstvena, je vsebnost beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin, splošno znane kot omega 3 in 6, zaradi česar lahko laneno olje zagotavlja telesu energijo, ki je potrebena, da opravi vse pohode v telesu, predvsem za odpravilo škodljivih procesov.

 

Hladno stiskano laneno olje je odlična rešitev pri:

 • težavah povezanih s srčno žilnimi boleznimi,
 • uravnavanju ravni škodljivega holesterola LDL ,
 • zatiranju raka, zlasti dojk in prostate,
 • je bogat vir beljakovin in encimov, nenasičenih maščobnih kislin, kot vir energije,
 • koristen pri dietah,
 • je odlično zunanje sredstvo za vnetja in glivične bolezni kože (suha koža)
 • normalizira krvni tlak, ščiti pred boleznimi srca in ožilja,
 • neplodnosti pri moških in ženskah,
 • deluje kot antioksidant, pospešuje okrevanje ter izboljšuje stanje kroničnih bolezni ,
 • dejaven na področju hormonov normalizira neredno in bolečo menstruacijo, je primeren za težave, povezane z menopavzo,
 • hiperaktivnost in nemirnosti pri otrocih,
 • normalizira krvni sladkor,
 • izboljšuje in normalizira funkcijo črevesja, težave s praznjenjem,
 • izboljšuje delovanje možganov in odziv imunskega sistema,
 • izboljša kakovost kože, las in nohtov, ter je odličen pripomoček pri luskavici.

     

Uporaba lanenih semen in lanenega olja:
1.) Laneno olje lahko uporabljamo trikrat na dan, eno čajno žličko dolgoročno brez stranskih učinkov, vendar pa jo izmenjujemo z drugimi olji, priporoča zeliščar Michael.
2.) Navzven lahko olje vmasiramo na prizadetih območjih (ekcemi, vnetje kože, suha koža, opekline, luskavica)  trikrat na dan, dokler ne nastopi izboljšanje ali  najmanj sedem dni. Olje se lahko uporablja tudi za konice las.
3.) Za želodčne razjede, draženje požiralnika, želodčno ali črevesno sluznico, pijte laneno olje 3 x na dan tako da pustite stati 2 žlici lanenega olja v ¼ litra tople vode 1-2 uri.

4.) Laneno olje je odlično za odpravo zaprtja, uživajte laneno olje najmanj 3 krat na dan po 1 čajno žličko in zraven zaužije veliko mlačne vode.

Nedavne klinične študije kažejo velik potencial lanenih semen in olja saj vsebuje snovi, ki deluje kot sredstvo proti raku v testih na podganah. (Serraino in Thompson, 1991,1992, 1992b), neodvisno alternativno zdravljenje učinkov lanu, ki se uporablja že desetletja. So bili dobri rezultati pri zdravljenju nefritisa, boleznih ledvic (Clark et al. 1995 devet bolnikov s SLE nefritidis vključenih osem izmed njih je tudi zaključilo zdravljenje. Bolniki so prejeli 15, 30 in 45 g lanenih semen na dan, štiri tedne, čemur je sledilo pet tednov počitka.

Nadzor bolezni, krvni tlak, plazemskih lipidov, delovanje ledvic in serum imunologija, se je pri domerkih 30 g na dan izkazalo kot zelo uspešno. Prav tako pri holesterolu in viskokemu krvnemu tlaku, se je stanje izboljšalo.). Lan zmanjšuje tveganje za razvoj ateroskleroze pri bolnikih z visokim krvnim tlakom, maščobami LDL in zdravje ljudi (Cunnane et al. 1993).

 

Podobni članki

Že poznate svetlinovo olje?

Že poznate svetlinovo olje?

Svetlinovo olje je bogato z maščobnimi kislinami, ki so pomembne za ohranjanje zdravja. Preverite nj.."

Konoplja in konopljina semena 2.del

Konoplja in konopljina semena 2.del

Konopljina semena uvrščamo med tako imenovana super živila, saj vsebujejo vse kar si od semen sploh .."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani