Članki in enciklopedije

Malinovo olje (Rubus idaeus)

Malinovo olje (Rubus idaeus)

Malinovo olje (Rubus idaeus)

Oksidacija je eden izmed glavnih vzrokov za prezgodnji pojav znakov staranja. Z uporabo malinovega olja lahko zmanjšamo njen učinek. Spoznajte malinovo olje in si preberite celoten opis...

Opis

Malinovo olje

Malinovo olje se pridobiva iz:

Ime rastline:

Malinjak

Latinsko ime rastline

Rubus idaeus

Druga imena za olje:

/

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Malinjak je grm iz družine rožnic, ki ga prepoznamo po sadežih vijolično-rdečkaste barve. Plod oziroma sadež imenujemo malina. Gre za trajnico z lesenimi stebli, ki ima na svoji površini drobne bodice.

Malinovo olje se pridobiva iz semen maline. Ima močan antioksidativen učinek. Vsebuje vitamina A in E ter omega-3,6,9 maščobne kisline. Gre za hladno stisnjeno olje, ki je zaradi visoke koncentracije esencialnih maščobnih kislin edinstveno, hkrati pa ima zelo dolg rok trajanja. Ena izmed njegovih posebnosti v primerjavi z drugimi olji je tudi ta, da ima malinovo olje UV-A in UV-B zaščitne lastnosti, zaradi katerih ga lahko uporabljamo za zaščito kože med sončenjem. V procesu pridelave hladnemu stiskanju semen sledi namakanje posušenih malin v olju.

Malinovo olje prepoznamo po blagem, nemotečem vonju in po značilni bledo zlati barvi.

 

Uporaba olja:

Malinovo olje se pogosto uporablja pri pripravi krem, losjonov in serumov za nego kože. Uporabimo ga lahko kot nosilno olje pri pripravi masažnega olja, izjema pa ni niti njegova uporaba pri odstranjevanju ličil z obraza.

Kožo vlaži in izboljšuje njeno elastičnost, zmanjšuje pa nastanek gub in suhe kože. Z njegovo pomočjo lahko odpravimo razdraženo, srbečo in vneto kožo, z njim pa si lahko pomagamo tudi pri spodbujanju rasti zdravih in krepkih las.

 

Recepti:

V svoj najljubši šampon ali balzam dodajte 2-3 kapljice malinovega olja. Dodate ga lahko tudi v kreme, losjone, odstranjevalce ličil, gele za tuširanje in balzame za ustnice.

Pripravite si lahko tudi kremo za sončenje. Potrebujete:

  • ½ skodelice mandljevega ali oljčnega olja,
  • ¼ skodelice kokosovega olja,
  • ¼ skodelice čebeljega voska,
  • 2 žlički cinkovega oksida,
  • 1 čajno žličko malinovega olja,
  • 2 žlici karitejevega masla.

 

Vse sestavine, razen cinkovega oksida, združite v steklenem kozarcu. Srednje veliko ponev napolnite z nekaj centimetri vode, vanjo postavite steklen kozarec in segrevajte na zmernem ognju. Sestavine občasno premešajte, ko se popolnoma stopijo, pa jim dodajte tudi cinkov oksid. Zmes dobro premešajte in jo prestavite v posodo za shranjevanje. Shranjujte pri sobni temperaturi.

V kulinariki se malinovo olje ne uporablja.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Oksidacija je eden izmed glavnih vzrokov za prezgodnji pojav znakov staranja. Z uporabo malinovega olja lahko zmanjšamo njen učinek in tako upočasnimo nastanek znakov staranja.

Elaginska kislina, ki jo najdemo v malinovem olju, nam lahko pomaga v boju proti gubam. Kožni kolagen ohranja čvrst in trden.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov