Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

MCT olje

MCT olje

Najbolj kakovostno MCT olje je pridelano izključno iz kokosovega olja, ne vsebuje pa palmovega olja in drugih dodatkov. Spoznajte MCT olje in si preberite celoten opis...

MCT olje

MCT olje se najpogosteje pridobiva iz:

Kokosovega olja

Druga imena za olje:

 /

Splošni opis olja:

Srednje verižni trigliceridi so vrsta maščobe, ki jo najdemo v nekaterih oljih in mlečnih izdelkih. MCT olje je prehransko dopolnilo, ki vsebuje to vrsto maščob. Večino maščob v prehrani osebe sestavlja 13 do 21 atomov. Pravimo jim dolgoverižne maščobne kisline. Nasprotno pa so maščobne kisline s kratko verigo sestavljene iz 6 ali manj ogljikovih atomov. Izraz MCT se nanaša na srednje verižne trigliceride, ki imajo 6 do 12 atomov ogljika. MCT maščobe telo obdeluje na povsem drugačen način kot dolgoverižne maščobne kisline. Za razliko od drugih maščob, le-te potujejo naravnost od črevesja do jeter, kjer se uporabljajo kot vir energije ali pa se spremenijo v ketone - snovi, ki nastanejo, ko jetra razgrajujejo veliko maščobe, možgani pa jih lahko uporabijo za energijo namesto glukoze in sladkorja.

Najbolj kakovostno MCT olje je pridelano izključno iz kokosovega olja, ne vsebuje pa palmovega olja in drugih dodatkov. Je povsem nevtralnega okusa, zato je zelo uporabno v kulinariki.

 

Uporaba:

MCT olje lahko uživamo na žlico, odlično pa je tudi kot dodatek k hrani. Poda se k smutijem in šejkom, zgrešili pa ne bomo niti, če ga bomo dodali v solato in druge hladne jedi.

Uporabimo ga lahko za nego telesa, saj zahvaljujoč vsebnosti zdravih maščob vlaži kožo in neguje lase.

 

Recepti:

BulletProof kava je v svetu LCHF prehranjevanja zelo dobro poznana in je odličen nadomestek bele kave. Že nekaj let je izjemno priljubljena v Ameriki in Hollywoodu. Jutranji kavi se doda kvalitetno maščobo, prepovedan pa je dodatek sladkorja ali mleka.Takšna kava nas napolni z energijo in občutek sitosti traja traja še več ur. Primerna je za LCHF in KETO diete.

 

Najprej pripravimo kavo na nam najljubši način, nato pa vanjo dodamo 1 žličko MCT olja. Za popestritev okusa lahko dodamo še sladilo po želji, cimet v prahu ali nastrgano vanilijo. Da bi na vrhu kave nastala privlačna pena, vse sestavine zmiksamo v blenderju. Če pripravljeno kavo ohladimo in vanjo dodamo kocko ledu, dobimo ledeno kavo.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Edinstvena struktura in način metabolizma dajeta MCT olju številne prednosti, ki jih pri drugih maščobnih kislinah nismo deležni. Antibakterijske in protivirusne lastnosti MCT olja nam lahko pomagajo uravnotežiti črevesno floro in podpirajo zdravje imunskega sistema. Maščobe s srednje dolgo verigo so lažje prebavljive kot večina drugih maščob, zato nam pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže, prav tako pa tudi zmanjšujejo apetit.

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko MCT olje izboljša občutljivost za inzulin.

 

Podobni članki

Mandljevo olje (Prunus dulcis)

Mandljevo olje (Prunus dulcis)

Mandljevo olje lahko uporabimo kot sredstvo za odpravljanje temnih podočnjakov. V ta namen ga uporab.."

Makovo olje (Papaver somniferum)

Makovo olje (Papaver somniferum)

Makova semena vsebujejo veliko število ogljikovih hidratov in kalcija, zaradi česar so odličen vir e.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani