Članki in enciklopedije

Coprinus

Coprinus

Coprinus

Najbolj priljubljena vrsta, Coprinus Comatus, je znana tudi kot »Shiggy Mane« ali »odvetnikova lasulja«. Spoznajte Coprinus gobe in si preberite celoten opis.

Opis

Coprinus


Kratek opis:


Coprinus gobe so zelo pogosto rastoče divje gobe, ki rastejo poleti in jeseni. Najbolj priljubljena vrsta, Coprinus Comatus, je znana tudi kot »Shiggy Mane« ali »odvetnikova lasulja«. Je okusna jedilna goba, ki se pogosto pojavlja v velikih skupinah, medtem ko so nekateri drugi primerki manj privlačnega videza, pa vendar užitni. Laboratorijski testi so nakazovali, da imajo gobe Coprinus protitumorske in protivirusne učinke, pa tudi sposobnost modulacije aktivnosti imunskega sistema. Nekatere raziskave so ugotovile, da lahko Coprinus pomaga znižati krvni sladkor, čeprav je bil to doslej vidno samo pri diabetičnih miših.


Kako deluje?


Coprinus vsebuje aktivne snovi, ki krepijo delovanje imunskega sistema, zavirajo nastanek virusnih okužb in pomagajo zniževati krvni sladkor. So odličen vir vlaknin, beljakovin, vitaminov B, vitamina D in mineralov, zlasti bakra, železa, magnezija, fosforja, kalija in selena. Vsebnost mineralov se pogosto spreminja glede na tla, na katerih goba raste. Gobe so bogate tudi s polisaharidi. 89-90 % gobe predstavlja voda.


Indikacije za uporabo:

 

 • Težave z delovanjem imunskega sistema,
 • nenormalna raven sladkorja v krvi, sladkorna bolezen
 • doseganje splošnega zdravja in dobrega počutja

 

Priporočen dnevni odmerek:


Priporočen dnevni odmerek je odvisen od različnih dejavnikov, kot so uporabnikova starost, splošno zdravstveno stanje in drugi pogoji. Trenutno ni dovolj znanstvenih podatkov, na podlagi katerih bi lahko določili priporočen dnevni odmerek. Upoštevajte smernice na oznakah izdelka in se pred uporabo posvetujte z osebnim zdravnikom ali farmacevtom.


Stranski učinki:


Coprinus gobe so povsem varne za jemanje, če jih jemljemo v obdobju do največ enega leta. Pri tem je potrebno upoštevati priporočen dnevni odmerek izbranega izdelka. V primeru predoziranja se lahko pojavijo občutek suhih ust, žrela in nosu, srbečica in neprijeten občutek v želodcu.


Kontraindikacije:


Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo uporabi Coprinus gob. Enako velja za ljudi z motnjami v strjevanju krvi, za ljudi, ki imajo nizek krvni tlak (gobe znižujejo krvni tlak), za tiste s trombocitopenijo in za vse bolnike po operacijah. Gobe je potrebno prenehati jemati vsaj 2 tedna pred načrtovanim operativnim posegom.


Ali ste vedeli?

 

 • Goba ima posebno mesto v srcih ljubiteljev gob.
 • Na srečo je precej enostavna za identifikacijo, vendar se napake pri identifikaciji kljub temu pojavljajo. 
 • Najdemo jo na poljih in travnikih.
 • Pojavlja se v Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji in drugih zmernih podnebjih.
 • Goba vsebuje črnilo, ki se dejansko lahko uporablja tudi za pisanje.
 • Črnilo je namenjeno strateški in učinkovitejši razpršitvi spor.
 • Koprinoidne gobe razdelimo v 4 rodove.
 • Coprinus v prevodu pomeni »življenje na gnoju«. 
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.