Članki in enciklopedije

Kaj je menstrualna skodelica?

Kaj je menstrualna skodelica?

Kaj je menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica zadrži več krvi kot tampon je izdelana iz telesu prijaznih materialov. Je odlična alternativa tamponom. Spoznajte jo in si preberite celoten opis...

Opis

Menstrualna skodelica

 

Kaj je menstrualna skodelica?

Menstrualna skodelica je vrsta ženskega higienskega pripomočka za večkratno uporabo. Je majhna, prožna skodelica v obliki lijaka iz gume ali silikona, ki jo vstavimo v nožnico z namenom, da zbira menstrualno kri.

Ker lahko zadrži veliko več menstrualni krvi kot tampon in ker je izdelana iz telesu prijaznih materialov, se uporablja kot odlična alternativa tamponu in drugim higienskim pripomočkom. 


Kako izbrati primerno velikost menstrualne skodelice?

O uporabi menstrualne skodelice se lahko posvetujete s svojim ginekologom, sicer pa morate ugotoviti le, katera velikost je primerna za vas. Pri izbiri velikosti se upoštevajo starost, moč menstruacije, moč mišic medeničnega dna in število porodov.

Manjše menstrualne skodelice se običajno priporočajo ženskam, mlajšim od 30 let in tistim, ki niso imele vaginalnega poroda, medtem ko so večje velikosti primernejše za ženske, starejše od 30 let in vse tiste, ki so rodile po običajnem postopku.


Kako uporabljam menstrualno skodelico?

V kolikor ste že navajeni na vstavljanje tampona v nožnico, ne boste imeli težav pri vstavljanju menstrualne skodelice. Pomembno je, da si pred uporabo temeljito operete roke. Nato skodelico zložite (upoštevajte priložena navodila) in jo vstavite v nožnico. Če ste jo pravilno vstavili, je ne bi smeli čutiti. Ko se skodelica napolni, jo s čistimi rokami vzamemo iz nožnice, jo izpraznimo v straniščno školjko, speremo z vodo in ponovno vstavimo.


Kako skrbim za čistočo menstrualne skodelice?
Med praznjenji (tekom menstruacije) skodelico zgolj umijemo z vodo, po končani menstruaciji pa jo razkužimo tako, da jo v vreli vodi »kuhamo« vsaj 5 minut ali pa jo dobro speremo in očistimo z razkužilom.


Katere so prednosti uporabe menstrualne skodelice?

  • Njena uporaba je prijetna (skodelica ni moteča).
  • Ni nam potrebno skrbeti za zalogo higienskih vložkov ali tamponov. 
  •  Prihranimo denar, saj lahko menstrualno skodelico uporabljamo več let.
  • Okolju prijazna rešitev.
     
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o. | Zemljevid strani | Uporaba piškotkov | Nastavitve piškotkov