Članki in enciklopedije

11. teden nosečnosti

11. teden nosečnosti

11. teden nosečnosti

Plod brca in se razteza, gibanja pa izvaja tako brez napora, da je vse skupaj videti kot odlična predstava baleta. Spoznajte 11. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

11. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 11. tednu?
Plod je v tem tednu že skorajda v celoti oblikovan. Roke bo lahko kmalu odprl in jih stisnil nazaj v pesti, kosti pa se v tem času že pričnejo utrjevati.
Plod brca in se razteza, gibanja pa izvaja tako brez napora, da je vse skupaj videti kot odlična predstava baleta. Gibanje postaja vse pogostejše, saj telo raste in postaja vse bolj razvito, pa tudi funkcionalno. Še en mesec ali dva nosečnica ne bo jasno čutila premikanja ploda.


Slabost počasi preneha in večina nosečnic je v 11. tednu polna energije. Žal pa se lahko prav v tem tednu pojavi zaprtje, na katerega vplivajo hormonske spremembe, ki upočasnijo prebavo. Prav tako se lahko pojavi zgaga, za katero so odgovorni hormoni, ki sproščajo ventil med želodcem in požiralnikom. 
Nič hudega, če zaradi slabosti ne uživamo široke palete zdravih živil, saj bo slabost kmalu minila. Prav tako ni potrebno skrbeti, če še niste pridobili veliko dodatnih kilogramov, saj bo za vse to čas v naslednjih tednih. Apetit se bo v prihajajočih tednih povečal.


Hrana in pijača med nosečnostjo
Zagotovo ste že slišali, katerim živilom in pijačam se je med nosečnostjo bolje izogniti. Čeprav drži, da nekatera živila predstavljajo tveganje za otroka, je večina živil povsem varnih za uživanje. 


Izogibati se je potrebno tistim živilom, ki bi lahko privedla do okužb z bakterijami ali zajedavci, saj lahko le-ti povzročijo škodo tako nosečnici, kot tudi plodu. Ta živila vključujejo surovo meso, vključno s perutnino in ribami, surova jajca in vsa živila, ki vsebujejo surova jajca (piškoti, omake). Izogibati se je potrebno tudi nepasteriziranemu mehkemu siru. Nosečnica naj ne uživa mesa in namazov, ki so bili pred uporabo zamrznjeni, razen če so bili po zamrzovanju toplotno obdelani. Hladne solate z jajci, ki so po pripravi stale 2 uri ali več, so prav tako nevarne za uživanje. 


Nekatere vrste morskih sadežev vsebujejo ogromno živega srebra, ki lahko škoduje plodovim možganom v razvoju. Da bi zmanjšali izpostavljenost živemu srebru, ne uživajte mečarice, morskega psa, skuše in morske plošče. Uživa se lahko tuna v manjših količinah, približno 1× tedensko.


Živila iz morja so sicer zelo dobrodošla na jedilniku nosečnice, ker vsebujejo ogromno beljakovin in so hkrati primarni vir omega-3 maščobnih kislin, ki koristijo plodovemu vidu in možganom. Izbrati je potrebno ribe z najnižjo vsebnostjo onesnaževal, kot je živo srebro. Odlična izbira so losos in kozice, posežemo pa lahko tudi po rečnih postrvih.


Alkohol je pijača, na katero med nosečnostjo ni dobro pomisliti. Alkohol namreč zelo hitro odpotuje preko krvnega odtoka nosečnice do ploda in celo ena pijača na dan lahko poveča tveganje za težave pri porodu ali kasneje. Nepasteriziranim sokovom in mlekom se je prav tako potrebno izogibati. Ti napitki bi lahko vsebovali E. coli in druge bakterije, ki bi škodovale tako nosečnici, kot tudi otroku.


Kofein je po navodilih nekaterih strokovnjakov velik NE med nosečnostjo, v resnici pa je v zmernih količinah uživanje kave dovoljeno. Zmerne količine pomenijo manj kot 300 mg kofeina dnevno. Čeprav kofein prehaja skozi posteljico, v majhnih odmerkih plodu ne bo škodoval. 


Pazimo na zaščito pred zastrupitvijo s hrano:

  • Vso meso in ribe temeljito toplotno obdelamo.
  • Uporabimo termometer za preverjanje notranje temperature mesa.
  • Ostankov hrane ne puščamo stati več kot 2 uri.
  • Pred segrevanjem ostanke hrane dobro pogrejemo.
  • Neočiščeno meso je potrebno hraniti proč od ostalih živil.
  • Za umivanje rok pred pripravo hrane uporabimo toplo vodo in milo.
  • Pokvarjeno hrano vedno pravočasno zavržemo.

 

Če potrebujete nekoga, s katerim bi se radi pogovorili o nosečnosti, poiščite pomoč pri svoji materi. Ta vam bo lahko zaupala dobre in slabe plati nosečnosti, skupaj pa bosta lahko obujali čudovite spomine. 

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.