Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

18. teden nosečnosti

18. teden nosečnosti

V 18. tednu nosečnosti je plod polno zaposlen s premikanjem rok in nog. Gre za gibanja, ki bodo v prihodnjih tednih postala še močnejša in bolj izrazita. Spoznajte 18. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

18. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 18. tednu nosečnosti?
V 18. tednu nosečnosti je plod polno zaposlen s premikanjem rok in nog. Gre za gibanja, ki bodo v prihodnjih tednih postala še močnejša in bolj izrazita. Skozi tanko kožo ploda so vidne krvne žile, ušesa pa so zdaj že v pokončnem položaju, čeprav še vedno malce izstopajo od preostalih delov telesa. Okrog živcev se prične tvoriti zaščitna plast, imenovana mielin, njegovo tvorjenje pa se bo nadaljevalo vse tja do enega leta po rojstvu. Če je plod deklica, se v tem tednu pri njej oblikujejo maternica in jajcevodne cevi. Pri fantu so v tem tednu genitalije že  opazne, vendar jih lahko med ultrazvočnim pregledom skrije pred našimi radovednimi pogledi.


Kako se spremeni življenje ženske?
Ste neprestano lačni? Povečanje apetita in močna želja po uživanju točno določenih živil sta zelo pogosti težavi v 18. tednu nosečnosti. Izbirajte prigrizke, ki so zdravi in prijazni do ploda, namesto tistih s praznimi kalorijami. Čips, kokakolo in druge prigrizke nadomestite s sadnimi prigrizki ali oreščki. Ker se je obseg trebuha zdaj že precej povečal, naj bodo oblačila udobna in prijetna za nošnjo.


Kardiovaskularni sistem ženske se dramatično spreminja, v drugem trimesečju pa bo krvni tlak verjetno nižji, kot je običajno. Iz sedečega ali ležečega položaja ne vstanite prehitro, sicer tvegate močno vrtoglavico in možnost padca.


Med ležanjem nikar ne ležite na hrbtu, saj bo maternica pritiskala ob veno in zmanjšala pretok krvi v srce. Poskušajte ležati vedno na eni strani. Pod telo si lahko podložite vzglavnike, še posebej pod noge, ki naj bodo med ležanjem rahlo dvignjene.


Če še niste imeli ultrazvoka v drugem trimesečju, je sedaj pravi čas zanj. Specialist bo preveril, kako plod raste, preveri lahko, ali so prisotne kakršne koli napake, ogleda si placento in popkovino, preveri, koliko plodov nosi nosečnica in dali je datum poroda točno določen. Tudi sami lahko med ultrazvočnim pregledom opazujete, kaj počne plod. Pregleda se lahko udeleži tudi partner, poprosite pa lahko tudi za kakšno sliko za v album!


Je potrebno v 18. tednu zmanjšati telesno aktivnost?
Če ste zdravi in nosečnost poteka normalno, potem ni nobene potrebe po zmanjšanju telesne aktivnosti. Telesna vadba naj ostane zmerna, ne pretirana in predolga, izogibati se je potrebno nenadnim gibom, nenadnim spremembam položaja in ležanju na hrbtu.


Če ste do drugega trimesečja nosečnosti prišli v bolj sedečem položaju, je morda sedaj pravi čas, da razmislite o vadbi. Ta naj bo kratkotrajna – 15 minut nekajkrat tedensko, postopoma pa preidemo na daljšo dnevno rutino. Najboljši začetek predstavlja malce hitrejša hoja, poslužimo se lahko plavanja ali joge. Z jogo lahko okrepimo dušo in telo ter precej olajšamo bolečine na povsem naraven način.


Izvajamo lahko Keglove vaje – vaje, ki krepijo mišice medeničnega dna. Tako podpirajo sečnico, mehur, maternico, vagino in danko. Keglove vaje pomagajo preprečiti uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu. Zaradi Keglovih vaj se zmanjša tveganje za nastanek hemoroidov, ki so pri nosečnicah zelo pogost pojav.


Za katero koli vadbo se boste odločili, se držite načela manj je več in pred izvajanjem aktivnosti za nasvete poprosite strokovnjaka, ki vam bo zagotovo znal svetovati. 

 

Podobni članki

19. teden nosečnosti

19. teden nosečnosti

V 19. tednu senzorični razvoj ploda eksplodira! V možganih se oblikujejo specifična področja za vonj.."

17. teden nosečnosti

17. teden nosečnosti

Se počutite malce neuravnoteženo? Ko raste trebuh, se težišče telesa spremeni, zato se nosečnica na .."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani