Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

19. teden nosečnosti

19. teden nosečnosti

V 19. tednu senzorični razvoj ploda eksplodira! V možganih se oblikujejo specifična področja za vonj, okus, sluh, vid in dotik. Spoznajte 19. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

 

19. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 19. tednu?
V 19. tednu senzorični razvoj ploda eksplodira! V možganih se oblikujejo specifična področja za vonj, okus, sluh, vid in dotik. Nekatere raziskave kažejo, da od tega tedna naprej otrok lahko prisluhne glasovom, ki prihajajo od zunaj. Nosečnica naj ne govori preglasno, priporočljivo pa je glasno prebiranje knjig in nežno petje. Prav tako je v 19. tednu plod tudi zrasel. Roke in noge so sorazmerne s preostalim delom telesa.


Ledvice še vedno pridelujejo urin, lasje na lasišču pa pospešeno rastejo. Na koži se oblikuje voskasta zaščita, imenovana vernix caseosa, ki preprečuje, da bi koža vpila amnitično tekočino.


Kako se spremeni življenje ženske?
Se vam zdi, da ste precej obilnejši? V naslednjih tednih bo vaš trebuh rasel še hitreje! Kot posledica se lahko pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha ali na obeh straneh trebuha. Bolečina je občasna in le kratkotrajna, pojavi pa se predvsem takrat, kadar spremenimo položaj telesa in na koncu aktivnega dne. Ligamenti, ki podpirajo maternico, se raztezajo, da bi se prilagodili naraščajoči se teži, zato prihaja do bolečine. Če se bolečina nadaljuje v daljšem obdobju in postane nevzdržna, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, sicer pa gre za povsem normalen pojav. 


Morda boste opazili tudi spremembe na koži. So vaše dlani postale rdečkasto obarvane? Tudi v tem primeru so skrbi popolnoma odveč, saj so rdeče dlani posledica večjih količin estrogena v telesu. Pojavi se lahko začasno povečanje pigmenta na določenih predelih telesa, ki bodo zato videti temnejši. Madeži se pogosto pojavijo na zgornji ustnici, na licih in čelu. Prsne bradavice postanejo temnejše, potemnijo lahko tudi brazgotine in predel okrog zunanjega spolovila. Lise običajno zginejo kmalu po porodu, a se je v tem obdobju potrebno zaščiti pred sončnimi žarki. Uporabljajte klobuk in zaščito pred soncem, kadar ste na prostem. 


Kako izbrati pravo ime za otroka?
Za mnoge pare je izbiranje otrokovega imena zelo zabavno opravilo, spet za druge pa proces pogajanja. Kakorkoli, gre za zelo pomembno odločitev, saj ime traja vse življenje, razen če se otrok v odrasli dobi odloči za preimenovanje. Pri izbiranju ime vedno izgovorimo na glas. Je ime melodično, se poda k priimku? Si želimo edinstvenega, neobičajnega imena, za katerega še nihče ni slišal? Mnogi se odločijo izbrati ime po starših ali starih starših, kar je tradicija v številnih državah po vsem svetu. V tem primeru je potrebno pregledati družinsko drevo. Bo imel otrok dve imeni? Kakšen je pomen izbranega imena? Kakšni bi lahko bili vzdevki, izpeljani iz imena? Nekateri otroci znajo biti precej kruti, zato lahko še tako običajno ime dobi grozen vzdevek. Vsekakor si je za izbiro imena potrebno vzeti dovolj časa.


Razmislimo o otroškem varstvu
Se vam zdi prezgodaj? Verjemite – pri izbiri primernega varstva za otroka nismo nikoli prezgodnji. Premisliti je potrebno o tem, kako nameravamo uravnotežiti čas med delom in družino in v primeru potrebe poiskati tudi otroško varstvo. Poiščemo lahko varuško ali skrb za otroka, kadar ta ne more z nami, zaupamo najbližjim. 

 

Podobni članki

20. teden nosečnosti

20. teden nosečnosti

Iskrene čestitke! Za vami je namreč prva polovica nosečnosti. Vrh maternice je zdaj pod popkom, najv.."

18. teden nosečnosti

18. teden nosečnosti

V 18. tednu nosečnosti je plod polno zaposlen s premikanjem rok in nog. Gre za gibanja, ki bodo v pr.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani