Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

2. teden nosečnosti

2. teden nosečnosti

Veliko stvari se mora zgoditi, da pride do zanositve. Čas na tem mestu pomeni prav vse, zato si moramo vzeti dovolj časa in ne smemo hiteti. Spoznajte 2. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

2. teden nosečnosti

Kaj se dogaja v telesu?
V prejšnjem tednu nosečnosti je prišlo do povečanega izločanja estrogena in progesterona, ki se po krvnem obtoku prenašata do materničnega vratu. Tam se tkivo obogati s krvjo in omogoča razvoj potencialnega oplojenega jajčeca. Istočasno v jajčnikih dozorijo jajčeca v majhnih vrečicah, ki jim pravimo folikli. 
Na začetku tedna se lahko pojavi ovulacija. Ko se to zgodi, jajčece plane iz svojega folikla in prehaja iz jajčnika v jajcevodno cev (dan ovulacije se razlikuje od posameznice do posameznice, pri ženskah z 21-dnevnim ciklusom se lahko pojavi med 9 in 21 dnevom).


V naslednjih 24 urah bo jajce oplojeno, če bo vsaj eno od skoraj 250 milijonov semenčic v ejakulaciji uspelo odplavati skozi vagino, maternični vrat in maternico do jajcevodne cevi, kjer bo prodrlo v jajčece. Le okrog 400 semenčic preživi naporno 10-urno potovanje do jajčeca, le enemu pa se uspe prebiti skozi njegovo membrano. 


V naslednjih 10 do 30 urah se jedrce semenčice združuje z jajčnimi celicami in tako nastane genetski material. Če spermij nosi Y kromosom, bo otrok fant, če nosi kromosom X, pa bo otrok dekle.


Med tremi do štirimi dnevi potovanja iz jajcevodne cevi v maternico se bo oplojeno jajčece, ki se sedaj imenuje zigota, razdelilo na 16 enakih celic. Ko zigota vstopi v maternico, se imenuje morula. Dan al dva kasneje se pričneta neverjetna rast in preobrazba.


Do takrat je otrok, ki se razvija, majhna žoga celic, ki jih strokovnjaki poimenujejo blastociti. »Žoga« ima notranjo celično maso, ki se bo spremenila v zarodek in votlino, napolnjeno s tekočino, ki bo postala amniotska vrečka. Zunanja celična masa postane posteljica, organ, preko katerega se plod oskrbuje s kisikom in hranili, preko posteljice pa se od ploda odvajajo tudi odpadni proizvodi.
Vsak plod se v maternici razvija malce drugače. 


Kako se v tem obdobju spremeni življenje ženske?
Veliko stvari se mora zgoditi, da pride do zanositve. Čas na tem mestu pomeni prav vse, zato si moramo vzeti dovolj časa, ne smemo hiteti in biti pod stresom. Če želite povečati možnost za zanositev, imejte spolne odnose 2 dni pred nastopom ovulacije in na dan, ko nastopi ovulacija. Partnerja naj skupaj preživita veliko časa.


Preverite, kako prepoznati ovulacijo in poizvedite, koliko časa je potrebnega za zanositev. Pri večini parov je potrebnih več kot samo nekaj poskusov, preden je otrok na poti.


Smiselno se je posvetovati z osebnim zdravnikom in ginekologom, ki naj preverita, ali je vaše telo dovolj zdravo in pripravljeno na nosečnost. Vnaprej je mogoče preveriti, ali sta partnerja nosilca dednih bolezni. Če jemljete katero koli zdravilo na recept ali brez recepta, preverite, ali je še potrebno nadaljevati z jemanjem zdravila.


Večina dojenčkov se rodi približno 38 tednov po oploditvi jajčeca, a ker je pogosto težko točno določiti, kdaj se je to zgodilo, bo zdravstveni delavec izračunal datum rojstva tako, da bo upošteval standardno pravilo. Uporabi se lahko Naegelejeva formula in sicer pri ženskah, ki imajo reden 28-dnevni ciklus in poznajo datum prvega dne zadnje menstruacije. 


Razbijanje mitov:
Ali ima določen položaj med spolnim odnosom večji vpliv na možnost zanositve?
Ne obstajajo dokazi, da bi kateri koli izmed položajev prinašal več možnosti za zanositev. Sicer je kot takšen položaj dolga leta veljal klasični misijonarski položaj, saj naj bi bila sperma pri tem položaju dostavljena precej bližje materničnemu vratu, kot pri drugih položajih. Študije te trditve niso potrdile.


Ali orgazem vpliva na zanositev?
Nekateri posamezniki verjamejo in trdijo, da obstaja povečana možnost zanositve, kadar oba partnerja doživita orgazem, vendar za to ne obstajajo nobeni utemeljeni dokazi.
Ženski orgazem nima ključnega pomena pri spočetju otroka, čeprav pa je možno, da uteralni krči, ki nastanejo med orgazmom, poganjajo spermo proti jajcevodnim cevkam.


Ostati v ležečem položaju še 15 minut po spolnem odnosu?
Semenčice naj bi ostale v nožnici dalj časa, če bi ženska po spolnem odnosu ostala v ležečem položaju še vsaj 15 minut. O tej trditvi žal ne obstajajo utemeljeni dokazi, saj je v vsaki ejakulaciji na milijone semenčic in jih veliko ostane v nožnici tudi, če takoj po spolnem odnosu vstanemo. 
Ne pozabite pričeti jemati prehranska dopolnila z vsebnostjo folne kisline. Dnevni odmerek naj vsebuje vsaj 400 mikrogramov folne kisline, da se zmanjša tveganje za nastanek prirojenih okvar ploda. Ne pozabite vzeti svojega dnevnega odmerka, zato posodico postavite na vidno mesto. 

 

Podobni članki

4. teden nosečnosti

4. teden nosečnosti

Ker nekateri testi nosečnosti niso dovolj močni, da bi odkrili nosečnost v 4. tednu, v primeru negat.."

3. teden nosečnosti

3. teden nosečnosti

Spermij se je prebil skozi trdno membrano jajčeca in ga oplodil. Nekaj dni kasneje je oplojeno jajče.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani