Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

23. teden nosečnosti

23. teden nosečnosti

Krvne žile v pljučih se razvijajo, da pripravijo pljuča na samostojno dihanje, zvoki iz zunanjega sveta pa so sedaj plodu že zelo dobro slišni. Spoznajte 23. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

23. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 23. tednu?
Plod je do 23. tedna odlično razvil občutek za gibanje, zato čuti, ko se premikamo ali plešemo. Prav tako je plod zrasel in pridobil na teži.


Krvne žile v pljučih se razvijajo, da pripravijo pljuča na samostojno dihanje, zvoki iz zunanjega sveta pa so sedaj plodu že zelo dobro slišni. Navajanje na različne zvoke je zelo pomembno. Če bo plod že v maternici spoznal zvok lajanja psa in zvok sesalca, ga kasneje, ko se bo rodil, ta dva zvoka ne bosta motila in prestrašila.


Kako se spremeni življenje ženske?
v 23. tednu nosečnice opazijo, da so se njihovi gležnji in stopala nenadoma povečali. To je še posebej opazno ob koncu dneva ali v vročih poletnih dneh. Slabša cirkulacija in spremembe v krvi lahko povzročijo zastajanje vode v telesu, zato pride do otekline oziroma edema, ta pa se najpogosteje pojavi na spodnjih okončinah. Telo se bo po porodu znebilo odvečne tekočine, zlasti preko pospešenega znojenja. Pomembno je, da med sedenjem ali ležanjem noge dvignemo nad nivo srca in tako zmanjšamo otekanje. Izogibamo se sedenju ali stoji dalj časa oziroma se med tem poskušamo razgibati. Zelo pomembna je redna telesna aktivnost, s katero spodbudimo pretok krvi ter nošnja primernih nogavic. Ne pozabimo na dovolj velike in udobne čevlje. Nosečnica naj pije veliko vode, da ostane hidrirana, kar dejansko pomaga preprečiti zastoj tekočine v telesu. Pojav edema na spodnjih okončinah je do neke mere povsem normalen, čezmerno otekanje pa je lahko znak nevarnega stanja, ki mu pravimo preeklampsija. 


O shranjevanju matičnih celic…
Če se odločimo za shranjevanje matičnih celic, se kri iz popkovine in posteljice po porodu zbere, zamrzne in shrani za prihodnjo medicinsko uporabo. Ta kri je izjemno cenjena, saj gre za zelo bogat vir matičnih celic, gradnikov krvi in imunskega sistema. Matične celice imajo sposobnost, da se razvijejo v druge vrste celic, zato lahko pomagajo popraviti tkiva, organe in krvne žile, uporabijo pa se lahko za zdravljenje številnih bolezni. Danes je kri z matičnimi celicami uporabljena pri zdravljenju več kot 70 znanih bolezni. Postopek zbiranja krvi je povsem neboleč tako za mater, kot tudi za otroka. O enostavnem in rutinskem procesu se je najbolje pogovoriti z zdravnikom, ki nam bo predstavil obstoječe možnosti. Določene banke, ki ponujajo to možnost, omogočajo shranjevanje v obdobju 20 let. Odvzame se lahko popkovnična kri, tkivo popkovnice in kombinacija obojega, cene pa se gibljejo med 1900 in 2300 €. Predhodno se je smiselno pozanimati tudi o plačilnih pogojih (možnost plačila na obroke).

 

Podobni članki

24. teden nosečnosti

24. teden nosečnosti

V zadnjih nekaj tednih se je vrh maternice dvignil nad popek. Maternica je zdaj velika kot nogometna.."

22. teden nosečnosti

22. teden nosečnosti

V notranjosti plodovega trebuha se razvija trebušna slinavka, bistvena za proizvodnjo nekaterih pome.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani