Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

28. teden nosečnosti

28. teden nosečnosti

Plodovi možgani pravkar razvijajo na milijarde nevronov – živčnih celic, pospešeno pa je tudi nastajanje telesne maščobe. Spoznajte 28. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

28. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 28. tednu?
Plod pogosto utripa z očmi, zaradi hitrega razvoja vida pa lahko zaznava svetlobo, ki prodira skozi maternico. Njegovi možgani pravkar razvijajo na milijarde nevronov – živčnih celic, pospešeno pa je tudi nastajanje telesne maščobe. Plod se pripravlja na življenje v zunanjem, neznanem svetu.


Kako se spremeni življenje ženske?
V tem tednu se prične tretje trimesečje nosečnosti! Na tej točki boste obiskali svojega zdravnika oziroma babico vsaka dva tedna, pri 36. tednih pa preidemo na tedenske obiske. Rh negativne nosečnice prejmejo injekcijo imunoglobulina Rh, da bi preprečili, da telo nosečnice razvije protitelesa proti lastnemu plodu. Če je plod Rh pozitiven, boste po porodu prejeli še en odmerek imunoglobulina.


V tem obdobju večina nosečnic občuti neprijetnost v nogah in neustavljivo potrebo po premikanju nog med spanjem. Govorimo o sindromu nemirnih nog, ki je zelo pogost pojav v nosečnosti. Razlog za nastanek sindroma nemirnih nog še ni znan. Pomagamo si lahko tako, da vstanemo in se pretegnemo ali pa pogosto masiramo stopala. Zmanjšan vnos kofeina v telo lahko prepreči nastanek sindroma nemirnih nog.


Kaj je preeklampsija?
Preeklampsija je resno stanje, ki prizadene približno 5% nosečnic. Diagnoza se postavi nosečnici, ki ima po 20. tednu nosečnosti visok krvni tlak in vsaj še enega izmed simptomov – prisotnost beljakovin v urinu ali nenormalno delovanje jeter oziroma ledvic.


Huda oblika preeklampsije lahko vpliva na številne organe in povzroči resne ali celo življenjsko ogrožajoče situacije. Pojavi se nenadoma, zato je zelo pomembno, da poznamo njene simptome:

 • Otekanje obraza, rok in stopal ali gležnjev,
 • hitro povečanje telesne teže,
 • močan glavobol,
 • spremembe v vidu (zamegljen ali dvojni vid, občutljivost na svetlobo),
 • intenzivna bolečina ali občutljivost v zgornjem delu trebuha,
 • slabost in bruhanje.

 

Zgodnji simptomi preeklampsije so videti kot običajne težave v nosečnosti, zato so mnogokrat spregledani. Če se je preeklampsija pojavila pri prvi nosečnosti, obstaja veliko tveganje, da se bo pojavila tudi pri vseh naslednjih nosečnostih.


Dejavniki tveganja za nastanek preeklampsije so:

 • Kronična hipertenzija (povišan krvni tlak),
 • motnje strjevanja krvi, sladkorna bolezen, ledvične bolezni in avtoimunske bolezni, kot je lupus,
 • družinska zgodovina preeklampsije,
 • debelost (indeks telesne mase 30 ali več),
 • dvojčki,
 • starost nad 40 let.

 

Strokovnjaki še niso odkrili, ali obstaja način za preprečevanje nastanka preeklampsije, koristno pa naj bi bilo jemanje majhnih odmerkov Aspirina. Med nosečnostjo nikoli ne smemo jemati zdravil, razen, če nam tako svetuje zdravnik.


Potrebna je dobra prenatalna oskrba in redni obiski na sestankih v posvetovalnici. Nadzor nad krvnim tlakom je ključnega pomena pri pravočasnem odkrivanju morebitnih zdravstvenih težav, prav tako je pomembno testiranje urina na prisotnost beljakovin. 


Ste že izbrali pediatra za svojega otroka?

Pripravite si seznam pediatrov in se pozanimajte pri sorodnikih, h katerim pediatrom zahajajo ter kakšne izkušnje imajo z njimi. Če je mogoče, se lahko s pediatrom predhodno tudi pogovorite in se tako odločite, ali se vam zdi primeren. Otrokovega pediatra moramo spoštovati, saj bomo v naslednjih nekaj letih velikokrat v stiku z njim. 

 

Podobni članki

29. teden nosečnosti

29. teden nosečnosti

Plodove mišice in pljuča se še vedno razvijajo, glava pa postaja vse večja, da bi lahko ustvarila pr.."

27. teden nosečnosti

27. teden nosečnosti

Pljuča so še vedno nezrela, vendar pa bi z medicinsko pomočjo že delovala (v primeru, da bi se otrok.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani