Članki in enciklopedije

3. teden nosečnosti

3. teden nosečnosti

3. teden nosečnosti

Spermij se je prebil skozi trdno membrano jajčeca in ga oplodil. Nekaj dni kasneje je oplojeno jajčece prispelo v maternico in tako se prične razvijati plod. Spoznajte 3. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

3. teden nosečnosti


Ko plod raste in se razvija…
Spermij se je prebil skozi trdno membrano jajčeca in ga oplodil. Nekaj dni kasneje je oplojeno jajčece prispelo v maternico in tako se prične razvijati plod.
Nekdo, ki se bo kmalu pridružil vaši družini, je sedaj le majhna kroglica, imenovana blastocist, sestavljena iz več sto celic, ki se med seboj razmnožujejo. Tisti del, ki se bo kmalu razvil v posteljico, je pričel proizvajati hormon hCG (humani horionski gonadotropin), ki jajčnikom sporoča, naj prenehajo sproščati jajčeca ter da je čas, da se sproži povečana proizvodnja estrogena in progesterona. Oba hormona spodbujata rast posteljice.


Medtem se amniotska tekočina prične nabirati okrog skupka celic v votlini, ki bo postala amniotska vrečka. Ta tekočina bo ublažila tresljaje, ki prihajajo od zunaj in tako zaščitila plod, ki se razvija.


Majhen blastocist sedaj že sprejema kisik in hranila ter odvaja odpadne snovi skozi sistem za cirkulacijo, sestavljen iz mikroskopskih tunelov, ki plod povezujejo z žilami v maternični steni. Posteljica te naloge še ni pripravljena prevzeti vsaj do naslednjega tedna.


Kako se v tem obdobju spreminja življenje ženske?
Okrog konca tega tedna lahko ženska opazi pozitiven rezultat na testu nosečnosti. Če je rezultat negativen, ne predpostavljajte, da niste noseči. Raje počakajte nekaj dni in ponovno uporabite test za domačo uporabo. Če po tednu ali dveh še vedno ne opazite pozitivnega rezultata, se dogovorite za obisk pri ginekologu.


Pojavijo se prvi simptomi nosečnosti…
Nekatere ženske nosečnost preprosto začutijo še preden postane test pozitiven. Najzgodnejši simptomi nosečnosti vključujejo:

  • Občutljive prsi  - Ženske zelo zgodaj opazijo oziroma občutijo spremembo na svojih prsih. Te postanejo nežnejše in izjemno občutljive na dotik.
  • Občutek utrujenosti – Občutek utrujenosti in nenehne izčrpanosti pripisujemo povečanju ravni progesterona v krvi. Telo se sedaj pripravlja na razvoj ploda, zato lahko nosečnica občuti močno utrujenost kljub temu, da tisti dan ni bila zelo fizično in psihično aktivna.
  • Pogostejša potreba po uriniranju – Kmalu po zanositvi se ženske srečujejo s povečano potrebo po uriniranju, kar je povsem normalen pojav. 
  • Izboljšan občutek vonjanja – nosečnice so v tem obdobju precej občutljive na najrazličnejše vonjave. Bolj izostren vonj se pojavi kot posledica povečane proizvodnje estrogena v telesu.
  • Spremembe pri načinu prehranjevanja – Apetit niha, običajno je povišan, pojavi se močno hrepenenje po hrani, še posebej tisti, ki je prej nismo marali. Živila, ki smo jih redno uživali, se nam zdaj zdijo odvratna. Ogromno nosečnic prisega na kisla živila, zato nosečnost zelo pogosto povezujemo s povečano željo po uživanju kislih kumar.
  • Telesna temperatura ostane povišana – Če temperatura ostane rahlo povišana 18 dni po zanositvi, je lahko to precej dober znak, da je prišlo do zanositve.
  • Pojavijo se lahko manjše krvavitve – Nekatere ženske v tem obdobju na svojem spodnjem perilu opazijo majhne, rdečkasto ali rahlo rožnato obarvane madeže. Če skupaj z njimi ne nastopi bolečina, potrem ni nobenega razloga za preplah. Če je posledica krvavitve poškodba oziroma padec, nemudoma obiščite zdravnika.

Test nosečnosti naj bo vedno pri roki
Testi za nosečnost, namenjeni domači uporabi, so izredno zanesljivi. Nosečnost lahko zaznajo v zelo kratkem času po zanositvi. Za večjo zanesljivost opravite test nosečnosti zjutraj, saj je takrat urin najbolj koncentriran. 
 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.