Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

34. teden nosečnosti

34. teden nosečnosti

Če vas je skrbel prezgodnji porod, ste lahko zdaj brez skrbi. Dojenčki, rojeni med 34. in 37. tednom nosečnosti, običajno nimajo večjih zdravstvenih težav. Spoznajte 34. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

34. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 34. tednu nosečnosti?
Maščobne plasti, ki bodo pomagale regulirati telesno temperaturo otroka, ko se bo rodil, se zdaj dokončno oblikujejo. Koža je bolj gladka kot kdaj koli prej. Centralni živčni sistem ploda počasi dozoreva, prav tako tudi pljuča, ki še niso dokončno razvita. Če vas je skrbel prezgodnji porod, ste lahko zdaj brez skrbi. Dojenčki, rojeni med 34. in 37. tednom nosečnosti, običajno nimajo večjih zdravstvenih težav. 


Kako se spremeni življenje ženske?
Občutek utrujenosti se vrača in vztraja, čeprav morda ni tako intenziven, kot je bil v prvem trimesečju. Utrujenost je povsem razumljiva, glede na fizični napor in nemirne noči, v katerih poskušamo najti pravi položaj za spanje.


Zdaj je čas za varčevanje z energijo, ki jo potrebujemo tekom dneva. Če dalj časa sedimo ali ležimo, nikar ne vstanemo prehitro, saj tvegamo vrtoglavico, padec in poškodbo. 


Vse, kar moramo vedeti o carskem rezu
V nekaterih primerih je poseg, imenovan carski rez, načrtovan vnaprej, spet v drugih primerih pa gre za urgentno – nujno odločitev. Nenačrtovani carski rez se izvede pri prenehanju odpiranja materničnega vratu, pri prenehanju prehajanja ploda skozi porodni kanal in v primeru zaskrbljujočega srčnega utripa ploda. Carski rez se priporoči:

  • Nosečnicam, ki so že rodile s carskim rezom,
  • nosečnicam, ki so prestale invazivne posege na maternici,
  • nosečnicam, ki nosijo več kot le enega otroka,
  • nosečnicam, katerih plod je nenavadno velik,
  • v primeru, da je plod v napačnem položaju,
  • če je prisotna placenta previa,
  • če ima otrok znano bolezen, ki bi povečala tveganje za zaplete pri vaginalnem porodu,
  • če je mati HIV pozitivna.

 

Med carskim rezom smo budni, omrtvičen je spodnji del telesa, pogled na dogajanje pa nam prikriva zavesa. Partner je v večini primerov lahko prisoten pri carskem rezu. Medtem, ko vas po porodu šivajo, že lahko poljubite svojega otroka, ki ga dajo v roke partnerju in nato materi na prsni koš. Zapiranje maternice in trebuha ponavadi traja približno 30 minut. 


Ukrepanje v nujnih primerih
Vsaka nosečnica bi morala obnoviti svoje znanje iz prve pomoči. Otrokom se nesreče pogosto dogajajo in ni potrebno veliko, da pride do smrti. Če znamo ukrepati v primeru zadušitve, lahko otroku rešimo življenje. 
 

Podobni članki

35. teden nosečnosti

35. teden nosečnosti

Večina plodovega osnovnega fizičnega razvoja je zdaj končana. V naslednjih nekaj tednih bo pridobil .."

33. teden nosečnosti

33. teden nosečnosti

Ta teden plod tehta malce več kot 1,8 kilograma in je velikosti ananasa. Sedaj je zelo podoben novor.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani