Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

35. teden nosečnosti

35. teden nosečnosti

Večina plodovega osnovnega fizičnega razvoja je zdaj končana. V naslednjih nekaj tednih bo pridobil na telesni teži. Spoznajte 35. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

35. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 35. tednu?
Plod v 35. tednu nima več prav veliko prostora za manevriranje. Ker je v maternici zelo prijetno, ga to pravzaprav niti ne moti. Kljub temu pa mora ostati število njegovih gibov enako pogosto, kot je bilo v prejšnjih tednih. Njegove ledvice so zdaj že popolnoma razvite, jetra pa že lahko obdelujejo nekatere odpadne proizvode. Večina njegovega osnovnega fizičnega razvoja je zdaj končana. V naslednjih nekaj tednih bo pridobil na telesni teži.


Kako se spremeni življenje ženske?
Maternica je zdaj precej višje, njen vrh pa sega tik pod rebra. Če bi lahko pokukali v njeno notranjost, bi opazili, da je v njej zelo malo amniotske tekočine, saj večino prostora zavzame plod. Ker maternica pritiska na druge notranje organe, ima nosečnica pogostejšo potrebo po uriniranju, srečuje pa se z zgago in drugimi gastrointestinalnimi težavami.


Od 35. tedna naprej bomo vsak teden obiskali zdravnika oziroma babico. V tem času se vzame bris vaginalne in rektalne kulture, da se preveri prisotnost skupine bakterij, imenovane Streptokoki B. Streptokok je pri odraslih osebah običajno neškodljiv, žal pa se lahko med porodom prenese na otroka in kasneje povzroči resne zaplete, vključno s pljučnico, meningitisom in okužbo krvi. Kar 10 – 30% vseh nosečnic je okuženih, a tega niti ne vedo. 


Zdaj je skrajni čas, da se odločimo, prisotnost koga si želimo med porodom. Katere tehnike obvladovanja bolečine so tiste, s katerimi si bomo med porodom pomagali? 


Pripravimo se na pot v porodnišnico
Da se izognemo kasnejšim nevšečnostim, vnaprej preverimo, katere poti so najboljše in najbližje. Razmislimo, kje bomo lahko parkirali. Ob sprejemu preprosto sledimo navodilom, ki smo jih deležni. Urediti moramo vse potrebne dokumente za sprejem. Medicinska sestra nas bo nato poprosila za vzorec urina, prav tako se bomo lahko preoblekli. Babica bo želela vedeti vse o krčih – kako pogosto se pojavljajo, kdaj se začenjajo, ali je bila prisotna vaginalna krvavitev in ali nam je že odtekla voda. Deležni bomo vprašanj o tem, kako se spopadamo z bolečino, povedati pa bomo morali tudi, kdaj smo nazadnje zaužili obrok hrane.


Po preverjanju srčnega utripa ploda se opravi trebušni oziroma vaginalni pregled. Prav tako je sprejem v porodnišnico čas za predložitev našega porodnega načrta, ki ga izročimo osebju. Babica nam bo predstavila porodne prostore in povedala, kam lahko shranimo osebne stvari, ki smo jih prinesli s seboj. 

 

Podobni članki

36. teden nosečnosti

36. teden nosečnosti

Tako dlake, kot voskasto snov, imenovano vernix caseosa, plod pogoltne skupaj z drugimi izločki, ki .."

34. teden nosečnosti

34. teden nosečnosti

Če vas je skrbel prezgodnji porod, ste lahko zdaj brez skrbi. Dojenčki, rojeni med 34. in 37. tedno.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani