Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

36. teden nosečnosti

36. teden nosečnosti

Tako dlake, kot voskasto snov, imenovano vernix caseosa, plod pogoltne skupaj z drugimi izločki, ki jih kasneje (po porodu) izloči v mekoniju. Spoznajte 36. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

36. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 36. tednu?
Plod zdaj tehta približno 2.7 kg. Koža se je pričela luščiti in je tako izločila dlake, pa tudi voskasto snov, ki jo je pokrivala in ščitila. Tako dlake, kot voskasto snov, imenovano vernix caseosa, plod pogoltne skupaj z drugimi izločki, ki jih kasneje (po porodu) izloči v mekoniju, prvem, temno obarvanem blatu.


Kako se spremeni življenje ženske?
Ker plod zavzame ogromno prostora, lahko ima nosečnica težave pri zaužitju obroka normalne velikosti. V tem primeru je smiselno uživati več manjših obrokov dnevno. Zgaga običajno v 36. tednu ni prisotna, zlasti, če se držimo pravila glede manjših obrokov. Ko se prične plod spuščati navzdol, je dihanje precej lažje. Če je položaj ploda zelo nizek, imamo neprestano potrebo po uriniranju, počutimo pa se zelo nelagodno. Mnogokrat nosečnice opisujejo, da se počutijo, kot če bo plod vsak čas »padel ven«. V 36. tednu so krči vse pogostejši. V zadnjem mesecu nosečnosti je zelo pomembno, da se izognemo daljšim potovanjem z avtom ali letalom. Nekateri letalski prevozniki celo prepovedujejo lete nosečnicam v zadnjem mesecu nosečnosti.


Koliko časa traja porod?
Pri prvi nosečnosti traja porod približno 15 ur, čeprav ni redek pojav, da traja več kot 20 ur. Pri ženskah, ki so že imele vaginalni porod, traja naslednji približno 8 ur. 

 

  • Prva porodna doba se prične s krči – popadki in širjenjem materničnega vratu. Porodna doba se zaključi, ko je maternični vrat dovolj razširjen. Velja omeniti, da je prva porodna doba izmed vseh 3 najdaljša, prehod na drugo porodno dobo pa velikokrat ostane prikrit oziroma ga nosečnice ne prepoznajo. Popadki so v prvi porodni dobi znosni in kratki. S širjenjem materničnega vratu postajajo popadki vse pogostejši in močnejši. Ko se maternični vrat odpre do konca (10 cm), so popadki najmočnejši in takrat se porod bliža koncu.
  • V drugi porodni dobi je maternični vrat že odprt in takrat pričnemo s pritiskanjem. Druga porodna doba običajno traja do 1 uro, lahko tudi manj ali več. V drugi porodni dobi se po potrebi prereže presredek, o čemer smo že pisali.
  • V tretji porodni dobi govorimo o porodu posteljice, ki sledi novorojenčku. Posteljica se iztisne s krči, pri čemer porodnici pomaga babica.

 

Oznanitev rojstva otroka
Že veste, kako boste veselo novico sporočili najbližjim? Jih boste poklicali, poslali SMS ali e-pošto s fotografijo novorojenca? Oznanitev rojstva načrtujte še preden se le-to zgodi. O rojstvu otroka lahko najbližje obvesti tudi partner.
 

Podobni članki

37. teden nosečnosti

37. teden nosečnosti

V 39. tednu je plod dovolj zrel za porod. Če torej ostane v maternici še naslednja 2 tedna, njegovi .."

35. teden nosečnosti

35. teden nosečnosti

Večina plodovega osnovnega fizičnega razvoja je zdaj končana. V naslednjih nekaj tednih bo pridobil .."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani