Članki in enciklopedije

4. teden nosečnosti

4. teden nosečnosti

4. teden nosečnosti

Ker nekateri testi nosečnosti niso dovolj močni, da bi odkrili nosečnost v 4. tednu, v primeru negativnega testa počakajte 1 teden in nato test ponovite. Spoznajte 4. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

4. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 4. tednu?
Ta teden zaznamuje začetek obdobja zarodka. Od današnjega dne in vse tja do 10. tedna nosečnosti se bodo razvijali organi, nekateri pa bodo že celo pričeli delovati. V tem obdobju je zarodek izjemno občutljiv na vse dejavnike, ki bi lahko kakor koli vplivali na njegov razvoj. Zarodek ima velikost makovega semena, sestavljen pa je iz dveh plasti – epiblasta in hipoblasta, iz katerega se razvijejo vsi organi in deli telesa.


Placenta ali posteljica je prav tako sestavljena iz dveh delov. Njene celice se prepletajo s steno maternice, vmes pa so presledki, ki omogočajo pretok krvi, da je lahko posteljica oskrbljena s hranilnimi snovmi in kisikom.


Amniotska vrečka vsebuje tekočino, ki ublaži tresljaje in tako zaščiti zarodek. Zelo pomembno vlogo ima tudi rumenjakov mehurček, ki proizvaja rdeče krvne celice in hrani zarodek, dokler se posteljica ne razvije in prevzame to nalogo.


Kako se spremeni življenje ženske?
Če nosečnost do tega tedna še ni bila potrjena, jo bo morda mogoče potrditi v 4. tednu. Kadar je test nosečnosti pozitiven, je potrebno obiskati ginekologa. Če jemljete kakršna koli zdravila, najprej preverite, ali je jemanje za zarodek varno. Priskrbite si prehransko dopolnilo, ki vsebuje folno kislino (vsaj 400 mikrogramov folne kisline). 


Ker nekateri testi nosečnosti niso dovolj močni, da bi odkrili nosečnost v 4. tednu, v primeru negativnega testa počakajte 1 teden in nato test ponovite.


Če ste poskušali zanositi brez uspeha eno leto ali več (ali šest mesecev, če ste starejši od 35 let), se obrnite na svojega zdravnika, ki bo poskušal ugotoviti prisotnost težav, povezanih s plodnostjo.


Naslednjih 6 tednov je ključnega pomena za zdravo rast in razvoj zarodka. Preko posteljice je zarodek izpostavljen vsemu, kar mati zaužije oziroma vnese v svoje telo, zato je potrebno paziti, saj morajo biti vse stvari, vnesene v telo, varne za oba.


Kaj moramo vedeti o testih nosečnosti za domačo uporabo?
Testi za nosečnost, namenjeni domači uporabi, preverjajo prisotnost hormona, imenovanega humani horionski gonadotropin v urinu. 


Kdaj lahko opravim test nosečnosti in dobim pozitiven rezultat?
Test je najbolje opraviti nekaj dni ali kakšen teden po obdobju, ko bi morala nastopiti menstruacija, a je ni bilo. Do takrat bo v urinu dovolj hCG, da ga bo test lahko odkril in tako potrdil nosečnost. 


Kaj moram vedeti pred izvedbo testa?
Najprej je potrebno preveriti rok uporabe testa, ki ne sme biti pretečen. Če je bil test nosečnosti dlje časa shranjen na vlažnem ali toplem mestu (kopalnica), ga je bolje zavreči in kupiti novega. Pred izvedbo testa natančno preberite navodila za uporabo, saj se navodila od blagovne znamke do blagovne znamke razlikujejo. Test je najbolje opraviti zjutraj, saj je takrat urin najbolj koncentriran. Prikaz rezultatov lahko traja do 10 minut.


Če je rezultat testa negativen in menstruacija še vedno ni nastopila, počakajte nekaj dni ali kakšen teden, nato poskusite znova. En negativen rezultat še ne pomeni, da nismo noseči. 


Ali lahko tudi bleda črtica pomeni nosečnost?
Če opazite pozitiven rezultat na testu, a je črtica zelo bleda, je mogoče, da ste noseči. Da bi test prikazal pozitiven rezultat, mora urin vsebovati hCG hormon. 


Večina testov nosečnosti prikaže rezultate v roku petih minut, vendar je študija na Univerzi v New Mexico ugotovila, da je v nekaterih primerih treba počakati deset minut za pozitiven rezultat.

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.