Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

40. teden nosečnosti

40. teden nosečnosti

Težko je oceniti, kako velik bo otrok ob porodu. Kosti lobanje še niso zaraščene, zato bo prehod ploda skozi porodni kanal potekal enostavneje. Spoznajte 40. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

40. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v tem tednu?
Težko je oceniti, kako velik bo otrok ob porodu. Kosti lobanje še niso zaraščene, zato bo prehod ploda skozi porodni kanal potekal enostavneje. Če glavica otroka po porodu ne bo pravilne oblike, nam ni potrebno skrbeti.


Kako se spremeni življenje ženske?
Po mesecih in mesecih pričakovanja se datum poroda zelo hitro približuje. Ali sploh lahko verjamete, da ste že v 40. tednu nosečnosti? Samo pomislite, kaj vse ste prestali in kako lepi trenutki vas čakajo že čez nekaj dni! Je vaš rok poroda pretekel, vi pa ste še vedno noseči? Ta situacija je lahko za nosečnico zelo frustrirajoča, še posebej, če smo se zelo zanašali na določen datum. Kot smo omenili, je v primeru »zamujanja« potrebno opraviti ultrazvočni pregled, na podlagi katerega se ugotovi, ali je nosečnost mogoče varno nadaljevati.


Zelo pomembno je nadzorovanje srčnih utripov ploda in pregledovanje stanja materničnega vratu.


Kako lahko sprožimo porod in kdaj je to potrebno?
Če se porod ne prične sam od sebe, ga lahko spodbudimo z uporabo določenih zdravil ali tehnik, ki prispevajo k nastanku popadkov. Običajno je potrebno porod sprožiti takrat, kadar je »podaljševanje nosečnosti« po preteklem datumu poroda iz takšnih ali drugačnih razlogov tvegano. Če ste teden ali dva po preteku datuma poroda še vedno noseči, lahko posteljica postane manj učinkovita pri oskrbi ploda s hranilnimi snovmi. 


Obstajajo različne metode za sprožitev poroda, katero bomo izbrali, pa je odvisno od mnogih dejavnikov, med drugim tudi od trenutnega stanja materničnega vratu. V nožnico se lahko vstavi zdravilo, ki vsebuje prostaglandine. Le-ti prispevajo k odpiranju materničnega vratu in lahko spodbudijo popadke, zaradi katerih se prične porod.


Če prostaglandini ne opravijo svoje naloge, lahko apliciramo oksitocin, ki se ga daje neposredno v žilo. Uporablja se za sproženje popadkov ali za spodbujanje popadkov, ki so sicer že prisotni, vendar so šibki.


Brez navodil zdravnika sami ne smemo poskušati storiti ničesar, s čemer bi želeli spodbuditi porod. Nobene naravne metode se niso izkazale kot učinkovite pri spodbujanju poroda, čeprav obstaja nekaj dokazov, da lahko spolni odnos spodbudi porod. Sperma namreč vsebuje prostaglandine.


Biti moramo vztrajni. Lotimo se prebiranja romana, poklepetajmo s staro prijateljico, oglejmo si zanimivo TV oddajo – čas bo še prehitro minil.

 

Podobni članki

41. teden nosečnosti

41. teden nosečnosti

Če plod še ne pokaže znakov, da namerava kmalu pokukati na svet, se moramo z zdravnikom pogovoriti o.."

39. teden nosečnosti

39. teden nosečnosti

Plod je že v polnem pričakovanju, da pozdravi svet, ki se bo kmalu razprostrl pred njim! Zunanja pl.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani