Članki in enciklopedije

7. teden nosečnosti

7. teden nosečnosti

7. teden nosečnosti

Še vedno govorimo o zarodku, ki ima majhen rep. Le-ta bo izginil v nekaj tednih, do takrat pa bo postajal vse manjši in manjši. Spoznajte 7. teden nosečnosti in si preberite celoten opis...

Opis

7. teden nosečnosti


Kaj se dogaja v 7. tednu?
 V tem tednu se pričnejo iz okončin razvijati roke in stopala, ki so videti kot lopate, saj je velikost v primerjavi z okončinami nesorazmerna. Še vedno govorimo o zarodku, ki ima majhen rep. Le-ta bo izginil v nekaj tednih, do takrat pa bo postajal vse manjši in manjši. Velikost zarodka se je podvojila in sedaj meri približno polovico palca oziroma je velikosti borovnice.


Če bi lahko videli v notranjost maternice bi opazili veke, pa tudi konico nosu in majhne žile pod pergamentno tanko kožo. Obe hemisferi možganov zarodka rasteta, jetra pa proizvajajo rdeče krvne celice, dokler se ne razvije kostni mozeg, ki bo kasneje prevzel to vlogo. Razvila sta se tudi slepič in trebušna slinavka, ki bo sčasoma pričela proizvajati hormon inzulin za pomoč pri prebavi. V popkovini so sedaj že razvite lepo opazne in močne žile, odgovorne za prenos kisika in hranil v majhen zarodek.


Kako se spremeni življenje ženske?
Velikost maternice se je v zadnjih petih tednih podvojila. Skoraj zagotovo se pojavi jutranja slabost, zaradi katere se ženske počutijo povsem izmozgane. Če se počutite dobro, nikar ne skrbite – imate veliko srečo! 


Pojavi se pogostejša potreba po uriniranju in sicer zaradi večje količine krvi ter tekočin, ki prehajajo skozi ledvice. Poleg tega na sečni mehur pritiska tudi povečana maternica. Zdaj ima ženska približno 10% več krvi, kot je je imela pred nosečnostjo. Do konca nosečnosti ima ženska 40-45% več krvi kot sicer. 
Približno polovica žensk, ki se v prvem trimesečju zjutraj počutijo slabo, se v naslednjih dveh tednih počuti bistveno bolje. Preostale ženske bodo potrebovale vsaj še 1 mesec, da ne bodo več občutile jutranje slabosti. 


Ne pozabimo na dobro prenatalno oskrbo
V naslednjih tednih se je z zdravstvenim delavcem potrebno pogovoriti o načinu življenja. Dobra prenatalna oskrba namreč pripomore k temu, da bo otrok zdrav. Dobro si je zapisati vsa vprašanja, na katera želimo dobiti odgovore in jih vzeti s seboj na pogovor. Tako bomo učinkovito porabili svoj čas z zdravstvenim delavcem in si pridobili strokovne nasvete, ki jih bomo v naslednjih tednih nosečnosti strogo upoštevali. 
Imeti je potrebno seznam živil, ki jih jemljemo – tako tistih na recept, kot tudi tistih brez recepta. Ne pozabimo na prehranska dopolnila, ki so prav tako zelo pomembna!


Ne pozabite si pribeležiti prvega dne zadnje menstruacije, saj bodo na podlagi tega datuma določili datum poroda. Če ste imeli neredne cikluse, bodo strokovnjaki datum določili tudi na podlagi ultrazvočnega pregleda.


Seznanite se z vsemi predporodnimi testi in jih tudi opravite, da boste določili tveganje za razvoj otroka s kromosomskimi ali genetskimi težavami. 
Pripravite se na vprašanja o vašem psihičnem in fizičnem počutju, ki se jim ne morete izogniti. Zdravstveni delavec vas bo prav tako vprašal, ali obstajajo določene skrbi. Cilj vseh teh obiskov in pogovorov je zagotoviti zdravje zarodka.


Zdravstveni delavec bo prav tako preveril vašo telesno težo in krvni tlak ter odvzel vzorec urina. Strokovnjak bo izmeril obseg trebuha, preveril položaj zarodka in poslušal njegov srčni utrip.


Na koncu prvega obiska vam bodo posredovali ugotovitve, pojasnili morebitne spremembe, ki jih lahko pričakujete pred naslednjim obiskom in opozorilne znake, na katere je potrebno biti pozoren. Deležni boste nasvetov glede varnega življenjskega sloga (uravnotežena prehrana, prenehanje s kajenjem, odrekanje alkoholnim pijačam) ter razprave o prednostih in slabostih neobveznih testov, ki bi jih morda kljub vsemu želeli opraviti.


Ali mora iti partner z vami na prvi pregled?
To je odvisno od želja posameznice. Nekateri pari si želijo to opraviti skupaj, spet drugim pa se zdi bolje, da nosečnica pregled opravi sama. Sodeč po raziskavah si kar 88% nosečnic želi, da bi se pregleda udeležile skupaj s partnerjem. 


Kaj še moramo vedeti v tem tednu?
V tem tednu si lahko priskrbimo slike ultrazvoka, ki bodo čudovito dopolnile album s fotografijami novega družinskega člana. Prav tako lahko fotografirate sebe, saj boste tako iz tedna v teden hitreje in lažje opazili spremembe, ki se dogajajo z vašim telesom. Na vsaki fotografiji poskušajte obdržati enako pozo. Prav tako obstaja ogromno mobilnih aplikacij, ki žensko med nosečnostjo spremljajo vse tja do poroda. 
 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.