Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Olje črne kumine (Nigella sativa)

Olje črne kumine (Nigella sativa)

Olje črne kumine se pogosto uporablja v zdravilne namene. Z njim si lahko pomagamo pri zdravljenju astme, alergij in težav s kožo. Spoznajte olje črne kumine in si preberite celoten opis...

Olje črne kumine

Olje črne kumine se pridobiva iz:

Ime rastline:

Črna kumina

Latinsko ime rastline:

Nigella sativa

Druga imena za olje:

/

 

Splošni opis rastline in postopek pridelave:

Črna kumina je cvetoča rastlina, ki izvira iz Indije in v resnici ni v sorodu s pravo kumino. V višino zraste do pol metra. Cvetovi so bledo-modre in bele barve. Plod rastline je napihnjena kapsula, sestavljena iz treh do sedmih foliklov, ki vsebujejo semena.

Olje črne kumine se pridobiva iz semen črne kumine. Semena so črne barve in vsebujejo več kot 100 znanih kemičnih spojin, nekatere izmed njih pa so še zmeraj neidentificirane. Glavna aktivna sestavina v olju črne kumine je nigelon, ki deluje kot antihistaminik. Olje vsebuje tudi beta sitosterol, timokinon, miristinsko kislino, palmitinsko kislino, stearinsko kislino, oleinsko kislino, linolno kislino, arahidonsko kislino, proteine ter vitamine B1, B2 in B3.

Najkvalitetnejše olje črne kumine je ekološko pridelano olje, saj je takšen način pridelave prijazen tako do okolja, kot tudi do ljudi. Ekološka pridelava hkrati pomeni, da se semena gojijo brez uporabe sintetičnih pesticidov in drugih kemičnih razpršil. Olje je hladno stiskano in ustekleničeno v steklenicah, ki ga varujejo pred zrakom in svetlobo. Naravna hladno stiskana olja pridobivamo izključno s stiskanjem in filtracijo, pri čemer toplota ni prisotna. Na tak način dosežemo najvišjo kvaliteto olja, ki jo prepoznamo po značilnem, močnem vonju, ki je podoben janežu, temni barvi in okusu, ki spominja na poper. Večina ekoloških kmetij, ki se ukvarjajo s pridelavo olja črne kumine, se nahaja v Egiptu.

 

Uporaba olja:

Olje črne kumine se pogosto uporablja v zdravilne namene. Z njim si lahko pomagamo pri zdravljenju astme, alergij in težav s kožo, učinkovito pa je tudi pri lajšanju težav s prebavo in pri izboljšanju zdravja srca.

Izključena ni niti uporaba v kozmetične namene, saj naj bi egipčanske kraljice olje črne kumine uporabljale v lepotilne namene.

V kulinariki olje črne kumine uporabljamo kot dodatek k hladnim jedem, pogosto pa tudi kot začimbo.

 

Recepti:

Pri težavah z astmo lahko nekaj kapljic olja črne kumine dodamo v razpršilec za zrak. Pri astmatiku opazimo izboljšano dihanje, saj olje razširi bronhije.

Če želimo odpraviti glavobol, kanemo kapljico olja črne kumine na robec. Robec imamo vedno ob sebi in občasno vdihnemo vonj olja črne kumine.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Hrvaški raziskovalci so ugotovili, da lahko fitokemikalije v olju črne kumine zmanjšajo tumorske celice za kar 52%. Antitumorski učinki naj bi delovali predvsem na raka debelega črevesa, prostate, trebušne slinavke in pljuč.

 

Podobni članki

Olje čajevca (Melaleuca alternifolia)

Olje čajevca (Melaleuca alternifolia)

Ker ima olje čajevca protimikrobne lastnosti, ki uničujejo bakterije na površini kože, je olje prim.."

Oljčno olje (Olea europaea)

Oljčno olje (Olea europaea)

Oljčno olje se uporablja kot glavno jedilno olje v sredozemskih državah, oljka pa predstavlja eno iz.."

Copyright © 2012 - 2021 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani