Članki in enciklopedije

Prvi zobki in težave pri njihovem izraščanju

Prvi zobki in težave pri njihovem izraščanju

Prvi zobki in težave pri njihovem izraščanju

Do starosti treh let lahko ima otrok 20 mlečnih zob, ki ne smejo pričeti izpadati, dokler stalni zobje niso pripravljeni na to, da jih nadomestijo.

Opis

Prvi zobki in težave pri njihovem izraščanju

 

Zobje se pričnejo razvijati že v obdobju, ko je otrok še v maternici. Pri večini dojenčkov prvi zobek izraste med 10. in 12. mesecem starosti. Pri nekaterih prvi zobek izraste že okrog 3. meseca starosti, zelo redko pa je viden že ob rojstvu. Vsekakor je to pomemben mejnik v otrokovem razvoju, ki ga starši zelo radi obeležijo s fotografijo in beleženjem datuma v otrokov dnevnik.

Na plano običajno najprej pokukata spodnja dva sredinska zobka, nato zgornja dva sredinska zobka in šele zatem preostali. Kot zadnji izrastejo kočniki (molarji) okrog otrokovega 2. rojstnega dne. Do starosti treh let lahko ima otrok 20 mlečnih zob, ki ne smejo pričeti izpadati, dokler stalni zobje niso pripravljeni na to, da jih nadomestijo (običajno pri starosti 6 let).

 

Kako vemo, da otroku rastejo zobki?

Pri nekaterih dojenčkih se tipični znaki izraščanja zob ne bodo pojavili, pri večini pa starši poročajo o nelagodju, ki ga opažajo pri otroku. Običajno se pojavijo:

  • Razdražljivost ali sitnost.
  • Izpuščaj na obrazu.
  • Otekle in občutljive dlesni.
  • Grizenje.
  • Zavračanje hrane.
  • Težave s spanjem.
  • Pogosto dotikanje obraza in ušes.

 

Ali lahko izraščanje zob spremljajo driska, vročina in izcedek iz nosu?

Ni znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali, da izraščanje zob pri dojenčkih povzroči drisko, vročino ali izcedek iz nosu. Čeprav se lahko telesna temperatura pri dojenčku v času izraščanja zob nekoliko dvigne, visoka vročina in pojav driske nista simptoma, ki bi spremljala izraščanje zob. Če ima otrok vročino v kombinaciji z drugimi simptomi, kot so pomanjkanje apetita, bruhanje, letargija ali driska, pokličite pediatra.

 

Kako lahko otroku pomagamo v obdobju izraščanja zob?

Da bi omilili nelagodje, ki je povezano z izraščanjem zob, otroku masiramo dlesen. Težave se običajno končajo, ko zobek prodre skozi dlesen. Otroku lahko v tem obdobju omogočimo grizljanje trše hrane ali pa mu ponudimo pripomočke (gumijaste igrače) za žvečenje. Pri masiranju lahko uporabimo gel, ki je namenjen lajšanju težav pri izraščanju zob. Gel je potrebno redno nanašati, saj ga slina v ustih sproti odplakne.

Če nimamo temu namenjene igrače, lahko otrok grizlja tudi mokro brisačo. Med tršimi živili so najboljša izbira suho sadje, hladno korenje in banana iz hladilnika, vendar pri tem pazimo, da se otroku hrana ne zaleti.

Velikokrat pomaga že to, da otroka vzamemo k sebi v naročje in mu ponudimo tolažbo.

 

Katerim pripomočkom se je pri izraščanju zob boljše izogibati?

Odsvetuje se uporaba gelov, ki vsebujejo lokalni anestetik, homeopatskih zdravil, namakanje dude v med, vtiranje alkohola v dlesen in uporaba opiatnih analgetikov. Namesto tega lahko otroku pomagamo z gelom za dlesni, ki ni izdelan na osnovi lokalnih anestetikov, temveč vsebuje zgolj naravna zelišča.

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.