Članki in enciklopedije

Kako preprečiti drisko pri otrocih?

Kako preprečiti drisko pri otrocih?

Kako preprečiti drisko pri otrocih?

Najpogostejši vzrok za pojav driske pri otroku so virusi, redkeje pa jo povzročajo bakterije in paraziti. Virusni gastroenteritis je pogosta okužba pri otrocih.

Opis

Kako preprečiti drisko pri otrocih?


Ste se kdaj vprašali, zakaj otroci pogosteje dobijo drisko kot odrasli? Driska je eden izmed načinov, s pomočjo katerih se telo poskuša znebiti klic in največkrat traja od nekaj dni do 1 tedna. Pogosto jo spremljajo vročina, bruhanje, slabost, krči in dehidracija. 


Za pojav driske so velikokrat odgovorni virusi

Najpogostejši vzrok za pojav driske pri otroku so virusi, redkeje pa jo povzročajo bakterije in zajedavci. Virusni gastroenteritis (pogosto imenovan "želodčna gripa") je pogosta okužba pri otrocih, ki povzroča drisko, slabost in bruhanje. Simptomi običajno trajajo nekaj dni, vendar otroci (zlasti dojenčki) hitro postanejo dehidrirani, kar je lahko zelo nevarno. Rotavirus povzroči vodeno drisko. Izbruhi so pogostejši v zimskih in zgodnjih pomladnih mesecih, otrok pa se najpogosteje okuži v vrtcu ali v šoli. Enterovirusi povzročijo drisko pri otrocih v poletnih mesecih. Med bakterijami najpogosteje povzročajo drisko tiste, ki so odgovorne za zastrupitve s hrano (E. coli, Salmonella, Campylobacter in Shigella), med zajedavci pa giardia. 


Kaj še lahko povzroči drisko pri otroku?

  • Prekomerno uživanje sladkorja, vključno s sadnimi sokovi,
  • alergija na hrano,
  • laktozna intoleranca,
  • celiakija in vnetna črevesna bolezen.

 

Kako zdravimo drisko?

Virusne driske ni potrebno zdraviti, saj se bo zaustavila sama. V primeru bakterijske driske je potrebno zdravljenje z antibiotiki, pri okužbi z zajedavci pa zdravljenje z antiparazitskimi zdravili. Otroci, ki ne bruhajo in ne kažejo znakov dehidracije, lahko uživajo enako hrano kot doslej, dojenčki pa lahko ostanejo dojeni. 


Kaj storiti, če se pojavi dehidracija?

V primeru blage dehidracije se svetuje dajanje peroralne rehidracijske raztopine, ki bo nadomestila z drisko izgubljene elektrolite in tekočino. Otrok nikoli ne rehidriramo samo z vodo, ker ne vsebuje prave mešanice natrija, kalija ter drugih pomembnih mineralov in hranil. 


Kako lahko preprečimo nastanek driske?

Skoraj nemogoče je preprečiti drisko pri otrocih, lahko pa zmanjšamo tveganje za njen nastanek:

  • Otroci naj si natančno umivajo roke, zlasti pred jedjo in po uporabi stranišča. Umazane roke so pogost vzrok za vstop virusov, bakterij in zajedavcev v telo.
  • Redno čistimo površine v kopalnici.
  • Sadje in zelenjavo pred uživanjem očistimo.
  • Dobro prekuhamo meso.
  • Nikoli ne pijemo vode iz potokov, dokler nismo povsem prepričani, da je varna za pitje.
  • Izogibajmo se spiranju kletk za hišne živali ali sklede s hrano v istem umivalniku, ki ga uporabljamo za pripravo/čiščenje hrane.
Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.