Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea)

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea)

Nedavne študije kažejo, da ameriški slamnik poveča število levkocitov (belih krvnih celic), ki se borijo proti okužbam. Porastu levkocitov pripisujemo tudi sposobnost ameriškega slamnika, da nas brani pred različnimi okužbami. Spoznajte ameriški slamnik in si preberite celoten opis ...

Ameriški slamnik

Latinsko ime:

Echinacea purpurea

Uporabni del:

Korenina, list, cvet

Druga imena:

Škrlatna ehinaceja

 

Splošni opis in zgodovina:

Ameriški slamnik je visoka, odporna trajnica, ki zraste v višino enega metra. Ima pokončna stebla in ščetinaste liste. Na samem vrhu rastline se nahaja vijoličen cvet z oranžno sredico. Raste predvsem v odprtih gozdovih in prerijah.

Je eno izmed najbolj znanih zelišč za lajšanje simptomov gripe in prehlada.

Ameriški slamnik ima dolgo in zanimivo zgodovino uporabe. Kot antiseptično in analgetično sredstvo so ga uporabljali že Indijanci. Z rastlino so zdravili pike insektov, kačje ugrize, zobobol in boleče grlo.

V Evropi je ameriški slamnik postal znan okoli leta 1895. Na podlagi različnih študij, ki so jih opravili nemški zdravniki, je ta čudovita rastlina postala priljubljeno sredstvo za krepitev imunskega sistema.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Ameriški slamnik lahko uporabimo za pripravo tinkture. Potrebujemo steklen kozarec s pokrovom, ¼ skodelice posušenega ameriškega slamnika in vodko.

Cvetove prelijemo z vodko, ki mora segati do vrha kozarca. Kozarec zapremo in ga pustimo stati na sobni temperaturi 4–6 tednov. Vsakih nekaj dni ga dobro pretresemo. Po pretečenem času tinkturo precedimo. Ob prvih znakih prehlada vzamemo ½ žličke tinkture 3–4x dnevno.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Ameriški slamnik spodbuja delovanje imunskega sistema. Z njim si lahko pomagamo pri prehladu, kašlju, gripi, povečanih bezgavkah, vnetju grla in okužbah sečil. Zavira nastajanje aken, razjed dvanajstnika in herpesa. Zdravi razjede v ustih in okužbe dlesni. Uporablja se tudi za zdravljenje težav s kožo, kot so luskavica, ekcem, kožne infekcije in vnetja kože. Zmanjšuje bolečine, zaradi česar se lahko uporablja pri lajšanju migren in drugih bolečin.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:

Nedavne študije kažejo, da ameriški slamnik poveča število levkocitov (belih krvnih celic), ki se borijo proti okužbam. Porastu levkocitov pripisujemo tudi sposobnost ameriškega slamnika, da nas brani pred različnimi okužbami.

Raziskave, ki so jih opravili v Nacionalnem inštitutu za zdravje, potrjujejo, da se v ameriškem slamniku nahajajo fitokemikalije, ki jih do sedaj niso odkrili še v nobeni drugi rastlini. Gre za snovi, ki zavirajo razvoj rakavih celic. Številni raziskovalci priporočajo uporabo rastline za zdravljenje raka.

V drugih raziskavah so ugotovili, da je ameriški slamnik učinkovito zdravilo za zdravljenje težav s prebavnim traktom. Uporabimo ga lahko kot blago odvajalo in z njegovo pomočjo zanesljivo preprečujemo zaprtje. V ta namen bi morali redno uživati čaj, pripravljen iz ameriškega slamnika. Dnevno je potrebno zaužiti eno skodelico čaja, nikakor pa ne smemo pretiravati.

Podobni članki

8 nasvetov, kako okrepiti imunski sistem

8 nasvetov, kako okrepiti imunski sistem

Imate oslabljen imunski sistem? Preverite 8 odličnih nasvetov, kako ga lahko okrepite na povsem nara.."

Granatno jabolko - za večjo plodnost in imunski sistem

Granatno jabolko - za večjo plodnost in imunski sistem

Granatno jabolko je čudoviti sadež, kateri pomaga lajšati težave povezane s stresom, spolno moč in p.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani