Chat with us, powered by LiveChat

Različni kalkulatorji

Angelika (Angelica archangelica)

Angelika (Angelica archangelica)

V novejših raziskavah je bilo ugotovljeno, da je angelika učinkovito sredstvo za zdravljenje kroničnega draženja mehurja in inkontinence. Angelika vsebuje več pomembnih spojin, vključno s flavonoidi, ki pomembno vplivajo na človeški organizem. Spoznajte angeliko in si preberite celoten opis...

Angelika

Latinsko ime:

Angelica archangelica

Uporabni del:

Listi, stebla, semena, korenina

Druga imena:

Gozdni koren, koren kuge, vrtna angelika

 

Splošni opis in zgodovina:

Angelika je visoka, okrasna in aromatična rastlina z velikimi, belimi cvetovi, ki izvira iz Severne Amerike. Zraste do višine dveh metrov. Najdemo jo v vlažnih gozdovih in ob senčnih cestah.

Zgodovinsko jo povezujemo z nadangelom Mihaelom, saj cveti okoli njegovega praznika (8.maj).

Paracelsus (1493-1541), zdravnik in alkimist, ki je živel v času epidemije kuge leta 1510 v Milanu, je angeliko označeval kot »čudovito zdravilo« za zdravljenje različnih bolezni. Zgodovina angelike vključuje tudi njeno uporabo kot zdravilo za kugo.

Danci so bili med prvimi, ki so rastlino pričeli tržiti. Iz njene korenine so izdelovali zdravilo sladkega okusa, namenjeno zdravljenju različnih bolezni.

Na Laponskem so vence iz angelike podarjali pesnikom, da bi povečali njihovo inspiracijo.

 

Raba v prehrani in uporaba:

Angelika je v prehrani izjemno priljubljena. Steblo, narezano na koščke in popraženo na čebuli je lahko okusna priloga k svinjini. Odlična je tudi v kombinaciji z ribami.

Listi rastline so izvrsten dodatek k solatam.

Korenine in semena lahko uporabimo za pripravo zeliščnih likerjev, zmlete korenine pa za peko piškotov, peciv in kruha.

Med najbolj priljubljene načine priprave angelike sodi zeliščno maslo. Vse, kar potrebujemo, je žlica sveže sesekljanih listov angelike, 1/8 čajne žličke naribane limonine lupine, čajna žlička sesekljanega česna in 1/8 čajne žličke mletega belega popra. Maslo postavimo v hladilnik in ga uporabimo pri pripravi jedi.

 

Uporaba v zdravstvene namene:

Angelika vsebuje protibakterijske spojine, ki nam lahko pomagajo pri zdravljenju aken. Zmanjšuje bolečino, vnetja in kožno rdečico.

Čaj, pripravljen iz posušenih listov in korenin lahko pripomore k večjemu apetitu.

Prav tako tudi blaži okužbe dihal, spodbuja razstrupljanje organizma, pospešuje celjenje ran v ustni votlini, rešuje težave s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem, izboljšuje prebavo, izboljšuje spanje, znižuje povišan krvni tlak, zmanjšuje bolečine v mišicah in krepi kosti.

 

Ali ste vedeli? Novejša dognanja:
V novejših raziskavah je bilo ugotovljeno, da je angelika učinkovito sredstvo za zdravljenje kroničnega draženja mehurja in inkontinence. Angelika vsebuje več pomembnih spojin, vključno s flavonoidi, ki pomembno vplivajo na človeški organizem.

V skandinavski študiji je bilo ugotovljeno, da se je pri ljudeh, ki so trpeli zaradi pogoste nočne potrebe po uriniranju, po redni uporabi angelike ta potreba močno zmanjšala. Do nokturije pogosto prihaja pri starejših ljudeh, saj tkivo mehurja z leti postaja vse šibkejše. Nokturija lahko močno vpliva na zmanjšanje kakovosti spanca, zato jo je nujno potrebno odpraviti.

 

Podobni članki

Indijski trpotec za zdravo prebavo

Indijski trpotec za zdravo prebavo

Indijski trpotec vsebuje zdrave vlaknine, saj je primeren za hujšanje, ki bodo upočasnile prebavo i.."

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver – odličen za potovalno slabost.

Ingver lahko uživamo vsak dan, kot svežega, sušenega v prahu, eterično olje, tinkturo, sok ali v obl.."

Copyright © 2012 - 2022 | Be Healthy d.o.o. |
Zemljevid strani